Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Bulgaria a batut palma cu Rusia: Va construi un gazoduct

Postat la: 02.02.2019 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Bulgaria va construi un gazoduct pentru a transporta in principal gaze naturale rusesti catre Serbia, de la granita sa cu Turcia, dupa ce trei companii, inclusiv Gazprom, au depus oferte angajante pentru extinderea capacitatii retelei sale de gaze, au anuntat oficialii de la Sofia.

Proiectul, care face parte din eforturile Bulgariei de a deveni un hub regional pentru gaze, depinde de capacitatea sa de a-si extinde reteaua de gaze pentru ca acea conducta sa fie viabila din punct de vedere economic. Estimat la sapte miliarde de euro, proiectul TurkStream prevede constructia a doua conducte cu o capacitate de 15,75 miliarde de metri cubi de gaz pe an fiecare, ceea ce va permite Rusiei sa isi reduca dependenta de Ucraina ca ruta de tranzit pentru livrarile sale de gaze destinate Europei.

Cele doua conducte ale proiectului trec prin Marea Neagra catre Turcia, cel de-al doilea cumparator de gaze rusesti, dupa Germania. Prima conducta este destinata consumului intern din Turcia, a doua catre Europa. Joi, Bulgartansgaz, operatorul retelelor de transport de gaze naturale, a anuntat decizia sa finala de investitii privind construirea unui nou gazoduct de 484 km, costurile fiind estimate la aproximativ 2,8 miliarde leva (1,64 de dolari). "Avem vesti foarte bune. Testul economic pentru proiectul de extindere a capacitatii retelei sale de gaze s-a finalizat cu succes", a anuntat ministrul Energiei, Temenuzhka Petkova.

Cele trei companii care au depus oferte angajante sunt Gazprom (Rusia), Bulgargaz (Bulgaria) si MET (Elvetia). Bulgaria spera sa atraga pe teritoriul sau proiectul ce vizeaza extinderea celei de-a doua conducte a TurkStream catre Serbia, Ungaria si Austria. Printre statele care concureaza pentru acest proiect se afla si Grecia. In prezent, Gazprom livreaza Bulgariei anual aproximativ trei miliarde de metri cubi (bcm) prin Ucraina si Romania. Statul balcanic a construit o conducta suplimentara de 20 de kilometri la gazoductul sau de tranzit catre Turcia, majorand astfel cantitatea de gaze transportata.

Bulgaria transporta anual aproximativ 13 miliarde de metri cubi catre Turcia. Gazprom asigura o treime din necesarul de gaze naturale al Europei. Grupul rus aprovizioneaza Europa cu gaze naturale prin trei rute principale: conductele din Ucraina, ruta Yamal - Europe, via Belarus si Polonia, precum si gazoductul Nord Stream, care face legatura intre Rusia si Germania, via Marea Baltica.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE