Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












"Balena Albastră" are nevoie de expertiză

Postat la: 05.04.2017 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Autoritățile din România au început o campanie de conștientizare în școli, pentru a-i ține la distanță pe copii de „Balena Albastră". Se așteaptă implicarea SRI în găsirea unor soluții, dar șeful Comisiei de control al SRI spune că jocul nu este o problemă de siguranță națională și nici de securitate cibernetică. Unii specialiști îl contrazic.

Jocul morții afectează în special țările din fostul bloc comunist, în special zonele sărace și copiii care nu primesc suficientă atenție, avertizează aceştia. Jocul „Balena Albastră" a făcut deja victime și în România. Copiilor li se spune să nu vorbească despre implicarea lor în joc, pentru a nu fi opriți de „delfini" - părinții, colegii, prietenii sau profesorii care ar putea să vadă pericolul. Autoritățile române au lansat campania de conștientizare în școli "Stop joc! E viaţa ta!", pentru a opri jocul morții.

Primarul general Gabriela Firea şi ministrul Afacerilor Interne Carmen Dan au mers ieri în mai multe școli din București, pentru a le explica elevilor pericolul la care se expun dacă joacă „Balena Albastră". Unii specialiști spun că este nevoie de munca unei echipe de experți în mai multe domenii, pentru a crea o strategie coerentă. „Autoritățile s-au grăbit, din punctul meu de vedere, fără să aibă o strategie. E un semnal până la urmă pozitiv, însă genul acesta de inițiativă ar fi trebuit să fie dublat de o consultare cu Colegiul Psihologilor, cu Asociația Română pentru Prevenția Suicidului și cu alți experți din mai multe domenii. E nevoie și de o campanie media coerentă. Acțiunile autorităților trebuie să fie sincronizate între ele", a precizat, pentru Jurnalul Național, psihiatrul Gabriel Diaconu.

Senatorul liberal Cristian Chirteş a anunţat că jocul "Balena Albastră" va fi discutat în Comisia de control al SRI, însă Adrian Țuțuianu, șeful Comisiei, nu este de acord cu propunerea liberalului. „Nu, nu poate discuta așa ceva în comisie. Nu e o problemă de siguranță națională. Balena Albastră trebuie să preocupe familia, școala, psihologii și, eventual, Poliția. E un joc, nu un atac cibernetic", a declarat, pentru Jurnalul Național, Adrian Țuțuianu. Părerile sunt împărțite, în privința intervenției SRI.

„Balena Albastră este un «fake news» care produce efecte. Se propagă și e intens consumat de adolescenți care nu sunt interesați de adevăr, ci de provocare. Cred că domnul Țuțuianu se înşală, pentru că o parte a fenomenului acesta este furtul de identitate. Vorbim despre minori care își dau datele personale și, la un moment dat, pot fi amenințați. Cred că este o chestiune de cyber security. Autoritățile ar trebui să vorbească și cu furnizorii de internet. Din păcate, noi nu avem, în 2017, o lege a siguranței cibernetice, deci nu sunt mijloace oficiale pentru a controla și de a restricționa internetul", mai spune Gabriel Diaconu.

Cazurile de suicid par a avea ca sursă jocul ucigaș, dar probele sunt aproape inexistente, pentru că sistemul platformei pe care a fost lansat acest joc al morții șterge mesajele și aproape toate urmele care ar putea conduce autoritățile la făptaș. Mai există și fenomenul de contaminare. În Rusia, Ucraina și Republica Moldova au fost deja arestați mai mulți suspecți, după ce autoritățile au descoperit sursa mesajelor primite de victime. Presa din Bulgaria a făcut o campanie de conștientizare în ultimele două luni. În Transnistria au fost reținuți pentru audieri 20 de tineri bănuiți că ar fi ghizi pentru adolescenții care intră în joc. Pe 28 martie, un copil de 11 ani din județul Dâmbovița s-a sinucis, după ce le-a povestit colegilor că joacă „Balena Albastră", dar nimeni nu a luat nicio măsură pentru a-l opri.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE