Autobazele RATB, sufocate de 200 de "epave" și 500 vehicule defecte
Postat la: 25.09.2018 | Scris de: ZIUA NEWS

Aproape 200 de "epave", 500 de vehicule defecte și infrastructura veche fac autobazele Societății de Transport București neîncăpătoare pentru cele 400 de autobuze noi, promise de Primăria Capitalei.
Depourile Societății de Transport București SA (STB), fosta Regie Autonomă de Transport București (RATB), sunt pline de rable. Aproximativ 200 de mijloace de transport, ce nu mai au nicio șansă de a fi reparate pentru a deservi Capitala și care au fost scoase din uz, "zac" în autobazele societății de transport public subordonate Primăriei Municipiului București (PMB) și în alte spații ce i-au fost puse la dispoziție acesteia. "În parcul RATB există următoarele vehicule scoase din uz: 147 de autobuze, 33 de troleibuze, 1 (un) tramvai şi 9 (nouă) vagoane utilitare. Pentru a nu împiedica/ îngreuna desfăşurarea proceselor tehnologice din unităţile de exploatare ale Regiei, vehiculele scoase din uz sunt stocate, până la valorificare, nu doar în depouri şi autobaze, ci şi în alte unităţi care oferă spaţiu de depozitare", se arată într-un răspuns oficial al RATB catre România Liberă. Societatea de transport așteată un cumpărător pentru aceste "epave", de pe care nu mai pot fi luate nici măcar piese folositoare altor vehicule. "Pentru vehiculele menţionate mai sus, se află în curs de desfăşurare procedura de valorificare prin licitaţie publică", mai menționează sursa citată.
Nici parcul auto al STB, vehiculele ce nu au fost scoase din uz și care ar trebui să deservească bucureștenii, nu arată prea bine. Multe mijloace de transport ale societății sunt foarte uzate și sunt "trase pe dreapta" până la remedierea defecțiunilor. Numeroși șoferi ai STB ne-au mărturisit că principala problemă este data de lipsa pieselor de schimb, ajungându-se, de multe ori la "improvizații". Acestea, în condițiile în care, societatea susține că are asigurată mentenanța vehiculelor. În momentul de față, nu mai puțin de 455 de mijloace de transport, din totalul de 1.776 ce compun parcul STB, nu pot fi scoase pe trasee. "RATB are un parc inventar de 993 de autobuze, 486 tramvaie şi 297 de troleibuze, iar în prezent, parcul activ programat pentru circulaţie cuprinde 859 de autobuze, 271 tramvaie şi 191 de troleibuze. În ceea ce priveşte imobilizarea vehiculelor, există o dinamică zilnică generată de apariţia unor defecţiuni tehnice, producerea unor evenimente rutiere, deteriorarea acestora prin acte de vandalism etc., la care se adaugă şi cele incluse în programele de revizii tehnice. Precizăm că vehiculele imobilizate se află în diferite stadii de reparaţie, anumite defecte fiind în curs de remediere, ţinând cont că baza materială (piese de schimb) este asigurată", ne-au mai precizat reprezentanții RATB.
Primăria vrea să modernizeze autobaza RATB Giurgiului, din sectorul 4, mărindu-i și capacitatea. Investiția ar fi de peste 20 de milioane de euro. Autobaza Giurgiului a fost dată în folosinţă în 1970, iar în prezent se află în stare de conservare. Capacitatea de parcare actuală în cele opt autobaza ale RATB este de maximum 1.240 de autobuze, fiind ocupată în prezent de 1.000 de autobuze Mercedes Citaro în circulaţie şi 147 de autobuze marca DAF şi ROCAR scoase din funcţiune, arată municipalitatea, conform datelor prezentate de PMB. Odată cu achiziţionarea celor 400 de autobuze noi cu lungimi de 10 metri, 12 metri şi, respectiv 18 metri, este necesară mărirea capacităţii de parcare existente la minimum 1.400 de locuri de parcare, se menționează într-un proiect de Hotărâre al Consiliului General al Municipiului București (CGMB). Astfel, autobaza RATB Giurgiului va trebui să asigure parcarea, alimentarea, întreţinerea şi scoaterea pe traseele repartizate a unui număr de 175 de autobuze. Pentru început, autobuza va gara autobuzele deja existente, urmând ca, pe măsură ce vin autobuzele noi Otokar, cele vechi să fie casate. Suprafaţa terenului pe care se află autobaza este de 42.940 de metri pătraţi, în timp ce suprafaţa construită este de 4.091 de metri pătraţi. Autobaza are o hală de întreţinere, birouri, vestiare, ateliere, staţia de alimentare, cea de mişcare, cabine de pază şi magazii. Conform expertizei realizate de RATB, este necesară refacerea tuturor instalaţiilor, înlocuirea tâmplăriei faţadelor, refacerea finisajelor interioare, consolidarea stâlpilor şi grinzilor, refacerea tuturor tencuielilor, consolidarea fisurilor, realizarea unei hidroizolaţii la nivelul terasei.
STB ar urma să intre, în luna octombrie a acestui an, în posesia a 100 din cele 400 de autobuze noi Otokar, achiziționate de municipalitatea bucureșteană. Potrivit primarului general al Capitalei, Gabriela Firea, până la sfârşitul acestui an vor fi aduse primele 100 de autobuze, iar până la sfârşitul anului 2019 vor ajunge în parcul STB (Societatea de Transport București, vechea RATB) şi celelalte 300. Problema este că, în acest moment, capacitatea autobazelor STB este depășită, nemaiavând loc pentru noile autobuze. Valoarea toală a contractului cu Otokar este de 100 de milioane de euro. Autobuzele au motoare cu normă de poluare Euro 6 și vor avea o garanţie de opt ani. În acest interval manopera completă, inclusiv reviziile, intră în sarcina furnizorului, iar în primii patru ani mijloacele de transport în comun vor avea o garanţie extinsă, adică inclusiv în ceea priveşte consumabilele de exploatare (uleiuri, filtre, manoperă de revizie tehnică, întreţinere).
Din data de 13 septembrie a acestui an, Regia Autonomă de Transport Bucureşti - SA a devenit Societatea de Transport Bucureşti (STB) SA, prin schimbarea formei juridice din regie autonomă în societate pe acţiuni. Primarul General al Capitalei, Gabriela Firea, consideră că s-a realizat astfel un pas esenţial pentru modernizarea transportului public, modificarea fiind obligatorie pentru accesarea de fonduri europene nerambursabile de către autoritatea publică locală. "Astăzi este o zi deosebit de importantă pentru Capitala României, pentru că s-a realizat un pas esenţial pentru modernizarea transportului public, astfel încât Bucureştiul să deţină un sistem de transport integrat, sigur şi eficient. Aşa cum s-a stabilit prin Planul de Mobilitate Urbană Durabilă 2016-2030 pentru regiunea Bucureşti-Ilfov, Regia Autonomă de Transport Bucureşti a devenit Societatea de Transport Bucureşti SA. Totodată, existenţa unui contract de servicii publice este obligatorie pentru accesarea de fonduri europene nerambursabile de către autoritatea publică locală. Subliniez că această măsură administrativă, corelată cu alte măsuri investiţionale, reprezintă o etapă esenţială pentru modernizarea transportului public de călători în regiunea Bucureşti-Ilfov, astfel încât, după mai mult un secol de la înfiinţare, una din cele mai importante companii de transport din România să ajungă la un nivel similar celor din marile oraşe europene", a declarat Firea, potrivit unui comunicat al Primăriei Capitalei.
Edilul Capitalei îi asigură pe toţi angajaţii Regiei că, prin această reformă, nu vor fi făcute disponibilizări de personal, toţi salariaţii urmând să fie preluaţi în structura noii societăţi comerciale. Totodată, Gabriela Firea reaminteşte faptul că, începând cu luna viitoare, vor sosi în Bucureşti primele autobuze noi, ultramoderne, Euro VI, din cele 400 recent achiziţionate de Primăria Capitalei. "Aceste mijloace de transport sunt dotate la cele mai înalte standarde, au tot confortul, aer condiţionat, sistem de taxare inteligent, sistem GPS care permite localizarea în trafic şi furnizarea către călători a informaţiilor legate de timpii de aşteptare în staţie şi de parcurgere a traseului, sunt accesibilizate pentru toate categoriile de pasageri, beneficiază de supraveghere video atât în interior, cât şi în exterior. De asemenea, în paralel, se desfăşoară acţiuni de modernizare a mijloacelor de transport în comun existente, precum şi acţiuni de reabilitare a infrastructurii de transport", a spus Firea.
Potrivit PMB, reorganizarea RATB în Societate comercială este necesară pentru punerea în aplicare a legislaţiei naţionale (Ordonanţa de urgenţă 30/ 1997 privind reorganizarea regiilor autonome) şi se realizează conform cerinţelor legislaţiei europene şi naţionale privind încheierea de contracte de servicii publice de delegare/de gestiune. În ultima şedinţă de Consiliu General, la propunerea Primarului General, Gabriela Firea, CGMB a aprobat proiectul de Hotărâre privind avizarea documentaţiei de atribuire a contractului de delegare a gestiunii Serviciului Public de Transport, în arealul deservit de Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public Bucureşti-Ilfov, contract ce se va încheia cu Societatea de Transport Bucureşti.
Primăria Capitalei urmează să implementeze un sistem informatic prin care călătorii de pe RATB să-şi poată alege ruta optimă între două puncte de pe raza municipiului Bucureşti, fiindu-le comunicat şi timpul estimat de aşteptare până la sosirea vehiculului dorit. Sistemul de informare costă peste 900.000 de lei. „Publicul călător va beneficia de aceste informaţii prin intermediul unei aplicaţii pentru telefoane mobile, atât pentru sistemul de operare Android, cât şi pentru sistemul de operare iOS, acestea ocupând în prezent peste 99% din piaţa de profil. Această aplicaţie pentru telefoanele mobile va fi pusa la dispoziţia călătorilor, până la sfârşitul acestui an, cu titlu gratuit", anunţă Primăria Municipiului Bucureşti pe Facebook. Sistemul de informare ar urma să fie implementat pe tot parcul circulant al RATB, astfel că autobuzele, troleibuzele şi tramvaiele de pe toate liniile vor fi vizibile în aplicaţie pentru publicul călător. „În urma licitaţiei organizate de R.A.T.B. pentru achiziţia «Sistemului de informare a călătorilor privind traseele RATB şi timpii estimaţi de aşteptare a vehiculelor în staţii», a fost declarată câştigătoare firma RADCOM S.R.L., valoarea contractului fiind de 915.000 lei, fără TVA", mai anunţă sursa citată.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
-
Transsoianismul: Soia modificată genetic a fost aprobată de Comisia Europeană: E "bună" de consum pentru oameni și animale chiar daca schimba ADN-ul!
Comisia Europeana a anuntat vineri ca a autorizat utilizarea soiei modificate genetic in produsele alimentare si in hran ...
-
Descoperire de neconceput într-un fir de praf de pe un asteroid: "Echivalează cu găsirea unei semințe tropicale în mijlocul gheții arctice"
Mostrele neatinse aduse de pe asteroidul Ryugu de sonda japoneza Hayabusa2 continua sa rescrie povestea formarii Sistemu ...
-
România, țară experiment pentru criza globală: Românii vor sărăci si-si vor pierde economiile, vor trai din ajutoare sociale si concedii fortate fără plată
Experții fac praf masurile fiscale luate in Romania. Masurile fiscale luate in regim de urgenta pentru a diminua deficit ...
-
Zuckerberg vrea sa socializezi cu roboții. Noua strategie Meta pentru a menține utilizatorii conectați
Meta testeaza o noua funcționalitate pentru chatboții sai AI care ar putea schimba modul in care interacționam cu rețele ...
-
Dacă ai primit acest mesaj pe WhatsApp s-ar putea să fii următoarea victimă a celei mai răspândite escrocherii din România
Tot mai mulți romani sunt pacaliți de o schema aparent banala, dar extrem de eficienta, care se raspandește prin WhatsAp ...
-
Consiliul Economic și Social a dat aviz negativ măsurilor de austeritate propuse de guverul Bolojan!
Consiliul Economic și Social a dat aviz negativ masurilor de majorare a TVA și a de creștere a accizelor. De fapt, intre ...
-
Guvernantii din România au aruncat in aer facturile la energie. Bulgaria însă a găsit o soluție inteligentă care salvează populația
Ridicarea plafonarii la energia electrica va produce o explozie in facturile romanilor, dar situația sta mult diferit in ...
-
Ce alte civilizatii au fost inainte?! O piramidă de 25.000 de ani pune sub semnul întrebării tot ce știm despre istoria umanitatii
O descoperire arheologica remarcabila din Indonezia amenința sa zguduie din temelii ințelegerea noastra asupra inceputur ...
-
Bolojan schimba regulile la sănătate: Nu mai sunt asiguraţi soţ/soţie/părinţi fără venituri, persoane cu indemnizaţie creştere copil, personal monahal, şomaj
Un numar mare de persoane exceptate pana in prezent de la plata contributiei de 10% pentru sistemul public de sanatate ( ...
-
Austeritatea Regimului BoloDan schimba destinatiile turistice ale românilor. Unde călătoresc și ce sume scot din buzunar
Romanii care au apucat sa faca rezervari inca de iarna trecuta au ales vacanțe mai lungi, in destinații exotice, minuțio ...
-
Fostul prim-adjunct SRI Florian Coldea a fost trimis în judecată de DNA, alături de Dumitru Dumbravă
Fostul adjunct SRI Florian Coldea și fostul șef al direcției juridice din SRI Dumitru Dumbrava, asociatul sau intr-o com ...
-
Ce avere are Ion Sterian - capo dei capi Transgaz cu cinci secretare, nouă consilieri și șapte șoferi
Ion Sterian este șeful Transgaz și are un cabinet extins, format din cinci secretare, noua consilieri și șapte șoferi, u ...
-
Foștii premieri ai României pot fi judecați pentru dezastrul bugetar în care au lăsat țara: "Există o lege a responsabilității guvernamentale"
Dupa patru ani in care in fruntea Guvernului Romaniei s-au aflat doi premieri ai PNL și unul de la PSD, țara noastra a a ...
-
Comunitatea științifică nu înțelege ce se întâmplă cu Pământul: unele zile din iulie și august vor fi mai scurte în acest an
Deși, in mod obișnuit, rotația Pamantului incetinește treptat, specialiștii anunța ca in lunile iulie și august din aces ...
-
Pe ce criterii să te bazezi când decizi să faci upgrade la un telefon nou?
Alegerea momentului potrivit pentru a face upgrade la un telefon nou poate fi dificila, avand in vedere varietatea mare ...
-
Astronomii sunt în alertă: au detectat un obiect misterios care pare să vină cu o viteză uriașă din afara Sistemului Solar
Un obiect care pare sa vina din afara Sistemului Solar a fost reperat gonind catre Soare, caz in care, daca provenienta ...
-
Cunoscutul economist Mircea Coșea critică măsurile de austeritate ale Guvernului Bolojan: "Sunt grosolane, absurde și lipsite de logică"
Profesorul universitar Mircea Coșea, fost ministru de stat, critica ideile lansate de guvernul Bolojan in scopul reducer ...
-
Călin Georgescu, trimis în judecată - Câți ani de închisoare riscă, dacă va fi găsit vinovat
Calin Georgescu a fost trimis in judecata de Parchetul de pe langa Înalta Curte de Casație și Justiție sub acuzați ...
-
Guvernul bolojanilor nu dă un ban pe Nicușor Dan: Primul efect după creșterea TVA. Premierul demagog: "Nu putem ascunde asta!"
Premierul Ilie Bolojan a anunțat creșterea TVA! Primul efect? Prețurile la unele produse alimentare o sa creasca - și re ...
-
Aerul din casa ta ar putea fi mai toxic decât cel de afară. Și nimeni nu-ți spune asta
O solutie? Folosește o izolatie noua pentru pod sau mansarda Știai ca, potrivit unui studiu internațional, aerul din int ...
-
Autostrăzi pentru tancuri și transportoare blindate: Armata construiește infrastructură de război în România pentru a descuraja Rusia să pătrundă-n spațiul NATO
Romania intra in noua strategie NATO de mobilitate militara și va construi autostrazi speciale, dedicate transportului r ...
-
Ce au inteles vameșii de la Sculeni din "Mânăria Bolojan": se răzbună pe oamenii de la frontiere pentru că le-a diminuat Guvernul sporurile
Angajații vamii Sculeni au inceput sa efectueze controale mai stricte asupra tuturor mijloacelor de transport ce trec fr ...
-
Noul președinte ANAF va fi Adrian Nicuşor Nica, actualul șef al Corpului de control al premierului
Noul președinte ANAF va fi Adrian Nicusor Nica, actualul șef al Corpului de control al premierului. El o va inlocui pe N ...
-
Breșă uriașă de securitate: Hackerii din Iran au pus mâna pe mesajele consilierilor lui Donald Trump
Hackerii avertizeaza ca ar putea incerca sa vanda e-mailuri de la consilierii președintelui american Donald Trump. Ameri ...
-
Super puterea mondială care a acaparat soarele. A instalat într-o lună panouri fotovoltaice cât toată Europa într-un an
China a stabilit un nou record mondial in domeniul energiei solare. A instalat 93 de gigawați de capacitate fotovoltaica ...
-
Exodul creierelor pe contrasens: Opt cercetători americani au devenit primii „refugiați științifici" în Europa
Mareția Americii a fost construita in timp și una dintre pietrele de temelie a fost atragerea celor mai stralucite minți ...
-
Zeci de mii de decese in perioada următoare: Europa se pregătește pentru cel mai mare val mare de morți din cauza caniculei. In total, sute de mii de persoane
Zeci de mii de persoane ar putea muri intre 30 iunie și 30 august din cauza valului de caldura extrem care lovește ...
-
Vlad Țepeș nu e inmormantat la Snagov, ci la Milano. A fost descifrată misterioasa inscripție de pe mormântul lui Dracula
Timp de zece ani unii cercetatori au emis ipoteza ca ramașițele prințului Vlad - care a trait intre 1431 și 1477, cunosc ...
-
Provocarea criminală care a trecut "pe sub radar" pe TikTok: Băiat de 12 ani mort după ce a acceptat "jocul cu eșarfa"
Un baiat de 12 ani și-a pierdut viața dupa ce a incercat o provocare virala periculoasa de pe rețelele sociale. Deși par ...
-
Medicul lui Netanyahu numit consilier de premierul Bolojan: "Sunt român și voi fi patriot până la finalul vieții!"
Dr. Herman Berkovits, medicul personal al prim-ministrului israelian Benjamin Netanyahu, a fost numit consilier onorific ...
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu