Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Codul penal, la vot în Senat. Lista amendamentelor controversate

Postat la: 03.07.2018 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Codul penal, la vot în Senat. Parlamentarii din comisia specială au dat raport favorabil în ședința de luni, iar astăzi trece de primul pas - votul în plenul Senatului. Miercuri și joi, Codul penal modificat intră în dezbaterea și la votul deputaților, forul decizional în acest caz. Abuzul în serviciu este cel mai controversat amendament adoptat de comisia condusă de Florin Iordache, însă nu este singurul. Libertatea vă prezintă lista celor mai importante modificări aduse Codului penal.

1. Abuz în serviciu- dezincriminare aproape integrală

Varianta PSD pentru acest articol este mult mai restrictivă decât cea venită de la Ministerul Justiției. Se introduce nu doar un prag valoric, aproape simbolic, de 1.900 de lei (echivalentul salariului minim pe economie), dar se impun condiții mult mai multe pentru ca fapta să fie penală.

În primul rând, folosul necuvenit obținut trebuie să fie doar în interes personal, a unei rude până la gradul II sau a unui afin, deci nu și alte cunoștințe sau rude îndepărtate, și să fie un folos material (adică nu și o funcție, de exemplu). Apoi,funcționarul public trebuie să încalce un act normativ anume și o dispoziție reglementată expres în acesta.

Nu este abuz în serviciu dacă fapta are la bază emiterea unui act normativ.

În baza acestor modificări, scapă de problemele penale atât Liviu Dragnea (dosarul angajărilor fictive), cât și Sevil Shhaideh (dosarul "Insula Belina"), Cristian Popescu Piedone (dosarul "Colectiv"), Nicușor Constantinescu (trei dosare diferite), Andrei Chiliman (dosarul "Palatul Știrbei").
2. Trafic de influență - redefinit

Un singur cuvânt schimbă tot. PSD a introdus termenul "material" lângă "folos necuvenit". Astfel că, dacă este primiă, promisă sau pretinsă o funcție, de exemplu, nu va mai fi trafic de influență.
3. Mărturie mincinoasă și favorizarea făptuitorului - redefinite

"Refuzul de a face declaraţii prin care persoana se autoincriminează; refuzul de a declara în sensul solicitat de organele judiciare; modificarea şi retractarea declaraţiei care a fost dată prin exercitarea unor presiuni de orice fel asupra martorului; simpla divergenţă de mărturii în cadrul unui proces, dacă nu există probe directe din care să rezulte caracterul mincinos al acestora" nu va mai fi considerat mărturie mincinoasă.

Este una dintre tertipurile invocate de Vlad Cosma, în dosarul lui Sebastian Ghiță, care a acuzat presiuni din partea procurorului de caz, Mircea Negulescu. Sau a uneia dintre secretarele condamnate în dosarul angajărilor fictive, alături de Liviu Dragnea, care și-a schimbat mărturia.
4. Delapidare și infracțiuni de serviciu - reduceri de pedeapsă

Pentru faptele de mai sus, achitarea prejudiciului în integralitate echivalează cu reducerea pedepsei la jumătate, indiferent dacă paguba este plătită în timpul urmăririi penale sau în timpul judecății.
5. Eliberarea condiționată - mai ușor de dispus

Va fi necesară executarea a jumătate din pedeapsa mai mică de 10 ani, în loc de două treimi, cum prevede legea, în prezen Mai mult, condamnații care au mai mult de 60 de ani, regulile sunt și mai blânde. Este necesară executarea a doar o treime din pedeapsă, nu jumătate, cum prevede actualul Cod Penal.
6. Circumstanța atenuantă

Deputații și senatorii juriști au decis ca cei care acoperă integral prejudiciul material, în timpul urmăririi penale sau al procesului de judecată, atunci să poată beneficia de circumstanță atenuantă și să scape de închisoare.

Modificarea s-ar aplica și în dosarul Mineriadei, unde fostul președinte, Ion Iliescu, Petre Roman și Virgil Măgureanu sunt acuzați de infracţiuni contra umanităţii.
7. Grupul infracțional organizat

Definiția grupului infracțional organizat este mult mai strictă. În noua formă, presupune ca grupul să fie structurat și să acționeze doar în scopul comiterii de infracțiuni grave, "pentru a obţine direct sau indirect un beneficiu financiar sau alt beneficiu material".

Mai mult, "nu constituie grup infracţional organizat grupul format ocazional în scopul comiterii imediate a uneia sau mai multor infracţiuni şi care nu are continuitate sau o structură determinată ori roluri prestabilite pentru membrii săi în cadrul grupului".

În dosarul Tel Drum, făcut în baza unei sesizări OLAF, Liviu Dragnea este cercetat, printre altele, fix pentru constituirea unui grup infracțional organizat.
8. Confiscarea extinsă

În cazul spălării de bani și a constituirii de grup infracțional organizat, nu va mai putea fi dispusă confiscarea extinsă.
9. Categorii profesionale, scoase din categoria funcționarilor publici

Notarii, executorii judecătorești, interpreții și traducătorii, avocații, mediatorii, experții, medicii nu vor mai fi considerați funcționari publici și, deci, nu vor mai putea fi acuzați de abuz în serviciu, de exemplu.

Această prevedere ar ajuta-o pe Andreea Cosma, deputat PSD, fiica fostului președinte al Consiliului Județean Prahova. Mircea Cosma, și sora fostului deputat PSD, Vlad Cosma, să scape de dosar. Ea este acuzată de complicitate la abuz în serviciu, faptă comisă în calitate de avocat. Frații Cosma sunt cei care au lansat teoria procurorului "Portocală", Mircea Negulescu.
10. Dezvăluiri din dosarele penale - interzise

Divulgarea de informații din dosarele penale va fi pedepsită cu închisoarea, de la o lună la un an, sau cu amendă. Dacă vorbim despre un magistrat sau un reprezentant al organului de urmărire penală care ace acest lucru, pedeapsa se majorează cu o jumătate.
11. Termenul "penal"

Funcționarul public care se referă la o altă persoană suspectă sau acuzată ca fiind condamnată, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani. Dacă afirmația se face în numele unei autorități publice, pedeapsa se majorează cu o treime.
12. Neglijența în serviciu- dezincriminată

Articolul referitor la neglijența în serviciu, prin care fapta era penală, a fost abrogat în intregime.
13. Deciziile CCR - lege penală mai favorabilă

Singura lege care se aplică și retroactiv este cea penală, potrivit principiului legii penale mai favorabile. Parlamentarii din comisia specială au introdus o excepție și mai mare: deciziile Curții Constituționale se vor aplica, odată adoptată această prevedere, ca lege penală mai favorabilă. (vezi declarațiile liderilor PSD referitoare la condamnarea lui Liviu Dragnea și la neaplicarea deciziei Curții Constituționale privind abuzul în serviciu).

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE