Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Coldea: "Lipsit de constrângerile uniformei militare, voi avea, în viitor, libertatea de a vorbi"

Postat la: 19.01.2017 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Generalul-locotenent în rezervă Florian Coldea, fostul prim-adjunct al directorului Serviciului Român de Informaţii, le-a transmis, ieri, criticilor săi că, în viitor, "lipsit de constrângerile statutului şi uniformei militare", va avea libertatea de a vorbi şi de a se exprima public.

Florian Coldea a precizat, într-o declaraţie pentru Agerpres: "Criticilor mei, ale căror afirmaţii le-am considerat adesea constructive, le transmit că, lipsit de constrângerile statutului şi uniformei militare, voi avea, în viitor, libertatea de a vorbi, de a mă exprima public, în baza expertizei profesionale acumulate şi cu buna-credinţă care m-a ghidat întotdeauna. Aleg să fac acest lucru pentru a contribui astfel la dezvoltarea culturii de securitate, atât de necesară pentru România şi cetăţenii ei în contextul evoluţiilor mediului securitar, al transformărilor şi multiplicărilor ameninţărilor hibride, al realităţii cadrului legislativ şi al condiţionărilor tehnologice relevante la nivelul întregii societăţi". El a precizat că trecerea în rezervă nu îi modifică cu nimic "determinarea de a servi în continuare statul român" şi de a contribui la prezervarea a tot ceea ce s-a construit în ultimii 12 ani.

Florian Coldea a susţinut că seria de atacuri la adresa sa riscă să afecteze buna funcţionare a Serviciului, "miza" fiind "mult mai mare" decât compromiterea activităţii sale: "Celor care s-au grăbit să creadă sau să amplifice neadevăruri flagrante difuzate în trecut sau recent, până la data de 18 ianuarie 2017, le reiterez faptul că am înţeles miza, iar aceasta este cu mult mai mare şi mai profundă decât compromiterea activităţii mele. Îmi rezerv dreptul de a oferi răspunsuri şi clarificări adecvate, precum şi elemente factuale relevante despre aceste aspecte şi multe altele, la un moment dat. Dincolo de numele meu, pe care ancheta internă şi adevărul l-au reabilitat, consider că această serie de atacuri şi acuzaţii defăimătoare riscă să afecteze grav spiritul instituţiei şi, implicit, buna funcţionare a acesteia". El a precizat că nu poate îngădui ca acest lucru să continue, "din consideraţie şi respect" faţă de toată activitatea de până acum, de performanţe, faţă de munca colegilor săi şi faţă de "statura consolidată a ceea ce reprezintă astăzi SRI în comunitatea euroatlantică de intelligence".

Florian Coldea a spus: "În ultima perioadă am fost evocat şi invocat excesiv în spaţiul public. Alegaţii defăimătoare, acuzaţii grave şi speculaţii dintre cele mai diverse incluzând numele meu au invadat canalele media. S-a intensificat un scandal de proporţii care a afectat atât imaginea mea cât şi, mai ales, activitatea instituţiei. Conform procedurilor standard în instituţii de intelligence, a fost declanşată o anchetă internă încă de la apariţia primelor alegaţii". Potrivit acestuia, SRI are "mecanisme de verificare adecvate", astfel încât nimeni din cadrul instituţiei, indiferent de funcţie sau grad, "nu se poate plasa deasupra procedurilor de anchetă internă la apariţia unor astfel de acuzaţii": "S-a desfăşurat o investigaţie complexă, riguroasă, completă, cu privire la toate afirmaţiile acuzatoare difuzate până la momentul transmiterii acestui comunicat. Am parcurs cu toată deschiderea etapele acestei anchete. Am oferit tot suportul, am prezentat toate documentele necesare şi martorii relevanţi, am răspuns complet tuturor întrebărilor, m-am supus tuturor verificărilor. Rezultatele anchetei au indicat, fără echivoc, faptul că am respectat legea şi normele deontologice specifice, în toate circumstanţele analizate".

El a subliniat că a promovat consecvent în cariera sa profesionalismul şi buna-credinţă, valori care, în opinia sa, definesc activitatea în Serviciul Român de Informaţii. "Mi-am servit ţara cu demnitate şi patriotism. Onoarea unui militar cu idealuri mult mai înalte decât beneficii meschine nu poate fi pătată cu «realităţi confecţionate» şi elemente scoase din context", a arătat Florian Coldea. Fostul prim-adjunct al directorului SRI a mai spus că a fost onoare pentru el să-şi servească ţara şi interesele ei de securitate.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE