Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Avalansa de mari dimensiuni la Balea Lac

Postat la: 18.12.2018 | Scris de: ZIUA NEWS

0

O avalansa de mari dimensiuni a rupt casutele de lemn ale comerciantilor din parcarea din apropierea cabanelor de la Balea Lac, la peste 2.000 de metri altitudine in muntii Fagaras, unde exista risc mare de producere de noi avalanse si a fost masurat cel mai mare strat de zapada la o statie meteo din Romania, de 155 de centimetri.

Potrivit site-ului de specialitate www.avalanseincarpati.ro, avalansa, care a curs de pe varful muntelui pana in parcare, unde erau casutele de lemn, s-a declansat in noaptea de duminica spre luni. Din relatarile unuia dintre salvamontistii de la Balea Lac, reiese ca avalansa a ajuns aproape de Cabana Balea Lac, pana pe Lacul Balea si in proximitatea Bazei Salvamont.

„Avalansa Balea Lac a trecut de parcarea de la Paltinu si a mutat/rupt casutele. S-a oprit pe drumul de asfalt in drept cu celelalte casute aproape in drept cu baza Salvamont. S-a rupt aproape toata caldarea de la balcoane, inclusiv pe lac a ajuns", a declarat salvamontistul Dan Popescu. Meteorologii avertizeaza marti ca riscul de avalansa la Balea Lac este mare, de gradul patru pe o scara de la unu la cinci.

Accesul in zona turistica Balea Lac se poate face doar cu telecabina de la Balea Cascada. Pana la Balea Cascada, turistii pot merge cu masinile pe Transfagarasan, soseaua fiind deszapezita, insa se circula in conditii de iarna.

Turistii care vor sa schieze la Balea Lac, unde nu exista partii amenajate, sunt sfatuiti sa solicite informatii de la salvamontistii din zona.

„Traseele turistice superioare cabanelor de pe versantul nordic al muntilor Fagarasului de pe teritoriul judetului Sibiu sunt inchise accesului turistilor. Pentru prevenirea accidentelor montane, SPJ Salvamont Sibiu solicita turistilor sa nu efectueze ascensiuni pe traseele inchise. Recomandam turistilor care se deplaseaza in zona montana sa fie echipati specific perioadei de iarna (incaltaminte adecvata, haine care sa le asigure un confort termic optim, manusi, ochelari de zapada, coltari, piolet, bete de schi), dar si cu echipamentul individual de salvare din avalansa, respectiv: sonda de avalansa, lopata de zapada, dispozitiv electronic de cautare in avalansa. Alpinistilor care vor sa efectueze ascensiuni in zona inalta a muntilor Fagarasului le solicitam sa anunte SPJ Salvamont Sibiu perioada si traseul pe care-l vor urma, printr-un apel telefonic la Dispeceratul National Salvamont, iar pentru o localizare cat mai precisa in caz de accident, sa utilizeze aplicatia SALVAMONT pentru telefoane mobile", a anuntat, recent, seful Salvamont Sibiu, Adrian David.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE