ZC
Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x
ZC




ZC




Batuti si injurati de detinuti, gardienii din penitenciare protestează în faţa Ministerului Justiţiei

Postat la: 13.08.2015 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Peste 400 de sindicalişti din penitenciare protestează joi, începând cu ora 09.00, în faţa Ministerului Justiţiei. Iniţial, aceştia intenţionau să facă un miting în faţa Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP), dar nu au primit aprobare de la Primăria Bucureşti. Printre altele, sindicaliştii sunt nemulţumiţi de faptul că nu sunt plătiţi pentru orele suplimentare muncite şi nici pentru munca prestată în zile de sărbătoare.

Angajaţii mai cer şi pedepse mai mari pentru deţinuţii care îi înjură şi îi împiedică să îşi facă meseria. Angajaţii aşteaptă să discute cu ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc. Gardienii care nu au participat la protest şi sunt la locul de muncă poartă banderole negre. Gardienii din închisori cer mai mulţi bani la salariu şi măsuri mult mai dure împotriva deţinuţilor care-i ameninţă sau chiar îi bat. În plus, cei 12.500 de agenţi şi ofiţeri cer şi plata orelor suplimentare. Potrivit liderilor de sindicat, anul trecut s-ar fi adunat o jumătate de milion de ore suplimentare.

Cele mai multe dintre revendicările gardienilor sunt legate de banii pe care îi câştigă. Chiar dacă salariile le-au fost mărite anul trecut, ei spun că în continuare sunt mici, orele suplimentare nu sunt plătite şi nici nu se fac angajări. Preşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS), Dumitru Costin, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, că situaţia din sistemul penitenciar este "critică", amintind că acest sistem este parte din structura de apărare naţională. „Nu este o chestiune apărută azi, ieri sau în ultimii ani. Discutăm de un sistem cu probleme cronice. Este nevoie de investiţii pentru creşterea numărului de personal alocat", a spus Costin.

Teoroc a precizat că protestul angajaţilor din penitenciare nu este unul politic, însă oamenii şi-au pierdut speranţa că pot primi ajutor de la ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, şi nici vicepremierul Gabriel Oprea nu a transmis vreun răspuns solicitării pe care sindicaliştii i-au transmis-o. „Oamenii protestează pentru că sunt restanţe salariale de opt luni şi este de neînţeles cum un guvern care are două ministere similare aplică tratament diferenţiat. Acest sistem a fost creat să fie sigur, dar, în realitate, el este ţinut de o mână de oameni", a spus liderul sindical. El a precizat că România are aproximativ 30.000 de deţinuţi şi 12.000 de salariaţi în sistemul penitenciar, în condiţiile în care necesarul ar fi de peste 20.000 de oameni.

Ştefan Teoroc a mai spus că, în plus, România ar mai avea nevoie de 10 unităţi penitenciare cu câte 1.000 de posturi, dar având în vedere că doar pentru o singură unitate costul ar fi de aproximativ 170 de milioane de euro, este greu de imaginat că acestea ar putea fi înfiinţate. Liderul sindical a mai spus că în sistemul penitenciar sunt prevăzute 15.000 de posturi, însă 3.000 sunt vacante şi blocate de ani de zile, ceea ce face ca sute de agenţi să fie nevoiţi să îndeplinească funcţii de ofiţer, fără să fie plătiţi în plus, dar pedepsiţi dacă greşesc.

El a mai spus că situaţia este atât de gravă încât 50% dintre locurile de pază sunt asigurate de către deţinuţi, aleşi cu atenţie. „Practic, se păzesc singuri. Raportul de un angajat la trei deţinuţi, despre care ministerul spune că e suficient, nu este deloc ok. (...) Există aproximativ jumătate de milion de ore suplimentare prestate. Nu am cerut decât ocuparea măcar a câtorva posturi din cele 3.000 care sunt vacante. Avertizăm că orice gest de neputinţă din partea autorităţilor va fi sancţionat fără milă", a arătat Teoroc.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE