Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Cel mai tare PONT pentru ADMITEREA in clasa a IX-a. DOCUMENTUL pe care trebuie sa-l CITEASCA toti parintii

Postat la: 16.06.2018 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Chiar in aceasta perioada are loc una dintre cele mai importante momente legate de viitorul miilor de absolventi ai claselor a VIII-a. Cu siguranta, este vorba de cel mai tare pont legat de procesul ce vizeaza Admiterea 2018 in clasa a IX-a. Tinerii care-si doresc sa aiba o bursa lunara consistenta si sa obtina, dupa finalizarea studiilor, un loc de munca foarte bine platit, au acum o sansa de zile mari. In toate acestea sunt implicate zeci de firme locale.

Intreg procesul tine de etapele de inscriere in zona învatamântului profesional de stat si dual. Mai exact, este vorba de o racordare a specializarilor din licee cu cererea si necesitatile de pe piata muncii. Un elev care se inscrie pe acest plan are ocazia ca, timp de doi ani sa faca teorie pe o meserie in liceu iar, in anul al III-lea sa faca practica la o firma cu profilul meseriei pe care si-o doreste. La nivelul municipiului Iasi sunt patru unitati implicate, care vor avea trei clase si jumatate la profiluri precum: constructii, mecanica si comert.

Este vorba de: Colegiul Tehnic "Gheorghe Asachi", Colegiul Tehnic "Dimitrie Strudza", Liceul Tehnologic "Dumitru Mangeron" si Colegiul Tehnic de Transporturi si Constructii. De asemenea, in judet sunt o serie de unitati care organizeaza clase cu specializari profesionale cerute pe piata muncii precum: ospatar, mecanic auto, zona agriculturii, sofer, tamplar sau frizer.

Prima etapa dedicata înscrierii absolventilor claselor a VIII-a în învatamântul profesional de stat si în învatamântul dual, în anul scolar 2018-2019, a demarat ieri, 15 iunie si vor continua luni, 18 si marti, 19 iunie. În data de 19 iunie, unitatile de învatamânt cu aceasta oferta educationala vor afisa lista candidatilor înscrisi.

În situatia în care diverse unitati de învatamânt profesional organizeaza preselectie la unele calificari, acestea vor afisa atât lista candidatilor înscrisi la respectivele calificari, cât si procedura de preselectie. Unitatile care organizeaza probe eliminatorii pentru admiterea în învatamântul dual vor afisa si graficul derularii acestora, pentru fiecare calificare profesionala. Proba de preselectie sau proba eliminatorie, dupa caz, se va desfasura în zilele de 20 si 21 iunie, rezultatele fiind afisate în 21 iunie.

În cazul în care numarul celor admisi în urma preselectiei este mai mare decât numarul locurilor existente, va fi organizata o proba suplimentara de admitere în perioada 25-29 iunie. Modul de organizare si desfasurare a probei suplimentare de admitere, modelele de subiecte si baremele de evaluare si notare, durata probei suplimentare de admitere, respectiv modul de organizare si desfasurare a contestatiilor sunt stabilite de unitatea de învatamânt profesional.

De reamintit ca formarea elevilor pe aceasta ruta este sustinuta financiar prin bursa profesionala care se acorda în cuantum de: 200 lei lunar (de la bugetul de stat) - daca elevul este înscris la învatamântul profesional.

Pe de alta parte, minimum 400 lei lunar (200 lei de la bugetul de stat si minimum 200 de lei de la operatorul economic cu care elevul încheie un contract individual de practica) - daca elevul este înscris la învatamântul dual.

Unitatile de învatamânt profesional si tehnic care au în oferta locuri la aceste niveluri de învatamânt, vor avea alaturi operatorii economici, unde viitorii elevi de clasa a IX-a se vor putea pregati practic, pe toata durata scolarizarii, în conditii reale de munca si unde vor avea oportunitatea sa opteze pentru un loc de munca dupa finalizarea studiilor.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE