Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Anunt despre posibilitatea unui cutremur mare in Romania: „Ciclicitatea nu reflecta activitatea seismica din zona Vrancea"

Postat la: 05.03.2017 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Romania este mai pregatita din punct de vedere al cercetarii si monitorizarii seismice fata de acum 40 de ani, insa posibilitatea de a previziona cand se va produce un mare cutremur nu exista nici in Romania si nici la nivel global, a declarat directorul general al Institutului National de Cercetare si Dezvoltare pentru Fizica Pamantului (INFP), Constantin Ionescu.

"Categoric suntem mai pregatiti din punct de vedere al cercetarii, dar si din punct de vedere al monitorizarii fata de acum 40 de ani, dar in ceea ce priveste posibilitatea de a previziona un mare cutremur, inca nu s-a descoperit nimic, nici la nivel global, nici in Romania. Exista insa sisteme sau instrumente de alarmare dezvoltate deja de japonezi, inca din 1975, cand au instalat pentru trenurile de mare viteza, exista la mexicani si in prezent si la noi. In Europa, singurul sistem operational este la noi. Problema este ca trebuie preluat si dezvoltat catre infrastructurile care au nevoi de el", a spus Ionescu.

Acesta sustine ca pregatirea pentru eventuale cutremure de intensitate mare depinde de resursele pe care fiecare tara le aloca, iar in Romania nu sunt suficiente resurse pentru a dezvolta infrastructura de cercetare la nivelul celor europene.

"Totul pleaca de la bani, de la resursele pe care le are fiecare tara si de la felul cum sunt organizate acestea. In opinia mea, cred ca nu sunt suficiente resurse, chiar si in domeniul cercetarii, pentru a dezvolta infrastructura de cercetare la nivelul celor europene. Noi am recuperat foarte rapid un handicap din momentul intrarii in Uniunea Europeana, dar totusi, inca, nu avem niste infrastructuri de cercetare care sa raspunda la fel de rapid ca si cele din vestul Europei", a adaugat seful INFP.

In ceea ce priveste activitatea seismica din Vrancea din ultimul an, Ionescu sustine ca aceasta a fost una normala, in conditiile in care s-au inregistrat trei cutremure de peste 5 grade pe Richter, dar nu poate previziona un seism mare.

"Activitatea seismica a fost normala anul trecut. S-au inregistrat doua cutremure de 5,3 grade pe Richter, iar anul acesta a inceput cu unul de 5. Este o activitate specifica Vrancei, dar despre care nu putem spune ca previzioneaza ceva. In ceea ce priveste ciclicitatea, totul depinde de cum prelucrezi informatia. Ciclicitatea nu reflecta activitatea seismica din zona Vrancei. Daca ne uitam la toate cutremurele de pana in prezent nu putem sa spunem ca urmeaza un seism la un numar de ani. Este greu de spus lucrul acesta", a mai spus Constantin Ionescu.

In Romania, cele mai puternice cutremure se produc in curbura estica a muntilor Carpati, respectiv in zona Vrancea, zona seismica cu activitate aproape permanenta, generand numeroase cutremure mai mult sau mai putin puternice, in fiecare secol. Practic, zona Vrancea este responsabila de peste 90% din totalul cutremurelor produse in Romania, eliberand peste 95% din energia seismica. Aceste seisme cauzate de deplasarea placilor tectonice se produc la o adancime destul de mare, fiind insa si cele mai devastatoare, intrucat pot atinge magnitudini de pana la 7,8 - 7,9 grade pe scara Richter.

Potrivit datelor Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamantului, cea mai veche referinta a unui cutremur ce a avut loc pe teritoriul actual al Romaniei este pentru un cutremur din anul 455. Incepand din 1471 pana in prezent, in tara s-au produs 16 cutremure cu magnitudinea peste 7. Cel mai vechi dintre cutremurele cu data certa este cel din 29 august 1471, produs in zona seismica Vrancea, cu o magnitudine de 7,5 la o adancime de 110 kilometri.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE