Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












ARPIM solicită un audit independent al datelor folosite pentru calcularea taxei clawback

Postat la: 08.09.2017 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM), în contextul acuzațiilor de fraudă aduse Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, consideră că realizarea unui audit al datelor folosite pentru calcularea taxei clawback este obligatorie și solicită transparentizarea modului în care această taxă este calculată.

„Încă din anul 2015, am solicitat autorităţilor creşterea nivelului de transparenţă şi predictibilitate în ceea ce priveşte mecanismul de calcul al taxei clawback, fără a primi un răspuns. Realitatea este că, de nenumărate ori, taxa clawback nu a fost în concordanţă cu valoarea consumului de medicamente din piaţă, însă nu putem şti dacă cifrele utilizate şi mecanismul de calcul au fost corecte, întrucât nu avem acces la date. Acuzaţiile recente aduse Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate ne determină să afirmăm că doar un audit independent poate identifica şi corecta eventuale deficienţe în calcularea şi implementarea taxei clawback.

Suntem obligaţi să funcţionăm pe o piaţă lipsită de transparenţă. În acest moment, industria producătoare de medicamente acoperă 20% din valoarea medicamentelor decontate de CNAS prin intermediul taxei clawback, care a ajuns să fie nesustenabilă. O taxă care a fost impusă industriei din cauza nivelului scăzut de investiţii în sistemul de sănătate românesc. Această lipsă de transparenţă agravează situaţia pentru toţi cei implicaţi în sistemul de sănătate şi limitează accesul pacienţilor la medicamente de ultimă generaţie care le-ar putea îmbunătăţi considerabil calitatea vieţii", a declarat Liviu Popescu, Director Relaţii Externe ARPIM.

În primul trimestru al anului 2017, taxa clawback a ajuns să reprezinte 20% din valoarea medicamentelor decontate de CNAS, în creştere cu 4 puncte procentuale comparativ cu aceeaşi perioadă a anului anterior. În condiţiile în care principiul celui mai mic preţ din Europa, aplicat la medicamentele de pe piaţa românească, generează deja disfuncţionalităţi majore, o taxă clawback bazată pe date lipsite de transparenţă nu face decât să reducă şi mai mult accesul pacienţilor din România la tratamentul de care au nevoie".

 

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE