Berlinala 2018: „Nu mă atinge-mă / Touch Me Not", de Adina Pintilie, a câştigat Ursul de Aur
Postat la: 25.02.2018 | Scris de: ZIUA NEWS

Directorul festivalului, Dieter Kosslick, şi preşedintele juriului internaţional, regizorul Tom Tykwer, au fost cei care au anunţat câştigătorul marelui trofeu. Întreaga echipă a filmului a urcat pe scenă, iar regizoarea Adina Pintilie a mulţumit tuturor celor care au ajutat la realizarea filmului.
Lungmetrajul, o producţie România-Germania-Cehia-Bulgaria-Franţa, îi are în distribuţie pe Laura Benson, Tómas Lemarquis, Christian Bayerlein, Grit Uhlemann, Hanna Hofmann, Seani Love, Irmena Chichikova, Rainer Steffen, Georgi Naldzhiev şi Dirk Lange. Acesta este al doilea trofeu Ursul de Aur obţinut de un lungmetraj românesc, după performanţa realizată de „Poziţia copilului", de Călin Peter Netzer, în 2013.
„Nu mă atinge-mă", scris de Adina Pintilie, este o investigaţie asupra dorinţei cronice a omului de atingere, de contact, în diversele sale faţete. O femeie şi doi bărbaţi, în căutarea intimităţii. Singurătăţile lor se întâlnesc din întâmplare sau nu, într-o încercare deznădăjduită de a avea contact.
Vădit emoţionată, Adina Pintilie a spus pe scena galei: „Nu ne aşteptam la asta. Este foarte important acest premiu, pentru că ne-ar plăcea ca dialogul pe care îl propune filmul să ajungă peste tot în lume. Îi invităm pe spectatori la dialog. Mulţumesc întregii echipe pentru încrederea arătată în această lungă călătorie. Multumesc juriului şi festivalului".
„Touch Me Not/ Nu mă atinge-mă" regizat de Adina Pintilie a fost desemnat şi cel mai bun lungmetraj de debut la gala premiilor celei de-a 68-a ediţie a Festivalului de Film de la Berlin.
Regizorul Călin Peter Netzer, membru al juriului care a acordat acest trofeu, a fost cel care a anunţat câştigătorul la gala care are loc sâmbătă la Berlin.
Pelicula - cu Tomas Lemarquis („X-Men: Apocalypse") şi Laura Benson („Someone Else in the Evening") în distribuţie şi produs de Manekino Film (România) - a avut premiera joi, în cadrul festivalului.
Filmul a fost apreciat de critica de specialitate, ca impresionant prin inteligenţă, încredere în sine şi originalitate.
Gala premiilor Festivalului Internaíonal de Film de la Berlin
Filmul Adinei Pintilie (38 de ani), „Nu mă atinge-mă", a fost selectat în cadrul Festivalului de Film de la Berlin, marcând o premieră: este prima regizoare de film din România care participă în competiţia oficială a festivalului, ajuns la cea de-a 68-a ediţie. Într-un interviu pentru „Weekend Adevărul", Pintilie a vorbit despre ce înseamnă proiectul său, explicând că se aşteaptă să genereze dezbateri.
Nouăsprezece dintre cele 24 de filme selectate în competiţie au concurat pentru trofeul Ursul de Aur şi trofeele Ursul de Argint.
România a fost prezentă în competiţia oficială prin Adina Pintilie şi primul ei lungmetraj, „Nu mă atinge-mă", premiat pentru debut. Ţara noastră a fost reprezentată şi în celelalte două secţiuni importante ale festivalului - Forum, prin documentarul „Fotbal infinit" al lui Corneliu Porumboiu, şi Panorama, prin debutul în lungmetraj al Ioanei Uricaru, „Lemonade".
„În pronunţare", debutul în lungmetraj al Mihaelei Popescu, a fost inclus în programul Berlin Critics' Week, regizorul Călin Peter Netzer a făcut parte din juriul care a premiat cel mai bun lungmetraj de debut, în timp ce actriţa şi regizoarea Alina Grigore, scenaristul Ioan Antoci şi criticul de film Flavia Dima s-au numărat printre cei 250 de cineaşti din 81 de ţări care au fost invitaţi pentru a participa în programul Berlinale Talents.
În secţiunea Generation Kplus, dedicată filmelor pentru copii şi tineri, au fost selectate producţiile româneşti „De Natura", de Lucile Hadzihalilovic, şi „Trois reves de jeneusse", de Valerie Mrejen şi Bertrand Schefer.
Juriul competiţiei internaţionale de la Berlinala 2018 a fost format din regizorul, scenaristul şi producătorul Tom Tykwer (preşedinte), actriţa Cécile de France (Belgia), fotograf şi fost director al Filmotecii Spaniole Chema Prado (Spania), producătoarea Adele Romanski (SUA), compozitorul Ryūichi Sakamoto (Japonia) şi criticul de film Stephanie Zacharek (SUA).
„Am văzut filme extrem de diferite, care au spus multe, dar am reuşit să descoperim că ne-ar plăcea să premiem ceea ce poate cinematografia să facă astăzi, dar şi pentru ce va putea face în viitor", a spus Tykwer pe scena galei.
Actorul Bill Murry a ridicat trofeul pentru cel mai bun regizor, primit de Wes Anderson, care nu a fost prezent la gală: „Nu credeam că o să joc rolul unui câine şi că o să mă întorc acasă cu un urs".
Berlinala de anul acesta a fost, ca şi ediţiile din anii trecuţi, marcată de evenimentele sociale care au avut loc în lume în ultimul an. Ediţia 2018 a tras un semnal de alarmă privind hărţuirea sexuală şi abuzul.
„Speak Up!" - o campanie proprie destinată să tragă un semnal de alarmă a fost lansată în primul weekend al festivalului. Cu toate acestea, au existat şi voci care au criticat întreaga campanie anti-hărţuire, precum actriţa Hanna Schygulla, care a spus că face ca oamenii să se atingă unii pe alţii mai puţin.
Actorul Willem Dafoe a primit Ursul de Aur pentru întreaga carieră, iar peste 150 de cineaşti europeni - între care Claude Lelouch, Fatih Akin, Luca Guadagnino, Fernado Trueba, Cristian Mungiu şi Corneliu Porumboiu, Ken Loach şi Alan Parker - au transmis un manifest prin care solicită ca Europa să fie „primul apărător al creaţiei" şi să pună accent pe lupta împotriva piratării, ca „prioritate absolută comună instituţiilor europene şi statelor membre".
Gala de decernare a premiilor a avut loc sâmbătă, la Berlinale Palast din Berlin, şi a fost difuzată în direct pe site-ul evenimentului.
În 2017, Ursul de Aur a revenit peliculei „On body and soul" (Ungaria), de Ildikó Enyedi.
LISTA câştigătorilor la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin 2018:
Ursul de Aur pentru cel mai bun film - „Touch Me Not", de Adina Pintilie
Ursul de Argint - Marele Premiu al juriului - „Twarz", de Malgorzata Szumowska
Ursul de Argint pentru cel mai bun regizor - Wes Anderson, pentru „Isle of Dogs"
Ursul de Argint pentru cea mai bună actriţă - Ana Brun, pentru rolul din „Las Herederas"
Ursul de Argint pentru cel mai bun actor - Anthony Bajon, pentru rolul din „ La prière"
Ursul de Argint pentru cel mai bun scenariu - Manuel Alcalá şi Alonso Ruizpalacios, pentru „Museo"
Premiul "Alfred Bauer" pentru noi perspective în arta cinematografică - „Las Herederas", de Marcelo Martinessi
Ursul de Aur pentru cel mai bun scurtmetraj - „The Men Behind the Wall", de Ines Moldavsky
Ursul de Argint pentru cel mai bun scurtmetraj - „Imfura", de Samuel Ishimwe
Premiul juriului secţiunii de scurtmetraje (Audi Short Film Award, 20.000 euro) - „Solar Walk", de Réka Bucsi
Original Documentary Award - „Waldheims Walzer", de Ruth Beckmann
Menţiune specială Original Documentary Award - „EX PAJÉ", de Luis Bolognesi
Ursul de Argint pentru realizări artistice şi tehnice deosebite - costume şi scenografie - Elena Okopnaya, pentru „Dovlatov"
Cel mai bun lungmetraj de debut (premiu în valoare de 50.000 de euro) - „Touch Me Not/ Nu mă atinge-mă", de Adina Pintilie
Menţiune specială a juriului pentru lungmetraj de debut - „An Elephant Sitting Still", de Hu Bo
Scurtmetrajul nominalizat pentru premiile Academiei de Film Europene 2017 - „Burkina Brandenburg Complex", de Ulu Braun
Ursul de Aur pentru întreaga carieră - Willem Dafoe
Ursul de Cristal pentru cel mai bun film din Generation 14plus, acordat de juriul tânăr - „Fortuna", de Germinal Roaux
Menţiune specială din Generation 14plus, acordată de juriul tânăr - „Retablo", de Álvaro Delgado-Aparicio L.
Ursul de Cristal pentru cel mai bun scurtmetraj din Generation 14plus, acordat de juriul tânăr - „Kiem Holijanda", de Sarah Veltmeyer
Menţiune specială din Generation 14plus, acordată de juriul tânăr - „Je fais où tu me dis", de Marie de Maricourt
Marele premiu din Generation 14plus, acordat de juriul internaţional - „Fortuna", de Germinal Roaux
Menţiune specială din Generation 14plus, acordată de juriul internaţional - „Dressage", de Pooya Badkoobeh
Premiul special din Generation 14plus, acordat de juriul internaţional - „Juck", de Olivia Kastebring, Julia Gumpert şi Ulrika Bandeira
Menţiune specială Generation 14plus - „Na zdrowie!", de Paulina Ziolkowska
Premiile juriului ecumenic - „In the aisles/ In den Gängen" (competiţie), de Thomas Stuber, „Styx" (Panorama), de Wolfgang Fischer, şi „Teatro de Guerra" (Forum), de Lola Arias
Menţiune specială a juriului ecumenic - „Utøya 22. juli'", de Erik Poppe
Premiul FIPRESCI (Federaţia Internaţională a Criticilor de Film) pentru cel mai bun film din competiţie - „Las Herederas", de Marcelo Martinessi
Premiul FIPRESCI pentru cel mai bun film din Panorama - „River's Edge", de Isao Yukisada
Premiul FIPRESCI pentru cel mai bun film din Forum - „An Elephant Sitting Still", de Hu Bo
Premiul C.I.C.A.E. (Confederaţia Internaţională a Cinematografelor de Artă) pentru cel mai bun film din Panorama - „Tinta bruta", de Marcio Reolon şi Filipe Matzembacher
Premiul C.I.C.A.E. pentru cel mai bun film din Forum - „Teatro de Guerra", de Lola Arias
Premiul Gilde deutscher Filmkunsttheater (Guild of German Art House Cinemas), acordat unui film din competiţie - „In the aisles/ In den Gängen", de Thomas Stuber
Premiul Europa Cinemas - „Styx" (Panorama), de Wolfgang Fischer
Kompagnon Fellowship - „When a Farm Goes Aflame, the Flakes Fly Home to Bear the Tale", de Jide Tom Akinleminu (Berlinale Talents 2018); „Blutsauger", de Julian Radlmaier (Perspektive Deutsches Kino 2017)
Premiul Compass Perspektive pentru cel mai bun film - „Überall wo wir sind/ Everywhere We Are", de Veronika Kaserer
Premiul Teddy pentru cel mai bun film - Panorama - „Tinta Bruta", de Marcio Reolon şi Filipe Matzembacher
Premiul Teddy pentru cel mai bun documentar - Panorama - „Bixa Travesty (Tranny Fag)", de Claudia Priscilla şi Kiko Goifman
Premiul Teddy pentru cel mai bun scurtmetraj - Panorama - „Three Centimetres", de Lara Zeidan
Premiu special acordat de juriu - „Obscuro Barroco", de Evangelia Kranioti
Teddy Newcomer Award - „Retablo", de Álvaro Delgado-Aparicio L.
Panorama Audience Awards - „Profile", de Timur Bekmambetov, pentru cel mai bun lungmetraj, şi „The Silence of Others", de Almudena Carracedo şi Robert Bahar, pentru cel mai bun documentar
Premiul cititorilor cinefili ai Berliner Morgenpost (competiţie) - „Dovlatov", de Alexey German Jr.
Premiul cititorilor cinefili ai Tagesspiegel (Forum) - „L'empire de la perfection", de Julien Faraut
Ursul de Cristal pentru cel mai bun film din Generation Kplus - „Les rois mongols", de Luc Picard
Menţiune specială din Generation Kplus - „Supa Modo", de Likarion Wainaina
Ursul de Cristal pentru cel mai bun scurtmetraj Generation Kplus, acordat de juriul tânăr - „A Field Guide to Being a 12-Year-Old-Girl", de Tilda Cobham-Hervey
Menţiune specială pentru scurtmetraj Generation Kplus, acordată de juriul tânăr - „Snijeg za Vodu (Snow for Water)", de Christopher Villiers
Marele premiu din Generation Kplus, acordat de juriul internaţional (7.500 de euro) - „Sekala Niskala (The Seen and Unseen)", de Kamila Andini
Premiul special din Generation Kplus, acordat de juriul internaţional - „Jaalgedi (A Curious Girl)", de Rajesh Prasad Khatri
Menţiuni speciale Generation Kplus, acordate de juriul internaţional - „Allons enfants (Cléo & Paul)", de Stéphane Demoustier; „Cena d'aragoste", de Gregorio Franchetti
Amnesty International Prize (5.000 de euro) - „Zentralflughafen THF", de Karim Aïnouz
Premiu special acordat de Amnesty International - „Eldorado", de Markus Imhoof
Caligari Film Prize - „La casa lobo", de Cristóbal León şi Joaquín Cociña
DIN ACEEASI CATEGORIE...
-
Ucraineancă tânăra și frumoasă aruncată pe un drum din Dubai după ce a fost abuzată. Avea coloana fracturată: "M-au dat brânci de pe o stâncă!"
Maria Kovalchuk a vorbit pentu prima data despre coșmarul pe care l-a trait in Dubai. Modelul OnlyFans de 20 de ani, a f ...
-
Covid-Stratus este mult mai contagioasă și provoacă simptome foarte grave fata de varianta initială Covid-19
Organizația Mondiala a Sanatații (OMS) monitorizeaza, inca din luna iunie, o noua subvarianta a virusului SARS-CoV-2, re ...
-
Transumanism fara limite: Cercetătorii chinezi au cultivat în premieră mondială o inimă umană care bate într-un embrion de porc
Omul-porc a devenit realitate. Cercetatorii chinezi au creat o structura cardiaca umana funcționala in embrion de animal ...
-
Îți vine să te intrebi cum naiba au facut averi? Cine sunt misterioşii oameni din business care consiliază cel mai prost guvern al tuturor timpurilor
Sorin Grindeanu: „Exista un grup informal de consilieri din privat care consiliaza Guvernul, ceea ce este ilegal". ...
-
Acum se explică toate: Creierul nostru "redă în reluare" ultimele 15 secunde din realitatea de lângă noi
Cercetatorii de la Universitatea din Aberdeen și Universitatea din California scot la iveala un adevar surprinzator desp ...
-
Si-a prevazut sfârșitul: Ozzy Osbourne a murit. Acum două săptămâni a susținut concertul de adio pentru fani
Vedeta heavy metal Ozzy Osbourne a murit, la doar cateva saptamani dupa ce s-a reunit cu colegii sai de trupa Black Sabb ...
-
Harta tarilor europene in care cei meteosensibili se simt cel mai rău. România este printre cele mai afectate
O noua teorie circula pe internet legat de faptul ca persoanele meteosensibile se simt din ce in ce mai rau in aceste zi ...
-
Schema băieților destepti din Energie: Conducerea Electrica Serv a sifonat 4,5 milioane de lei
Polițiștii Capitalei au efectuat 11 percheziții domiciliare intr-un dosar de delapidare in care sunt vizate opt persoane ...
-
Google şi OpenAI câştigă aurul la Olimpiada Internaţională de Matematică, o premieră pentru I.A.
Google, prin divizia sa de inteligenta artificiala, si OpenAI au anuntat ca modelele lor AI au obtinut medalii de aur la ...
-
Percheziții DNA la Cristian Popescu Piedone. De ce este suspectat șeful ANPC
Percheziții DNA au loc marți, 22 iulie, la șeful ANPC, Cristian Popescu Piedone. Procurorii au descins in complexul rezi ...
-
Pare imposibil dar ziua de 22 iulie ar putea fi cea mai scurtă zi din istorie
Cercetatorii au anunțat ca ziua de 22 iulie ar putea fi cea mai scurta zi din istorie, depașind un record stabilit acum ...
-
Planul secret al Comisiei Europene care lovește direct in piața auto
Comisia Europeana pregatește in secret un proiect de lege care ar obliga companiile de inchirieri auto, precum Sixt sau ...
-
Nu mai e niciun secret: Cercetătorii de la Harvard vorbesc deschis despre o civilație avansată care provine din adâncurile Pământului
Cercetatori de la Harvard și Montana Technological University sugereaza o noua perspectiva asupra fenomenelor OZN, cunos ...
-
Blestemul Red Bull: Felix Baumgartner este al zecelea sportiv care moare tragic de pe o listă neagră a curajului extrem
Moartea fulgeratoare a lui Felix Baumgartner zguduie din nou lumea sporturilor extreme. Celebrul aventurier austriac, in ...
-
Cazul "Andrei Drăgan" - un dosar uitat de opt luni în sertar care lasă vinovații nepedepsiți
La opt luni de la moartea tragica a lui Andrei Marius Dragan, adolescentul de 16 ani decedat in urma unui șir de erori m ...
-
Top 5 inventii care ne-au schimbat vietile, fara sa ne dam seama
Cred ca am observat cu totii avansul tehnologic extrem de rapid din ultimii ani de zile. Asadar, au aparut o multime de ...
-
Cea mai masivă coliziune de găuri negre observată vreodată pune la încercare teoriile despre formarea Universului
O echipa internaționala de astronomi a detectat cea mai puternica și misterioasa coliziune de gauri negre inregistrata p ...
-
Secretul șamanilor confirmat de știință: Mecanismul prin care ciupercile halucinogene vindecă boli si inteneresc organismul cu pana la 60%
O substanța halucinogena extrasa din ciupercile halucinogene ar putea deveni un adevarat elixir al tinereții. Studiile r ...
-
Când vedeți săgeata de mouse pe ecranul bancomatului nu introduceți cardul că rămâneți fără banii din cont
În sezonul turistic, infractorii vaneaza turiștii neatenți, profitand de aglomerația urbana. Bancomatele din zonel ...
-
Șeful ASF a calculat "Curba lui Laffer" pentru România. Modelul pe care ar trebui să-l urmeze Ilie Bolojan dar care nu pricepe absolut nimic. Poate Nicușor Dan sa-i explice
Șeful Autoritații de Supraveghere Financiara, Alexandru Petrescu, vorbește despre situația actuala din Romania, dar și d ...
-
Un bărbat beat a furat o ambulanță din curtea Spitalului de Urgență Giurgiu. A rupt bariera și a gonit până în Teleorman cu politistii după el. S-au tras focuri de armă
Un barbat de 46 de ani a furat o ambulanta din curtea Spitalului Judetean de Urgenta Giurgiu si a distrus bariera de acc ...
-
Fizicienii confirmă că trăim într-o gaură gigantică din spațiu VIDEO
Autor: Sabine Hossenfelder Este aceasta poate cheia pentru a ințelege in sfarșit universul? Sa vedem. Numarul galaxiilor ...
-
România va avea cat de curand o clima africană: Meteorologii anunță când va fi vârful caniculei în țara noastră
Meteorologul ANM, Florinela Georgescu, a explicat ca in aceste zile o masa de aer fierbinte din nordul Africii ajunge pe ...
-
Nu a fost stop cardiac! Cauza mortii lui Felix Baumgartner a fost reevaluată. Care a fost cu adevarat motivul care a produs această tragedie
Felix Baumgartner, celebrul sportiv austriac care a intrat in istorie in 2012 dupa ce a sarit cu parașuta din stratosfer ...
-
Christian Sabbagh critică dur sistemul public de sănătate după ce a avut AVC: "Zâmbeam, dar eram singur în lupta pentru viață"
Jurnalistul Christian Sabbagh a revenit la pupitrul știrilor Kanal D, la doar cateva zile dupa ce a suferit un accident ...
-
Devine un obicei anti-creștin: Încă o țară europeană introduce sinuciderea asistată și redeschide vechile controverse
Parlamentul Sloveniei a adoptat vineri o lege care permite moartea asistata, alaturandu-se unui numar tot mai mare de ta ...
-
Rezultate autopsiei în cazul lui Felix Baumgartner: Ce s-a întâmplat fix înainte de prăbușire
Autopsia a confirmat ca Felix Baumgartner a suferit un stop cardiac in timpul zborului cu parapanta motorizata, in accid ...
-
Planul NATO de apărare pe Flancul Estic. Dezvăluirile comandantului trupelor SUA în Europa: "Putem opri un atac într-un interval de timp de care nu s-a mai auzit până acum"
Generalul american Cristopher Donahue, comandantul trupelor SUA in Europa și al forțelor terestre ale NATO, a dat detali ...
-
Răsturnare de situație în ancheta privind Coiful de la Coțofenești: Interlopii români, eliminați de pe lista suspecților
Ipoteza conform careia un interlop roman ar fi comandat furtul Coifului de la Coțofenești și al celor trei brațari dacic ...
-
Un fost homosexual riscă închisoarea după ce a relatat public modul în care a devenit creștin
Un fost activist LGBT din Malta, care se pare ca risca o pedeapsa cu inchisoarea dupa ce a marturisit ca a lasat in urma ...
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu