Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Calendar ortodox 18 iunie. Care sunt cei trei sfanti sarbatoriti astazi

Postat la: 18.06.2018 | Scris de: ZIUA NEWS

0

In aceasta luna, in ziua a optsprezecea, pomenirea Sfantului Mucenic Leontie, si a celor impreuna cu dansul, Ipatie si Teodul. Sfintii Mucenici Ipatie, Leontie si Teodul erau soldati romani. Leontie, grec de origine, era comandant de armata in orasul fenician Tripoli, pe vremea imparatului Vespasian (70-79), fiind respectat pentru curajul sau, bunul simt si virtutea de care dadea dovada.

Cand imparatul l-a numit pe senatorul roman Adrian guvernator al districtului fenician, i-a dat libertate deplina in a "vana" crestini, iar in cazul in care acestia nu vroiau sa jertfeasca la idolii lor romani, sa fie dati spre tortura si moarte. In drumul sau spre Fenicia Adrian a auzit de faptele Sf. Leontie care a intors pe multi pagani la crestinism si l-a delegat pe tribunul Ipatie cu un detasament de soldati la Tripoli, sa-l prinda si sa-l aresteze pe crestinul Leontie. Pe drum, insa, Ipatie a cazut grav bolnav si fiind aproape de moarte a avut un vis in care i s-a aratat un inger care i-a spus: "Daca vrei sa fii tamaduit, tu si soldatii tai trebuie sa spuneti de trei ori: "Dumnezeule al lui Leontie, ajuta-ma!"

Deschizind ochii, Ipatie l-a vazut pe inger si i-a spus: "Dar eu trebuia sa-l arestez pe Leontie si acum sa cer ajutor Dumnezeului sau?" In acel moment ingerul a disparut. Ipatie a povestit visul sau soldatilor, printre care se afla si bunul sau prieten Teodul, dupa care toti impreuna au cerut ajutor Dumnezeului caruia i se inchina Sf. Leontie. Ipatie s-a vindecat in clipa urmatoare spre bucuria soldatilor sai, numai Teodul statea deoparte, mirindu-se de minunea ce s-a facut. Sufletul sau s-a umplut de dragoste pentru Dumnezeu, rugindu-l pe Ipatie sa se grabeasca mai repede ca sa ajunga la Sf. Leontie.

La sosirea in oras, un strain i-a invitat in casa lui si i-a gazduit cu bucurie si daruire. Aflind ca cel care i-a omenit a fost chiar Sf. Leontie, au cazut in genunchi si i-au cerut sa-i lumineze in credinta cea adevarata. Atunci Sf. Leontie i-a botezat pe loc si cand a chemat in rugaciune numele Sfintei Treimi, un nor de lumina s-a adunat deasupra lor, picurind ploaie peste ei. Ceilalti soldati care-l cautau pe comandantul lor ajunsera la Tripoli, unde se afla deja si guvernatorul Adrian. Aflind ce s-a intamplat, a ordonat ca cei trei, Leontie, Ipatie si Teodul sa fie adusi in fata lui. Dupa ce i-a amenintat cu chinurile si moartea, le-a cerut sa se lepede de Hristos si sa se inchine la zeii romani.

Insa toti mucenicii si-au marturisit credinta nestramutata in Hristos. Sf. Ipatie a fost pus sub un zid si trupul i-a fost scrijelit cu gheare de fier iar Sf. Teodul a fost batut fara mila cu batele. Vazind hotararea sfintilor, in cele din urma le-au taiat capul. Dupa ce a fost torturat, Sf. Leontie a fost dus in temnita iar in dimineata urmatoare a fost adus in fata guvernatorului. Adrian a incercat sa-l ademeneasca pe sfantul mucenic cu bani si onoruri dar nereusind sa-l induplece, l-a pus la alte chinuri. Sfantul a fost suspendat de un stalp cu capul in jos si cu o piatra mare legata de gat, dar nici acest chin nu l-a facut sa renunte la credinta lui. Atunci guvernatorul a pus sa fie batut cu batele pana nu a mai ramas viata in el. Trupul i l-au aruncat apoi in afara orasului dar crestinii l-au luat si l-au ingropat cu mare evlavie langa Tripoli. Cei trei sfinti mucenici au murit candva intre anii 70-79.

Despre acuzatiile ce i s-au adus Sf. Leontie si despre patimirile si moartea lui s-a scris de catre scribul curtii pe placute metalice care au fost puse la mormantul sau.

Tot in aceasta zi, pomenirea Sfantului Mucenic Eterie.

Acesta a fost pe vremea imparatiei lui Diocletian si fiind parat, a stat inaintea conducatorului Eleusie, si marturisind pe Hristos, a fost intins si ars cu faclii aprinse si patruns pe subtiori, si intepat pe spate si pe coapse cu tepusi de fier inrosite in foc si in multe alte feluri chinuit, iar mai apoi i-au taiat capul.

Tot in aceasta zi, pomenirea Sfintilor Mucenici Ipatie si Teodul, cei ce au marturisit impreuna cu Sfantul Leontie, si care prin sabie s-au savarsit.

Tot in aceasta zi, pomenirea Cuviosului Erasm, care cu pace s-a savarsit.

Tot in aceasta zi, pomenirea Sfintilor doi mucenici din Cipru, care arzandu-li-se picioarele, s-au savarsit.

Tot in aceasta zi, pomenirea Cuviosului Parintelui nostru Leontie, de la Manastirea Pesterile Kievului.

Sfantul Leontie, canonarh la Manastirea Pesterile Kievului, a intrat la manastire de tanar si a fost tuns acolo. Dumnezeu i-a dat un glas frumos si dupa ce a invatat notele, a facut ascultare ca si canonarh (conducator al corului bisericesc). Sf. Leontie s-a savarsit la o varsta frageda, in sec. al XIV-lea fiind invrednicit de Domnul cu darul facerii de minuni, pentru faptele sale bune.

Sfintele sale moaste sunt in Pesterile Indepartate, fiind praznuit si in 28 august dupa sinaxarul sfintilor de la Pesterile Kievului.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE