Ardeiul iute, cel mai pretios medicament din gradina cu legume. Cum te poate salva planta plina de vitamine si capsaicina
Postat la: 10.05.2018 | Scris de: ZIUA NEWS

Toate legumele din gradina au in continutul lor elemente benefice intr-o masura sau alta sanatatii, insa ardeiul iute este un veritabil medicament. Cu acest ingredient, pe care oricine il are in casa, puteti preveni un atac de cord. Consumul de ardei iute combate cancerul, stimuleaza pancreasul si ajuta la functionarea plamanilor.
Ardeiul iute face parte din familia capsicum si are o multime de beneficii pentru sanatatea noastra. Se gaseste intr-o paleta variata de culori, forme si dimensiuni. Poate fi ascutit sau bont, de un centimetru lungime sau peste zece centimetri, galben, verde, portocaliu, rosu sau brun, usturat sau nu.
Ardeiul iute, util in afectiunile cardiovasculare
Un renumit medic specialist in plante medicinale, John Cristopher, a dovedit stiintific in peste 30 de ani de cercetare ca ardeiul cayenne, un ardei rosu, este un foarte bun remediu pentru afectiunile cardiovasculare, fiind foarte util chiar si pentru stoparea infarcturilor. Reducand presiunea sanguina si ingrosand in mod natural sangele, boiaua de cayenne opreste si hemoragiile interne si sangerarile externe ale ranilor.
Doctorul John Cristopher sustine, in publicatia „Healthy Food Team", ca in cele trei decenii de meserie nu a pierdut niciun pacient cu atac de cord deoarece si-a format un obicei de a-i da suferindului sa bea o cana cu ceai de cayenne, o lingurita la o cana de apa fierbinte. In cateva minute, pacientul este deja pe picioare, intrucat ceaiul cald de cayenne deschide structura celulelor si merge direct la inima prin sistemul arterial, hranindu-l.
John Christopher explica acest lucru prin faptul ca ardeiul cayenne are un efect de echilibrare a presiunii sangelui din cap pana in picioare. Acesta ridica presiunea de pe zona hemoragica, permitand sangelui sa se coaguleze rapid. El explica, de asemenea, ca oricare dintre noi putem folosi acest remediu atunci cand ne aflam in preajma unei persoane care a suferit un atac de cord. Daca persoana este inconstienta, se pun cateva picaturi de tinctura de ardei iute sub limba pacientului.
Cercetatorul buzoian Costel Vanatoru, expert in horticultura, spune ca ardeiul cu cat este mai iute cu atat este mai bogat in substante benefice organismului. „Ardeiul iute contine caroten si licopen, vitamina C, hidrati de carbon, insa cea mai important este capsaicina, adica ceea ce stim noi ca ustura, care este o substanta antiinflamatorie si pentru care nu intamplator este folosit pe scara larga in multe produse farmaceutice, chiar si pentru prevenirea si combaterea alcoolismului. Este bine de stiut ca un ardei iute din acelasi soi, cultivat in sera are un continut mai scazut de capsaicina, iar cultivat in camp are fructul ceva mai mic, dar mai usturat. Deci, chiar daca vorbim de acelasi soi, este influentat foarte mult de mediul de cultura , fie ca vorbim de solar, fie de camp", spune cercetatorul Costel Vanatoru, Seful Laboratorului de Genetica si Ameliorare de la Statiunea de Cercetare Dezvoltare Legumicola Buzau.
Vanatoru este unul dintre specialistii Statiunii de Cercetare Legumicola din Buzau care, dupa aproape 20 de ani de studiu, au creat un ardei de 200 de ori mai iute decat cel obisnuit. El spune ca studiul la acest soi de ardei a inceput in anul 1996, precizand ca un ardei obisnuit are o concentratie de capsaicina de maximum o mie de unitati Scoville, iar cel obtinut la Buzau masoara pana la doua milioane de unitati. Cercetatorul buzoian sustine ca ardeiul obtinut la Buzau nu poate fi mancat, sustinand ca gazul emanat la taierea unuia ar provoca un stranut in masa, lacrimare excesiva sau chiar arsura.
„N-ai cum sa mananci asa ceva, nici sa scoti semintele cu mana. Daca e sa compari un ardei iute pe care-l mananci la masa cu un ardei obtinut de noi e ca si cum ai compara un Trabant cu un Mercedes. Gazul emanat la taierea unui astfel de ardei ar provoca stranut in masa, stare de lacrimare excesiva, e imposibil sa-l consumi", a mai spus Vanatoru. Pentru continutul bogat de capsaicina, acest ardei va fi utilizat in industria farmaceutica.
Consumul de ardei iute combate cancerul, stimuleaza pancreasul si ajuta la functionarea plamanilor
Ardeiul iute este benefic atat pentru stomac cat si tractul intestinal, intrucat stimuleaza miscarea peristalica a intestinului, ajuta la eliminarea fecalelor si contribuie la reconstructia tesutului din stomac, facilitand vindecarea leziunilor stomacale si ulcerelor intestinale. Consumul de ardei iute este asociat cu diminuarea riscului de ulcer gastric, ajutand la prevenirea acestuia prin distrugerea bacteriilor care pot fi ingerate, stimuland in acelasi timp celulele mucoasei stomacului sa secrete sucuri de protectie.
Iuteala este determinata de o concentratie ridicata de capsaicina, studiata pentru utilizarile ei pe scara larga, de la reducerea efectelor durerii, beneficii cardiovasculare precum si capacitatea de a preveni aparitia cancerului.
Capsaicina are un rol esential in deschiderea si drenarea pasajelor nazale congestionate. In plus, alaturi de continutul ridicat de capsaicina, ardeiul rosu este o sursa excelenta de vitamina A, prin concentratia de carotenoizi pro-vitamina A, inclusiv beta-caroten.
Beta-carotenul este nu doar un antioxidant puternic, ci poate fi convertit in organism in vitamina A, un nutrient esential pentru sanatatea tuturor tesuturilor epiteliale. Beta-carotenul poate fi util in reducerea simptomelor astmului, osteoartritei si artritei reumatoide.
Ardeiul iute contine capsaicina, care este un inhibitor puternic al substantei P, o neuropeptida asociata cu procesele inflamatorii. Capsaicina nu reduce doar intensitatea durerii ci stimuleaza fluidizarea secretiilor de mucus din plamani sau fosele nazale. Capsaicina este similara cu un compus care se regaseste in multe remedii pentru raceala, cu rol in ameliorarea congestiei nazale. Un ceai cu ardei iute stimuleaza rapid scurgerea mucoaselor din pasajele nazale, ameliorand nasul infundat si congestionat.
Ardeiul iute rosu are un continut ridicat de betacaroten sau provitamina A. Doua lingurite de ardei iute pisat furnizeaza 47% din valoarea zilnica de vitamina A, cu rol important in lupta anti-infectie si esentiala pentru sanatatea tesuturilor epiteliale, inclusiv membranele mucoase care acopera pasajele nazale, plamanii, tractul intestinal si cel urinar.
De ce este ardeiul iute sanatos?
Capsaicina nu numai ca ofera ardeiului gustul sau iute, dar are de asemenea proprietati medicinale care il fac unul dintre cele mai sanatoase alimente din lume. Consumul de ardei iute are nenumarate beneficii pentru sanatate. Iata 10 dintre cele mai importante propietati terapeutice:
1. Amelioreaza inflamatiile
Datorita capsaicinei, ardeiul iute are puternice proprietati anti-inflamatorii. Capsaicina blocheaza efficient substanta P, asociata cu procesele inflamatorii din corp. Consumul regulat de ardei iute poate fi o modalitate de preventie excelenta impotriva artritei.
2. Amelioreaza durerea
Potrivit noilor cercetari in domeniu, ardeiul iute poate reduce in mod eficient durerea cauzata de artrita, psoriazis si neuropatia diabetica.
3. Imbunatateste sanatatea cardiovasculara
A fost demonstrat ca ardeii iuti pot reduce colesterolul si nivelul de trigliceride sau previni cheagurile de sange. Culturile care folosesc ardeiul iute in abundenta au niveluri mult mai scazute ale bolilor de inima si trombozei.
4. Imbunatatesc digestia
Potrivit medicinei Ayurveda, gustul iute stimuleaza apetitul si imbunatateste digestia. Alimentele care sunt digerate bine ofera organimsului nutrientii necesari si energie, si alimentele care nu sunt digerate bine produc toxine. Propietati importante tinand cont de faptul ca digestia este esentiala pentru sanatatea noastra.
5. Intareste imunitatea
Culoarea aprinsa de rosu a ardeiului iute provine de la continutul ridicat de beta-caroten, sau pro vitamina A. Doar cateva lingurite de ardei iute pot oferi organismului o doza suplimentara de vitamina C si A, care sunt esentiale in prevenirea infectiilor.
6. Previne cancerul de prostata
Cercetarile reritoare la cancerul de prostata arata ca capsaicina poate distruge in mod eficient celule canceroase. In urma unei terapii de patru saptamani, capsaicina stopeaza cresterea celulelor cancerului de prostata, iar tumorile au fost reduse in mod semnificativ in cazul majoritatii testelor. Este recomandata administrarea unei cantitate de 400 mg de capsaicina de trei ori pe saptamana pentru a preveni cancerul de prostata.
7. Ajuta in procesul de slabire
Gustul iute al ardeiului creste termogenza - procesul de generare a caldurii in organism. Procesul de termogenza arde calorii in mod suplimentar, care rezulta in scadere in greutate.
8. Previne ulcerul de stomac
S-a crezut mult timp in mod gresit ca alimentele iuti cauzeaza ulcerul de stomac. In prezent s-a confirmat ca ardeiul iute nu cauzeaza ulcer, ci previne aparitia lui pentru ca distruge bacteriile nocive si stimuleaza secretia de sucuri gastrice dcu rol preotector.
9. Previne diabetul de tip 2
Consumul regulat de ardei iute poate preveni diabetul de tip 2. Un studiu publicat in Jurnalul American de Nutritie Clinica arata ca daca este consumat in mod regulat, ardeiul iute reduce nevoia organismului de secretie a insulinei, reducand astfel nivelul glucozei din sange dupa mese.
10. Scade tensiunea arteriala
Ardeiul iute are efecte benefice asupra sistemului circulator, cum ar fi alimentarea elementelor vitale din structura celulara a capilarelor, venelor, arterelor si ajutorul oferit pentru echilibrarea tensiunii arteriale. De aceea, ardeiul iute este unul dintre cele mai potrivite remedii pentru hipertensiunea arteriala, curata arterele si contribuie la diminuarea valorilor colesterolului rau sau trigliceridelor.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
-
Omenirea a blocat atât de multă apă încât a modificat polii magnetici ai Pământului
Schimbarile recente ale campului magnetic al Pamantului poarta amprenta omului. Deși este normal ca polii magnetici ai p ...
-
Gardiancă la Rahova a condus drogată și a fost internată la Psihiatrie. A dărâmat mai multe garduri metalice instalate de jandarmi
Administrația Naționala a Penitenciarelor (ANP) anunța ca va lua toate masurile legale dupa ce o polițista de la Peniten ...
-
Taxă impusă de UE pe care românii o plătesc fără să știe. România decontează 20% din totalul inmaganinarilor de CO2 din Europa
Una dintre cele mai controversate taxe este „taxa de carbon" stabilita la nivelul Uniunii Europene și se aplica em ...
-
Ucraineancă tânăra și frumoasă aruncată pe un drum din Dubai după ce a fost abuzată. Avea coloana fracturată: "Mi-au dat brânci de pe o stâncă!"
Maria Kovalchuk a vorbit pentu prima data despre coșmarul pe care l-a trait in Dubai. Modelul OnlyFans de 20 de ani, a f ...
-
Covid-Stratus este mult mai contagioasă și provoacă simptome foarte grave fata de varianta initială Covid-19
Organizația Mondiala a Sanatații (OMS) monitorizeaza, inca din luna iunie, o noua subvarianta a virusului SARS-CoV-2, re ...
-
Transumanism fara limite: Cercetătorii chinezi au cultivat în premieră mondială o inimă umană care bate într-un embrion de porc
Omul-porc a devenit realitate. Cercetatorii chinezi au creat o structura cardiaca umana funcționala in embrion de animal ...
-
Îți vine să te intrebi cum naiba au facut averi? Cine sunt misterioşii oameni din business care consiliază cel mai prost guvern al tuturor timpurilor
Sorin Grindeanu: „Exista un grup informal de consilieri din privat care consiliaza Guvernul, ceea ce este ilegal". ...
-
Acum se explică toate: Creierul nostru "redă în reluare" ultimele 15 secunde din realitatea de lângă noi
Cercetatorii de la Universitatea din Aberdeen și Universitatea din California scot la iveala un adevar surprinzator desp ...
-
Si-a prevazut sfârșitul: Ozzy Osbourne a murit. Acum două săptămâni a susținut concertul de adio pentru fani
Vedeta heavy metal Ozzy Osbourne a murit, la doar cateva saptamani dupa ce s-a reunit cu colegii sai de trupa Black Sabb ...
-
Harta tarilor europene in care cei meteosensibili se simt cel mai rău. România este printre cele mai afectate
O noua teorie circula pe internet legat de faptul ca persoanele meteosensibile se simt din ce in ce mai rau in aceste zi ...
-
Schema băieților destepti din Energie: Conducerea Electrica Serv a sifonat 4,5 milioane de lei
Polițiștii Capitalei au efectuat 11 percheziții domiciliare intr-un dosar de delapidare in care sunt vizate opt persoane ...
-
Google şi OpenAI câştigă aurul la Olimpiada Internaţională de Matematică, o premieră pentru I.A.
Google, prin divizia sa de inteligenta artificiala, si OpenAI au anuntat ca modelele lor AI au obtinut medalii de aur la ...
-
Percheziții DNA la Cristian Popescu Piedone. De ce este suspectat șeful ANPC
Percheziții DNA au loc marți, 22 iulie, la șeful ANPC, Cristian Popescu Piedone. Procurorii au descins in complexul rezi ...
-
Pare imposibil dar ziua de 22 iulie ar putea fi cea mai scurtă zi din istorie
Cercetatorii au anunțat ca ziua de 22 iulie ar putea fi cea mai scurta zi din istorie, depașind un record stabilit acum ...
-
Planul secret al Comisiei Europene care lovește direct in piața auto
Comisia Europeana pregatește in secret un proiect de lege care ar obliga companiile de inchirieri auto, precum Sixt sau ...
-
Nu mai e niciun secret: Cercetătorii de la Harvard vorbesc deschis despre o civilație avansată care provine din adâncurile Pământului
Cercetatori de la Harvard și Montana Technological University sugereaza o noua perspectiva asupra fenomenelor OZN, cunos ...
-
Blestemul Red Bull: Felix Baumgartner este al zecelea sportiv care moare tragic de pe o listă neagră a curajului extrem
Moartea fulgeratoare a lui Felix Baumgartner zguduie din nou lumea sporturilor extreme. Celebrul aventurier austriac, in ...
-
Cazul "Andrei Drăgan" - un dosar uitat de opt luni în sertar care lasă vinovații nepedepsiți
La opt luni de la moartea tragica a lui Andrei Marius Dragan, adolescentul de 16 ani decedat in urma unui șir de erori m ...
-
Top 5 inventii care ne-au schimbat vietile, fara sa ne dam seama
Cred ca am observat cu totii avansul tehnologic extrem de rapid din ultimii ani de zile. Asadar, au aparut o multime de ...
-
Cea mai masivă coliziune de găuri negre observată vreodată pune la încercare teoriile despre formarea Universului
O echipa internaționala de astronomi a detectat cea mai puternica și misterioasa coliziune de gauri negre inregistrata p ...
-
Secretul șamanilor confirmat de știință: Mecanismul prin care ciupercile halucinogene vindecă boli si inteneresc organismul cu pana la 60%
O substanța halucinogena extrasa din ciupercile halucinogene ar putea deveni un adevarat elixir al tinereții. Studiile r ...
-
Când vedeți săgeata de mouse pe ecranul bancomatului nu introduceți cardul că rămâneți fără banii din cont
În sezonul turistic, infractorii vaneaza turiștii neatenți, profitand de aglomerația urbana. Bancomatele din zonel ...
-
Șeful ASF a calculat "Curba lui Laffer" pentru România. Modelul pe care ar trebui să-l urmeze Ilie Bolojan dar care nu pricepe absolut nimic. Poate Nicușor Dan sa-i explice
Șeful Autoritații de Supraveghere Financiara, Alexandru Petrescu, vorbește despre situația actuala din Romania, dar și d ...
-
Un bărbat beat a furat o ambulanță din curtea Spitalului de Urgență Giurgiu. A rupt bariera și a gonit până în Teleorman cu politistii după el. S-au tras focuri de armă
Un barbat de 46 de ani a furat o ambulanta din curtea Spitalului Judetean de Urgenta Giurgiu si a distrus bariera de acc ...
-
Fizicienii confirmă că trăim într-o gaură gigantică din spațiu VIDEO
Autor: Sabine Hossenfelder Este aceasta poate cheia pentru a ințelege in sfarșit universul? Sa vedem. Numarul galaxiilor ...
-
România va avea cat de curand o clima africană: Meteorologii anunță când va fi vârful caniculei în țara noastră
Meteorologul ANM, Florinela Georgescu, a explicat ca in aceste zile o masa de aer fierbinte din nordul Africii ajunge pe ...
-
Nu a fost stop cardiac! Cauza mortii lui Felix Baumgartner a fost reevaluată. Care a fost cu adevarat motivul care a produs această tragedie
Felix Baumgartner, celebrul sportiv austriac care a intrat in istorie in 2012 dupa ce a sarit cu parașuta din stratosfer ...
-
Christian Sabbagh critică dur sistemul public de sănătate după ce a avut AVC: "Zâmbeam, dar eram singur în lupta pentru viață"
Jurnalistul Christian Sabbagh a revenit la pupitrul știrilor Kanal D, la doar cateva zile dupa ce a suferit un accident ...
-
Devine un obicei anti-creștin: Încă o țară europeană introduce sinuciderea asistată și redeschide vechile controverse
Parlamentul Sloveniei a adoptat vineri o lege care permite moartea asistata, alaturandu-se unui numar tot mai mare de ta ...
-
Rezultate autopsiei în cazul lui Felix Baumgartner: Ce s-a întâmplat fix înainte de prăbușire
Autopsia a confirmat ca Felix Baumgartner a suferit un stop cardiac in timpul zborului cu parapanta motorizata, in accid ...
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu