Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












AMR despre raportul MCV: "Are în vedere doar DNA şi ÎCCJ, lasă la o parte instanţele de judecată"

Postat la: 28.01.2017 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Raportul MCV prezentat miercuri are în vedere doar DNA şi ÎCCJ, atunci când se referă la progresele în combaterea corupţiei la toate nivelurile, lăsând la o parte „fără justificare" instanţele de judecată, transmite Asociaţia Magistraţilor din România, într-un comunicat de presă.

„În acelaşi sens, atunci când se referă la progresele în combaterea corupţiei la nivel înalt, Raportul are în vedere doar DNA şi I.C.C.J. (în această ordine!), cu accent pe«'independenţa sau eficacitatea DNA», amintind într-un loc de Curţile de apel, iar când vorbeşte despre combaterea corupţiei la toate nivelurile, Raportul se referă la Ministerul Justiţiei şi la Agenţia Naţională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate, lăsând la o parte, fără justificare, instanţele de judecată", potrivit unui comunicat de presă al Asociaţiei Magistraţilor din România. AMR mai transmite că, în pofida demersurilor asociaţiilor profesionale, rapoartele MCV din 2016 şi 2017 nu conţin nicio menţiune cu privire la presupusele protocoale dintre procurori şi serviciile secrete.

„În pofida scrisorilor deschise, comunicatelor de presă, cererilor, declaraţiilor asociaţiilor profesionale, 'Memorandumulu', atât Raportul din 2016, cât şi cel din 2017 s-au încăpăţânat să nu scoată o vorbă despre 'acoperiţii din justiţie', despre vehiculatele protocoale dintre procurori (nu judecători!) şi serviciile secrete, despre posibila influenţă vătămătoare asupra actului de justiţie şi asupra stării sistemului judiciar, asupra independenţei acestuia, despre ingerinţele acceptate/neacceptate, ştiute/neştiute, cu toate că acest subiect nu a fost nici unul izolat şi nici unul de ignorat, mai ales în contextul pronunţării Deciziei Curţii Constituţionale nr. 51/2016", potrivit sursei citate.

Şi Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR) susţine că raportul MCV surprinde o serie de aspecte importante însă abordarea este incompletă, UNJR precizând că nu au fost referiri la soluţiile pentru rezolvarea problemelor din justiţie, propuse de 80% din instanţe. „Nu am regăsit în raport nici o referire la Memorandum şi la soluţiile propuse de peste 80% dintre instanţe la rezolvarea problemelor din justiţie. Acest document programatic adoptat de majoritatea largă a judecatorilor - cei care zi de zi aplică legea în instanţă şi cunosc cel mai bine problemele sistemului - a expus o serie de probleme majore cu care se confruntă sistemul judiciar, incluzând totodată soluţii la acestea", se arată într-un răspuns al UNJR. Uniunea face referire şi discuţiile din spaţiul public privind implicarea serviciilor de informaţii în actul de justiţie. „Raportul menţionează însă problema ridicată de UNJR privind capacitatea instituţională efectivă a CSAT de a efectua verificări privind existenţa ofiţerilor acoperiţi, a colaboratorilor sau informatorilor serviciilor de informaţii între magistraţi", spun judecătorii.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE