Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Comisia de anchetă a alegerilor prezidenţiale din 2009 şi-a început activitatea

Postat la: 22.05.2017 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Jurnalistul Dan Andronic a declarat astăzi, înainte de audierea din comisia de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009, că le va da mai multe amănunte parlamentarilor faţă de cele susţinute în spaţiul public şi a precizat că nu vrea ca demersul său să fie "un serial memorialistic", ci "un efort de vidanjare".

Andronic a afirmat: "Le spun ce am spus în «Evenimentul Zilei», la Parchet, voi da mult mai multe amănunte decât cele pe care le-am menţionat în scris. Nu sunt date noi, e un tablou mult mai complet, povestesc experienţa mea. Mi-e greu să vă spun dacă poate face lumină sau nu. Obiectivul e ambiţios, la opt ani, nu am vorbit de fraudare alegeri, am vorbit de prezenţa lui Kovesi, care era procuror general, a lui George Maior, Florian Coldea în casa lui Gabriel Oprea. (...) Vă readuc aminte că e vorba de un context, eu l-am intitulat operaţiunea «noi suntem statul», e vorba de lucruri pe care le-am aflat recent, pe care le-am pus în legătură cu alte evenimente, întâmplări. Nu am început cu această experienţă personală pentru că nu am vrut să fie un serial memorialistic, nu m-am gândit niciun moment să-mi scriu memoriile, ci pur şi simplu să încercăm, dacă vreţi, un efort de vidanjare. Voi cere ca audierea să fie înregistrată, să-mi fie pusă la dispoziţie o înregistrare, vreau să o fac publică, în măsura în care ancheta parchetului se va termina, ca şi ancheta comisiei. Audierile nu au valoare penală, ci politică, peste tot în lume aceste lucruri sunt publice".

Comisia parlamentară de anchetă a alegerilor prezidenţiale din 2009 şi-a început luni activitatea si l-a audiat în primă fază pe jurnalistul Dan Andronic, de la ale cărui dezvăluiri a pornit controversa privind implicarea unor politicieni şi şefi ai unor instituţii publice în scrutinul de acum opt ani. Mihai Fifor, presedintele comisiei a mai anuntat că vor mai fi chemaţi la audieri fosta şefă a Autorităţii Electorale Permanente (AEP) Ana Maria Pătru, Mircea Geoană şi Viorel Hrebenciuc. Senatorul PSD a explicat: "Pentru a putea să conturăm un cadru al documentelor care au fost atunci emise, o să invităm la lucrările comisiei preşedinta AEP din acel moment, doamna Ana Maria Pătru, însoţită de vicepreşedinţii AEP. Marţi lucrăm de la ora 15.00 la ora 19.00, am convenit cu colegii să ne vedem cu domnul Mircea Geoană, candidat la vremea aceea la prezidenţiale, cu domnul Dan Şova şi cu domnul Viorel Hrebenciuc, care era şeful campaniei electorale a PSD". În cursul zilei de miercuri vor fi audiaţi, printre alţii, directorul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS), Marcel Opriş, şi Vasile Blaga, care a fost ministru de Interne la vremea alegerilor prezidenţiale din 2009.

Comisia de anchetă a fost înfiinţată în urma informaţiilor făcute publice de către jurnalistul Dan Andronic, conform cărora "există suspiciuni că în procesul electoral din decembrie 2009 s-au implicat unele autorităţi publice şi persoane, altele decât cele prevăzute de lege". Dan Andronic a scris că Laura Codruţa Kovesi şi Florian Coldea sunt două dintre personajele care au ajutat la victoria lui Traian Băsescu în alegerile prezidenţiale din 2009. Andronic a arătat că l-a sunat atunci pe Gabriel Oprea, care i-a spus să vină la locuinţa acestuia, pentru că are nevoie de el, iar acolo i-a găsit pe George Maior, Florian Coldea şi Laura Codruţa Kovesi.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE