Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Consiliul Concurenţei investighează de ce preţul carburanţilor din România depăşeşte media UE

Postat la: 20.02.2017 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Consiliul Concurenţei (CC) a demarat la începutul lunii o investigaţie sectorială pe piaţa carburanţilor, urmând să verifice de ce preţul carburanţilor din România a crescut în ultima perioadă peste media UE. Bogdan Chiriţoiu, preşedintele CC spune că evoluţia preţului a fost surprinzătoare.

"Este semi-adevărat că în România preţul carburanţilor este mai mare decât în Austria. Întrebarea este de ce de un an de zile este mai mare decât media UE. Căutăm răspunsul. Vorbim de preţul fără taxe. Pentru noi este o evoluţie surprinzătoare. Ne uităm la schimbări de legislaţie. Vârful a fost în primul trimestru al lui 2016", a declarat luni, Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei la conferinţa "ZF Power Summit `17 - Fuel of the Future". La începutul lunii, Consiliul Concurenţei a demarat o investigaţie sectorială pe piaţa carburanţilor.

Iar Claudiu Conţanu, Chief Trading&Supply Chain Officer, KMG International arată care sunt costurile ce sunt incluse în preţul combustibilului: „Noi cumpărăm ţiţeiul la preţul pieţei în portul din Rusia, apoi avem costul transportului, al terminalului, pierderile de rigoare, schimbul valutar, stocurile de siguranţă (costuri operaţionale). Un alt motiv sunt biocomponenţii. Procentul de biodisel a crescut cu 30% în ultimii ani. Ca să nu mai vorbesc de scandalul cu RCA, care influenţează costul cu logistica. Un alt element foarte important sunt investiţiile pe care le-am făcut şi care trebuiesc recuperate în timp".

În opinia lui Hamza Karimov, CEO, Socar România „Există problema legată de stocul strategic şi de importul motorinei. România nu est o ţară care să-şi acopere consumul din producţia internă şi depinde de preţul internaţional al petrolului. Acum trei ani a fost un impozit care a mutat stocurile în Ungaria".

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE