Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Candidații pentru funcția de judecător la Tribunalul Uniunii Europene

Postat la: 11.09.2018 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Cei 18 candidaţi în numele României pentru funcţia de judecător la Tribunalul UE sunt: Cristiana Georgeta Budileanu, Diana Magdalena Bulancea, Cristina Butacu, Mircea Criste, Andreia Liana Constanda, Camelia Lilieana Gheorghiu, Laura Mihaela Ivanovici, Constantin Virgil Ivan-Cucu, Claudia Jderu, Ioana Andreea Mareş, Petre Matei, Valentin Mircea, Ionel Olteanu, Răzvan Horaţiu Radu, Mirela Stancu, Ecaterina Raluca Toma, Elena Diana Ungureanu, Irina Zlătescu, a anunțat Ministerul Justiției.

Dintre aceștia, Diana Magdalena Bulancea este judecător la Curtea de Apel Bucureşti - Secţia de contencios. Ea este soţia lui Marius Bulancea, şef al Secţiei de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie din DNA. În anul 2017, Diana Magdalena Bulancea a fost detaşată la Tribunalul Uniunii Europene. De asemenea, magistratul Răzvan Horaţiu Radu a fost subsecretar de stat în MAE, agent al Guvernului României pentru Curtea de Justiţie a Uniunii Europene şi agent guvernamental la CEDO. Pe 10 august, Ministerul Justiției a demarat selecția pentru desemnarea candidatului României la funcția de judecător la Tribunalul UE.

Potrivit sursei citate, România se numără printre cele nouă state membre chemate să desemneze un judecător suplimentar la Tribunalul Uniunii Europene. Cei nouă judecători vor fi numiţi începând cu 1 septembrie 2019. Pe 24 iulie, Guvernul a aprobat, prin memorandum, procedura pentru desemnarea candidatului României la funcţia de judecător la Tribunalul Uniunii Europene. Poate fi desemnată drept candidat al României pentru funcţia de judecător la Tribunalul UE persoana care oferă depline garanţii de independenţă şi care are capacitatea cerută pentru exercitarea unor înalte funcţii jurisdicţionale.

Judecătorii Tribunalului nu pot exercita nicio funcţie politică sau administrativă, nicio activitate profesionistă, remunerată sau nu. Există, însă, cazul în care Consilul UE hotărește, cu majoritate simplă, să acorde o derogare cu titlul excepțional. Dosarele depuse au fost analizate de o Comisie de selecţie, iar lista candidaţilor care vor susţine interviul a fost publicată pe site-ul Ministerului Justiţiei, al Ministerului Afacerilor Externe şi al Consiliului Superior al Magistraturii. Candidaţii ale căror dosare au fost selectate vor fi înștiințați individual, pentru a susține un interviu în fața Comisiei de selecție, condusă de ministrul Justiției, Tudorel Toader.

După încheierea audierilor, membrii comisiei selectează candidatul care a obținut cel mai mare punctaj, dar fac și două propuneri de rezervă, în ordinea punctajului obținut. Ulterior, propunerile Comisiei de selecţie vor fi comunicate Guvernului spre aprobare, iar Guvernul va transmite Consiliului UE numele candidatului României pentru funcţia de judecător al Tribunalului Uniunii Europene. Judecătorul român va fi numit de comun acord de către Guvernele statelor membre, după consultarea comitetului prevăzut la articolul 255 TFUE.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE