Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Cele cinci inovatii care-ti vor schimba viata in urmatorii cinci ani

Postat la: 13.02.2019 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Cercetatorii de la IBM Research au dezvaluit cinci inovatii care-ti vor schimba viata in urmatorii cinci ani.

Viata si planeta noastra se schimba, indiferent daca vrem sau nu. In curand, populatia intregii planete va depasi pragul de opt miliarde, iar asta va pune si mai multa presiune pe sistemul omenirii de a produce alimente, dar si pe transportul acestora. Astfel, multe dintre predictiile IBM se refera la modul in care producem si distribuim alimente.

1. Agricultura se va digitaliza

Fermele vor avea un geaman digital (Digital Twin), adica fermierii vor avea date despre calitatea solului pana la abilitatile de conducere ale tractoristului si vor putea folosi aceste date in acel geaman digital pentru a testa diferite idei. Astfel, in urmatorii cinci ani, fermierii vor putea folosi inteligenta artificiala pentru a prognoza cu precizie ce culturi vor avea, iar astfel vor putea accesa mai usor sursele de finantare.

2. Blockchain-ul va reduce risipirea alimentelor

In urmatorii cinci ani, omenirea va elimina multe dintre costurile aprovizionarii cu alimente. Astfel, fiecare participant (fie el fermier, vanzator etc) va stii exact cat sa planteze, cat sa comande si cat sa livreze. Risipirea alimentelor se va reduce seminificativ, iar produsele care vor ajunge la oameni vor fi mai proaspete datorita tehnologiei blockchain, dispozitivelor IoT si algoritmilor de inteligenta artificiala.

3. Cartografierea microbiotei ne va proteja de bacteriile rele

Oamenii vor obtine o super-putere in viitor: capacitatea de a folosi milioane de microbi pentru a proteja ce mancam. Acesti microbi, sanatosi pentru consum, altii nu, sunt introdusi in mod regulat in alimente la ferme, fabrici si magazine. Datorita unor noi tehnici care ne permit sa analizam structura genetica, fara costuri prea mari, microbii ne vor spune ce alimente sunt in regula pentru consum si care nu sunt.

4. Senzorii cu inteligenta artificiala vor detecta agentii patogeni alimentari

Fermierii, procesatorii de alimente, dar si bucatarii de acasa vor putea detecta daca alimentele pe care le vor consuma sunt contaminate. Vor avea nevoie doar de un smartphone cu senzori de inteligenta artificiala. Cercetatorii IBM lucreaza la senzori IA portabili care pot detecta agenti patogeni oriunde. Acesti senzori ar putea creste dramatic viteza cu care este procesat un test patogen. Practic, orice participant al lantului alimentar ar putea detecta existenta unui E.coli sau al unui Salmonella.

5. Se va schimba modul in care reciclam plasticul

VolCat, un proces chimic, va putea transforma un PET, un tip de plastic utilizat foarte des in ambalajul alimentelor, intr-o sursa regenerabila. In prezent, peste 272 de milioane de tone metrice de plastic sunt produse in fiecare an pe tot globul. VolCat foloseste o combinatie de substante chimice, caldura si presiune pentru a reduce acesta cantitate de plastic si cantitatea de deseuri produse. Asta ar putea schimba complet modul in care producem si in care reciclam plasticul.

In 2013, IBM a facut alte cinci predictii pentru urmatorii cinci ani si aratau asa:

1. Profesorii vor avea date despre fiecare elev si vor putea propune o curicula personalizata
2. Retailerii vor inova vanzarea in magazine fizice ca sa faca fata online-ului
3. Doctorii vor avea mai multe date despre ADN-ul tau pentru a-ti putea prescrie un tratament personalizat
4. Un gardian digital te va proteja online.
5. Oamenii vor putea comunica mai usor cu autoritatile locale datorita retelelor sociale, smartphone-urilor si vor putea propune solutii pentru problemele orasului.

Pare ca cercetatorii au nimerit cam jumatate din predictiile din 2013. Sa vedem ce rata de succes au pentru predictiile de anul acesta.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE