Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Centenarul Marii Uniri. ANR: Este necesară, în acest context, o revenire cât mai grabnică la spiritul de unitate națională

Postat la: 27.03.2018 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Am primit la redactie un comunicat de presa din partea Alianta Noastra România, semnat de liderul Marian Munteanu, cu prilejul Centenarului Unirii Basarabiei cu România. Redam in cele ce urmeaza comunicatul:

Unirea Basarabiei cu România a fost un act istoric legitim, cu o profundă semnificaţie şi cu un rol major în constituirea statului naţional unitar român. Astfel, Basarabia este prima provincie română care, în anul 1918, s-a unit „pentru totdeauna cu mama sa România". Hotărârea Sfatului Ţării de la Chișinău din 27 Martie 1918 și deciziile similare ulterioare de la Cernăuţi (15 Noiembrie 1918) şi de la Alba-Iulia (1 Decembrie 1918) au asigurat baza politico-reprezentativă şi juridică a României Întregite, în deplină concordanţă cu principiul wilsonian al dreptului de autodeterminare al popoarelor.

Alianţa Noastră este alături de toţi românii din Ţară şi de pretutindeni care sărbătoresc Unirea Basarabiei cu Patria Mamă şi care, cu respect, pietate şi recunoştinţă, pomenesc şi mărturisesc jertfa soldaţilor români de pe toate fronturile de luptă ale Războiului de Întregire din perioada 1916-1919. Trebuie avut mereu ca exemplu spiritul de solidaritate care i-a însufleţit pe conducătorii românilor, în frunte cu Regele Ferdinand şi Regina Maria, în acea perioadă de restrişte dar și de entuziasm național. Idealul României Mari a fost asumat responsabil de către clasa politică a acelor ani, un rol determinant fiind cel al Bisericii Ortodoxe Române, care a conlucrat cu factorii politico-militari, alături de Biserica Greco-Catolică din Ardeal, întru slujirea idealului naţional.

Alianţa Noastră atrage atenția, cu îngrijorare, la pericolele care pândesc astăzi moştenirea lăsată nouă de marii înaintaşi de la 1918. Este necesară, în acest context, o revenire cât mai grabnică la spiritul de unitate națională, denunţând hotărât acțiunile nechibzuite ale unor factori politici sau propagandistici care întrețin o atmosferă de învrăjbire din ce în ce mai pregnantă în societatea românească şi care se opun flagrant spiritului fratern ce ar trebui renăscut cu prilejul aniversării Centenarului Marii Uniri.

În ce ne privește, vom acționa în continuare pentru susținerea valorilor afirmate în actul nostru fondator, Proclamația din 27 Martie 2016, militând constant pentru reîntregirea țării, unitatea tuturor forțelor naționale și apărarea drepturilor civile, social-politice, economice, patrimoniale și culturale ale românilor de pretutindeni.

Trăiască Basarabia română!
Marian Munteanu
27 Martie 2018

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE