Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Arheologii au detalii despre inelele romane care l-au inspirat pe Tolkien in Stăpânul Inelelor

Postat la: 05.03.2018 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Cercetătorii de la Universitatea Oxford şi Universitatea Newcastle au putut cataloga în detaliu toate cele 54 de inele Brancaster care au fost descoperite în Marea Britanie. Calitatea metalelor din care erau realizate şi imprimeurile dovedesc că erau pentru înalta societate romană.

Un exemplu faimos de inel este Silvianus, despre care se crede că l-a inspirat pe JRR Tolkien să scrie Hobbitul şi Stăpânul Inelelor, relatează Daily Mail. Inelele, majoritatea realizate din metale preţioase, sunt inscripţionate cu o mare varietate de modele. Unele par să repprezinte portrete ale împăraţilor romani, ai soldaţilor sau a persoanei iubite. Altele ilustrează delfini şi creaturi mitice de mare, care apar frecvent în arta romană. În plus, multe au iconografie creştină, precum porumbei sau păuni - ceea ce i-a ajutat pe cercetători la datare.

Aceste imagini au început să se răspândească în Imperiul roman în secolul al IV-lea, atunci când Constantin cel Mare s-a convertit. Experţii susţin că inelele erau folosite pentru a ştampila documente şi bunuri importante şi erau deţinute astfel de elita societăţii romane din Britania. „Secolul este marcat de schimbări dramatice şi marchează începutul tranziţiei de la Imperiul roman la Britania anglo-saxonă", a precizat James Gerrard, profesor de arheologie romană la Newcastle. „Aceste inele cu inscripţiile lor oferă un indiciu cu privire la îmbrăcămintea, credinţele, ideologiile şi educaţia elitei din acea perioadă".

Multe dintre acestea sunt realizate din argint şi câteva din aur, în timp ce inelele obişnuite din acea perioadă erau realizate din bronz - de aici ideea că deţinătorii aveau un statut special în societatea insulei din secolul al IV-lea. De asemenea, sunt diferite şi faţă de inelele anglo-saxone, acestea fiind mult mai simple. „Multe dintre obiectele romane sunt găsite în sud. Sudul era centrul puterii civile. Nordul era zonă mai degrabă militară - un tip de societate diferit", a adăugat Gerrard. „Unele dintre inelele creştine au aparţinut probabil preoţilor de rang înalt şi clerului, probabl chiar şi episcopilor. Altele au fost probabil purtate de nobili şi soldaţi".

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE