Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Constantin Stroe, fost director general la Dacia, a încetat din viaţă la 74 de ani

Postat la: 18.12.2016 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Constantin Stroe, preşedintele Asociaţiei Constructorilor de Automobile din România şi fost director general al Uzinei Dacia, a murit, sâmbătă, la vârsta de 74 de ani. Constantin Stroe fusese spitalizat şi operat de urgenţă la un spital din Bucureşti în urmă cu mai multe zile după ce a suferit un atac cerebral masiv.

Constantin Stroe este dâmboviţean de origine, născut în comuna Hulubești. De numele său se leagă privatizarea Uzinei Dacia, uzină care de la preluarea de către Renault a devenit motorul exporturilor în România. Și-a început cariera în industria auto în 1968, când s-a angajat ca inginer la Uzina de Automobile Pitești. În decursul celor peste 30 de ani de activitate, Constantin Stroe a avansat treptat în cadrul companiei, ocupând succesiv funcțiile de șef de atelier, inginer șef și director tehnic.

În noiembrie 1987, la două săptămâni de la Revolta de la Brașov, Constantin Stroe a fost dat afară de la Dacia deoarece a refuzat să preia conducerea fabricii de autocamioane, în ciuda faptului că propunerea a făcută de primul-ministru Constantin Dăscălescu la inițiativa lui Nicolae Ceaușescu. A lucrat apoi o perioadă la turnătoria din Slatina, apoi la Întreprinderea de Piese și Subansamble Auto din Scornicești și la Oltcit Craiova. În 1988 a fost numit director la Întreprinderea de Autoturisme Timișoara, conducând colectivul care a produs autoturismul Dacia Lăstun.

La începutul anului 1990 s-a întors la Pitești, în funcția de Director General al uzinelor Dacia, funcție pe care și-a păstrat-o și după privatizarea societății. A devenit Vice-Președinte al Consiliului de Administrație în 2002. De numele lui Constantin Stroe se leagă ultimele performanţe importante reuşite de FC Argeş, în anii '90, când, din poziţia sa de director al Uzinelor Dacia, a susţinut echipa, pe care a dus-o în cupele europene.

Constantin Stroe s-a retras de la conducerea lui FC Argeş când Renault a decis ca Uzinele Dacia să nu mai sprijine financiar echipa de fotbal. În 2004, a fost decorat de statul francez cu distincția Cavaler al Ordinului Național al Legiunii de Onoare. In 2012, Constantin STROE a fost decorat de statul roman cu Ordinul National Serviciul Credincios in grad de Cavaler.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE