Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Cod galben de caniculă în Capitală și alte 33 de județe. 9 reguli de supravituire

Postat la: 29.06.2017 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Cod galben de caniculă în Capitală și alte 33 de județe. Meteorologii au avertizat că în cursul zilei de joi, 29 iunie valul de căldură se va intensifica și va cuprinde cea mai mare parte a țării.

Astfel, cinci județe din sudul și sud-vestul țării se vor afla sub atenționare Cod portocaliu de caniculă și disconfort termic accentuat, iar în restul țării va fi în vigoare o atenționare Cod galben de caniculă și disconfort termic, cu excepția județelor Satu Mare, Sălaj și Maramureș. Județele aflate sub Cod portocaliu sunt Dolj, Olt, Teleorman, Caraș-Severin și Mehedinți, unde se vor atinge local maxime termice de 37-39 de grade Celsius, și pe arii restrânse de 40 de grade Celsius, iar disconfortul termic va fi deosebit de accentuat.

Disconfortul termic va fi accentuat - indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pe arii relativ extinse pragul critic de 80 de unități. Se vor înregistra frecvent temperaturi maxime de 34-36 de grade Celsius, iar minimele nocturne se vor situa în general peste 20 de grade, îndeosebi în regiunile extracarpatice. Mai mult, Administrația Națională de Meteorologie (ANM) ar putea emite un COD ROȘU de caniculă, de vineri! Așadar, astăzi, de Sfinții Apostoli Petru și Pavel, ne topim la 40 de grade! Ne așteaptă o zi de foc, așa că nicio măsură de precauție nu strică.

Cod galben de caniculă în Capitală și alte 33 de județe. Cum să te protejezi de caniculă

Fă-ţi provizii: medicamente, alimente, băuturi nonalcoolice, astfel încât să nu fii nevoit să ieşi din casă pe căldură.
2. Organizează-ţi programul în aşa fel încât între 11:00 şi 15:00 să nu fii afară.
3. Dacă eşti nevoit să ieşi, totuşi, în acest interval, poartă haine uşoare, de culoare deschisă, din materiale naturale (de preferat bumbac), poartă pălărie şi ochelari de soare, aplică cremă de protecţie, bea multă apă şi mergi tot timpul pe la umbră.
4. Fă duş sau baie, cât mai des, iar dacă nu ai cum, stropeşte-te din când în când cu apă rece.
5. Bea multe lichide. Se recomandă un pahar la 20 de minute.
6. Stai în camera cea mai răcoroasă din casă.
7. Păstrează răcoarea în cameră cu ajutorul draperiilor de culoare deschisă sau al materialelor care reflectă soarele (atenţie, storurile din metal sau draperiile închise la culoare atrag căldura).
8. Lasă geamurile deschise doar pe timpul nopţii.
9. Verifică tot timpul rudele, prietenii sau vecinii în vârstă care sunt vulnerabili la căldură şi care nu pot avea bine grijă de ei înşişi.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE