Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Cinci elevi au ajuns la spital din cauza jocului periculos "Balena Albastra" care indeamna copiii la sinucidere

Postat la: 18.03.2017 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Isteria jocurilor periculoase, cunoscute printre elevi după ce au auzit la alţii sau au văzut pe internet, a făcut ieri mai multe victime. Cinci copii de la Şcoala „Veronica Micle" din Bucium, cu vârste cuprinse între 12 şi 13 ani, au ajuns la spital în stare gravă, după ce au jucat un joc extrem de periculos în timpul pauzei.

Norocul acestora a fost că au fost găsiţi la timp de un profesor care a sunat la 112. Două ambulanţe şi Poliţia s-au deplasat la faţa locului şi cei cinci copii au ajuns la Spitalul de Copii „Sfânta Maria", primele îngrijorări fiind că elevii ar fi căzut victime ale fenomenului suicidar „Balena Albastră". Din câte se pare, sub pretextul că îi poate hipnotiza, un coleg le-ar fi propus să stea în picioare, cu mâinile la piept şi să-şi ţină respiraţia în timp ce altcineva, din spate, îi presează pe piept, îi ridică în sus şi le dă drumul apoi. Aşa ar fi făcut şi copiii, unii ajungând în stare de inconştienţă, prăbuşindu-se la pământ şi lovindu-se în timpul căderii.

„Am fost solicitaţi prin apel la 112, la ora 11 şi 15 minute, să intervenim la Şcoala Veronica Micle din Bucium, pentru nişte copii sufocaţi. Iniţial se spunea că ar fi vorba de doi copii, dar ulterior cinci copii au fost transportaţi la spital. Aceştia erau în pauză şi se pare că jucau un joc, prin care îşi ţineau respiraţia şi mâinile pe piept, iar altul venea din spate şi îi presa de rămâneau fără să mai poată respira, cu o stare de inconştienţă. Doi dintre ei au şi traumatism de coloană şi traumatism cranian, pentru că au căzut jos inconştienţi şi s-au lovit. Copiii au fost transportaţi cu cele două echipaje ale Ambulanţei la Spitalul de Copii", a explicat Nicolai Pralea, purtător de cuvânt al SAJ Iaşi.

Din câte se pare, copiii au fost internaţi şi sunt sub supraveghere medicală. Doi dintre ei sunt în stare mai gravă, iar trei sunt stabili. Şi medicii de la Spitalul de Copii „Sfânta Maria" sunt uimiţi şi spun că nu au mai întâlnit astfel de cazuri. „Copiii, patru fetiţe şi un băiat, cu vârste de 12 şi 13 ani, au ajuns la spital după ce au practicat un joc în pauză, la comanda unui coleg. E o practică nemaiîntâlnită până acum. Şi-au ţinut respiraţia şi alţii i-au strâns în braţe şi le-au făcut constricţie toracică şi şi-au pierdut starea de conştienţă, unii suferind şi traumatisme minore în urma impactului cu solul. Copii sunt investigaţi, au fost internaţi, şi doar doi au o stare mai deosebită", a explicat dr. Tamara Solange Roşu, purtător de cuvânt al Spitalului de Copii „Sfânta Maria" Iaşi.

Potrivit directorului unităţii de învăţământ în care s-a produs incidentul, la momentul practicării jocului, elevii se aflau în pauză, iar în timp ce îşi ţineau respiraţia, se strângeau puternic în braţe unul pe celălalt. Imediat a fost anunţat personalul medical. „Copiii au jucat, în pauză, un joc care consta în ţinutul respiraţiei şi strânsul în braţe între ei. După ce şi-au dat drumul din strânsoare, unii dintre ei au întâmpinat dificultăţi de respiraţie şi chiar de echilibru. Imediat ce au fost găsiţi, am demarat toate procedurile conform regulamentului; mai exact, am apelat la personalul medical din incinta şcolii, am sunat la Ambulanţă şi am anunţat părinţii respectivilor elevi. Ne-am asigurat că elevii sunt pe mâini bune, chiar şi după preluarea acestora de serviciul de ambulanţă, la spital prezentându-se şi un cadru didactic din cadrul şcolii noastre", a declarat pentru „Evenimentul regional al Moldovei" Gabriel Gavriluţ, directorul şcolii Gimnaziale „Veronica Micle" din Iaşi.

Acesta a spus că nu se cunoaşte exact ce joc practicau elevii, la nivelul unităţii de învăţământ fiind demarată o anchetă care să încerce să lămurească ce s-a întâmplat cu cei cinci copii. „În prezent demarăm o anchetă internă, pentru a descoperi ce i-a împins pe copii spre acest joc. Nu ştiu cum se numeşte jocul pe care aceştia îl practicau, asta încercăm să aflăm şi noi. Elevii obişnuiesc să joace diferite jocuri în pauze, mai ales că sunt la vârsta la care e şi normal să se joace. Cel mai probabil luni, pentru că acum (n.r. - ieri) cei mai mulţi dintre elevi au plecat acasă, vom încerca să discutăm şi cu ceilalţi colegi, pentru a elucida necunoscutele şi a ajunge cât mai aproape de adevărul care s-a aflat în spatele celor întâmplate", a completat directorul unităţii de învăţământ. Anchetă fac şi poliţiştii pentru a descoperi cum s-a ajuns la această situaţie. „După ce am fost sesizaţi despre acest caz, se fac cercetări. Poliţiştii de la Secţia 5 continuă cercetările pentru a stabili situaţia de fapt", a precizat Anca Vîjiac, purtător de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Iaşi.

Specialiştii atrag atenţia părinţilor să le explice copiilor care sunt riscurile jocurilor periculoase pentru că se poate ajunge la incidente tragice. Mai mult, aceştia spun că în cazul jocurilor online periculoase autorităţile ar trebui să ia măsuri, să blocheze site-urile şi aplicaţiile de acest gen, mai ales după apariţia fenomenului „Blue Whale Challenge", care a provocat sute de morţi printre tinerii din Rusia şi alte ţări. „Balena Albastră", aşa cum e denumit jocul, care din fericire nu a fost confirmat în acest caz, a făcut numeroase victime. Cei care au intrat în această isterie au urmat mai mulţi paşi, de la automutilări şi vizionări de filme de groază, până la ultimul stagiu al jocului, sinuciderea. „Asistăm la o adevărată nebunie cu aceste jocuri, care au luat o mare amploare printre copii şi adolescenţi. Acum nu prea ştii ce face copilul în mediul online şi e greu să descoperi sau să îl ţii sub control. Mai rău este că unii se inspiră de acolo şi joacă în viaţa reală. Părinţii trebuie să ştie să vorbească cu copiii şi să le prezinte riscurile, făcându-i să înţeleagă că este ceva foarte grav şi trebuie să ia măsuri când văd schimbări în comportament. Şi autorităţile ar trebui să interzică anumite site-uri, conturi pentru că nu este de glumit cu aşa ceva", a declarat Marian Catană, psiholog.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE