Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Comisia de anchetă privind prezidențialele din 2009 se reunește luni în ședință

Postat la: 28.08.2017 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Comisia de anchetă privind prezidențialele din 2009 se reunește luni în ședință

Comisia parlamentară de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009 se va reuni în şedinţă luni, de la ora 12,00, pentru a analiza scrisoarea procurorului şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, în care aceasta răspunde întrebărilor parlamentarilor cu privire la implicarea unor instituții în rezultatul alegerilor.

Procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a transmis o scrisoare comisie care anchetează alegerile prezidențiale din anul 2009, în care spune că nu are cunoștință de faptul că rezultatele alegerilor au fost viciate, prin implicarea unor autorități publice. După ce a refuzat în mai multe rânduri să se prezinte în fața membrilor comisiei de anchetă, Laura Codruța Kovesi a transmis, săptămâna trecută, o scrisoare președintelui acestei comisii, în care spune că în exercitarea atribuțiilor sale de serviciu ori în timpul liber nu a luat la cunoștință de situații sau împrejurări prin care, la acel scrutin, ar fi fost implicate unele autorități publice și/ sau persoane cu consecința vicierii rezultatului acestor alegeri. Documentul a fost înregistrat la Parlament la data de 11 august și făcut public presei abia pe 22 august.

„Reiterând convingerea că ancheta parlamentară are drept obiectiv cercetarea, documentarea și controlul unei probleme de interes public legate de binele comun și de apărarea interesului național, deoarece temeiul avut la baza constituirii Comisiei speciale au fost informațiile apărute în spațiul public cu privire la o posibilă viciere a rezultatului votului pentru alegerea președintelui României, desfășurat în anul 2009, vă fac cunoscut că nici în exercitarea atribuțiilor mele de serviciu și nici în timpul meu liber nu am luat la cunoștință de situații ori împrejurări potrivit cărora în alegerile prezidențiale din decembrie 2009 s-ar implica unele autorități publice și/ sau persoane, altele decât cele prevăzute de lege, respectiv în derularea procesului electoral cu consecința vicierii rezultatului acestor alegeri", se arată în scrisoarea procurorului-șef al DNA.

Șefa DNA a refuzat să se prezinte în fața comisie deși, la începutul lunii mai, Parlamentul a modificat Regulamentului activităţilor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului și a decis că persoanele citate la audieri în cadrul comisiilor de anchetă sunt obligate să se prezinte, iar cele care refuză să furnizeze informaţiile solicitate pot fi acuzate de obstrucţionarea aflării adevărului.

Comisia de anchetă privind prezidențialele din 2009 a audiat mai multe persoane implicate în turul noi al alegerilor prezidențiale din 2009, printre care și fostul candidat al PSD, Mircea Geoană, jurnalistul Dan Andronic, care a lansat inițial informațiile privind întâlnirea din casa lui Gabriel Oprea, din noaptea alegerilor, fostul primarul al sectorului 2, Neculai Onțanu, sau fostul șef al campaniei lui Traian Băsescu, Vasile Blaga. Mircea Geoană le-a cerut parlamentarilor să cerceteze cine l-a filat când a fost în vizită la Sorin Ovidiu Vîntu.

Parlamentul a decis să continue ancheta în cazul dezvăluirilor făcute de jurnalistul Dan Andronic, deși Parchetul General a anunțat, pe 27 iunie, clasarea dosarului alegerilor din 2009, procurorii stabilind că „nu s-a decelat niciun element/indiciu de natură să conducă la presupunerea că s-ar fi încercat acte/acţiuni".

 

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE