Ambasada Rusiei la București spune că otrăvirea spionului rus în Anglia vrea să acopere subiectul noului arsenal rus capabil să spargă scutul anti-rachetă
Postat la: 17.03.2018 | Scris de: ZIUA NEWS

Ambasadei Federației Ruse la București e de părere că Marea Britanie comite o greșeală atunci când acuză Moscova că ar sta la originea otrăvirii fostului spuin rus Serghei Skripal, și a ficei sale Iulia, la Londra. Conform unui comentariu al Ambasadei, britanicii comit aceeași greșeală ca în cazul războiului din Irak, când au atacat statul despre care serviciile secrete spuneau că deține arme chimice, lucrur dovedit, ulterior, fals.
Conform Ambasadei de la București a Rusiei, cazul otrăvirii spionului ar avea, printre altele, drept scop, acoperirea veștii oferite de Vladimir Putin, care a spus că Rusia deține arme capabile să spargă scutul anti-rachetă al NATO, cum e cel de la Deveselu.
"Premierul britanic Theresa May, precum se pare, inspirată de umbra predecesorilor săi imperiali Curzon și Chamberlain, practic pe parcursul unei singure zile și un pic, a și „anunțat un ultimatum", și a informat „cu privire la sancțiuni" față de Rusia, în legătură cu tentativa de asasinat, ce continua să rămână un mister, a unui agent al serviciilor secrete britanice și fost (înainte de 1999) colonel rus din GRU (Direcția Generală de Informații) a Rusiei, amnistiat încă în 2010, care nu mai prezintă nimănui niciun interes, Serghei Skripal, și a ficei sale Iulia (care este cetățean rus).
De fapt, Moscovei, contrar regulamentului instituit prin Convenția privind interzicerea armelor chimice din 1993, i s-a cerut să pledeze imediat vinovată pentru atacul cu arme chimice și să se pocăiască. Argumentul deocamdată principal în favoarea acestui tip de comportament, nespecific pentru gentilomi ,a fost formulat de ministrul britanic al Apărării G. Williamson, care l-a descoperit pe cel „vinovat de infracțiune" prin intermediul tezei despre „comportamentul tipic pentru Rusia".
Fără a intra în amănuntele evaluării psihanalitice a aptitudinilor și abilităților autorităților de la Londra, am dori, în acest context, să reamintim despre un destul de recent episod al istoriei britanice și internaționale, când fostul prim-ministru Tony Blair, în octombrie 2015, a recunoscut, cu un zâmbet nevinovat, că în 2003 guvernul său a autorizat participarea forțelor armate naționale la intervenția în Irak „pe baza unor informații eronate ale serviciilor secrete". Ei bine, și asemenea „daune colaterale", de la invazia aceea, ca distrugerea a unui milion de civili nevinovați, inclusiv ca urmare a apariției pe teritoriul țării a așa-numitului Stat Islamic din Irak și Levant (mai bine cunoscut acum sub numele de ISIS sau SI), răspândirea activităților criminale a celui din urmă peste întregul Orient Mijlociu, desigur, nu sunt deloc demne de menționat, din punctul de vedere al politicienilor și propagandiștilor britanici.
În acest context, Rusia a luat atitudinea cea mai cumpătată și constructivă, sugerând Londrei să acționeze în baza punctului 2 al articolului 9 din Convenția din 1993, care prevede că, în cazul apariției unor episoade similare cu incidentul din Salisbury, statelele-membre trebuie să contribuie „prin schimb de informații și consultări" la elucidarea situației care provoacă îndoieli cu privire la posibila nerespectare a Convenției, și pentru un răspuns la orice solicitare în acest context, sunt disponibile până la 10 zile.
Cu o suspectă determinare, partea britanică a refuzat nu doar propunerea Rusiei de a participa și de a contribui la investigarea crimei, dar, de asemenea, de a oferi probe de „arme chimice", găsite la locul infracțiunii. Aici, într-un mod complet discret apare un alt episod din istoria britanică recentă, când, după otrăvirea misterioasă a fostului angajat al serviciilor secrete ruse Litvinenko, în 2006, ministru de atunci al Afacerilor Interne al Regatului Unit (atenție!) Theresa May, bazându-se pe principiul „imunității intereselor naționale", prevăzut de dreptul britanic, de fapt a clasificat cele mai importante materiale, interzicând utilizarea lor în cadrul anchetei. Ca urmare, un stimat coroner britanic, la aproape 10 ani ani după tragedie, a fost nevoit să recunoască faptul că nici o investigație independentă și aprofundată a tuturor circumstanțelor uciderii lui Litvinenko nu a avut loc niciodată. În același timp, auzim acuzații dure și categorice aduse Rusiei în contextul morții acestui agent al serviciilor speciale britanice.
Tot atât de reprezentativ arată aceea pripită dorință a guvernului May de a transfera cazul la stadiul de „pedeapsă a penalului evident". La urma urmei, Convenția menționată din 1993 prevede și alte opțiuni pentru clarificarea situației. În cazul în care autoritățile britanice, indiferent de motiv, se simt jenate să vorbească direct cu Rusia, ele ar trebui să se adreseze Consiliului Executiv OIAC (Organizația pentru interzicerea armelor chimice, OPCW), care atunci va acționa drept un mediator, iar dacă răspunsul Rusiei nu satisfice Londra, aceasta poate solicita convocarea sesiunii extraordinare a Consiliului Executiv și, în cazul extrem, o sesiune extraordinară a Conferinței statelor participante. Există, la urma urmei, Convenția europeană privind asistența juridică în materie penală din 1959. Ei, nu! Theresa May, se pare, nu poate nicidecum rezista tentației de a juca atât rolul procurorului, dar și cel de judecător, care a emis sentința la moarte, și concomitent rolul călăului.
Procurorul General notoriu din perioada lui Stalin, Vîșinski, care spunea că mărturisirea sinceră este regina probelor - pur și simplu se odihnește! Ce investigație? Ce dovezi? Verdictul a fost deja pronunțat - puneți capul pe eșafod.
Nu ne îndoim că, sub presiunea logicii simple și a opiniei publice, Londra va scoate la iveală unele dovezi. Cu toate acestea, încă de la început este clar că „infractorul a fost numit", iar pe nimeni nu îi interesează faptul că, încă din 1992, prin Decretul Președintelui Rusiei, toate lucrările în legătură cu veninul (Noviciok), în mod presupus, folosit în Salisbury, au fost interzise în țara noastră; „inventatorii" au fost cu succes supracumpărați de serviciile de informații occidentale și „lucrează" tot în aceeași Marea Britanie, Statele Unite, Suedia, Cehia etc. Instrucțiuni detaliate cu privire la formula chimică, proprietăți ale acestui „Noviciok (Nou venit)" pot fi ușor găsite pe internet, iar componentele sale - achiziționate de pe piața liberă.
Cine a avut nevoie de această provocare politică și cine, după cum spuneau romanii antici, „va beneficia" (CUI PRODEST)? Nu avem nici o îndoială că, deloc din întâmplare, această farsă, tragică, pentru victimele sale, și o înscenare, conform metodelor sale, este jucată de premierul britanic și de serviciile sale de informații, literalmente în același timp cu publicarea la Bruxelles a proiectului UE a „contractului despre Brexit", condițiile căruia, inclusiv necesitatea unei compensații de miliarde din partea Londrei pentru „obligațiile sale neîndeplinite" sunt, cel puțin, foarte neplacute pentru guvernul conservator al Marii Britanii.
Cât de valoros apare argumentul autorităților britanice și a mass-media că atentatul la familia Skripal a fost special conceput de Moscova în ajunul Cupei Mondiale FIFA. Mulți ani la rând, politicienii de la Londra și „rechinii mass media" nu își pot ascunde disconfortul extrem și setea nestinsă de răzbunare pentru decizia FIFA de a oferi dreptul de a găzdui Mondialele 2018 - Rusiei și cele din 2022 - Qatarului. Țara noastră a câștigat acest drept într-o luptă echitabilă, iar Anglia, în ciuda faptului că a și fost condamnată pentru folosirea a mai multor metode de corupție, a pierdut. Dar, se pare, a decis să „recupereze" în terenul provocărilor politice.
Din nou, apare întrebarea „cine va beneficia" - CUI PRODEST? Londra, care încearcă să se răzbune, sau cel puțin să strice, să otrăvească atmosfera festivității dedicate fotbalului la nivel mondial, sau Moscova, care depune toate eforturile posibile pentru ca milioanele de fani din intreaga lume să se poată bucura de jocul celor mai buni dintre favoriții lor?!
Un alt „argument final", care, cică, ar fi incriminator pentru Kremlin și personal pentru Președintele Putin: atacul brutal asupra familiei Skripal a fost planificat și realizat în mod deliberat, în ajunul alegerilor prezidențiale din Rusia, în mod presupus, pentru a demonstra „puterea brutală și determinarea de a-i pedepsi pe trădători, indiferent de locul unde s-ar afla". Suntem chiar forțați să menționăm, că pe gentilomii de la Londra, de data aceasta, i-a lăsat atât logica elementară, cât, de asemenea, și sensul tradițional britanic al umorului. Constatăm încă un eșec al strategilor-analiști britanici, asemănător cu cel în cazul „armelor chimice ale lui Saddam Hussein". Dacă ei au vrut să-l discrediteze pe actualul Președinte rus, apoi practic vor ajunge să sporească gradul său de autoritate, deja puternic în țară (rezultatul electoral așteptat pentru Vladimir Putin la viitoarele alegeri din 18 martie este de 69-73%, cu rata de participare prognozată de peste 70% din electorat).
Folosind expresia preferată de către serviciile de informație occidentale pentru a revela agresivitatea Rusiei, suntem „profund convinși" că, Londra, și mai multe alte capitale occidentale încă nu și-au revenit din șocul cauzat de lansarea de către Putin a informațiilor senzaționale cu privire la dezvoltarea de către oamenii de știință și inginerii ruși a celor mai moderne tipuri de rachete, care transformă de fapt arsenalele NATO și, în special, sistemul american de apărare antirachetă, în niște relativ inofensive obiecte muzeale. Într-o oarecare măsură ei pot fi înțeleși: realizările rusești sunt cu adevărat impresionante, pentru că ulterior a fost demonstrat și un video documentar, dovadă a existenței acestui „armament al viitorului", care a fost deja transferat pentru dotarea forțelor armate.
În concluzie, rămâne doar să atragem atenția cititorilor noștri și a politicienilor occidentali la partea cel puțin tot atât de substanțială a adresării lui Vladimir Putin către Adunarea Federală a Rusiei din 1 martie 2018. Aceasta afirma fără echivoc atât că încercările explicite din partea Occidentului de a negocia cu noi de pe „poziția de forță" sunt respinse de Moscova, și, de asemenea, Rusia este dispusa necondiționat de a se angaja într-un dialog egal pe întreaga gamă de probleme globale, de la terorismul internațional și reducerea armelor strategice ofensive, la securitatea informatică și la protecția mediului. Cine are urechi, să audă, cine are ochi, să vadă!", se arată în comentariul semnat de Ambasada Rusiei la București".
DIN ACEEASI CATEGORIE...
-
Procurorul care a cerut arestarea lui Putin și Netahyanu s-a suspendat din funcție. Dosarul de hărțuire sexuală în care e implicat se apropie de final
Procurorul Curții Penale Internaționale, Karim Khan, a demisionat temporar, in contextul in care o ancheta privind presu ...
-
Cum vede Nicușor Dan programul "Apă - Hrană - Energie", al lui Călin Georgescu
Nicușor Dan, primarul general al Capitalei și candidat la funcția de președinte al Romaniei, a facut un scurt comentariu ...
-
De la inginer software la livrator de mâncare. Cum l-a adus Inteligența artificială de la un salariu de 150.000 de dolari la a locui într-o rulota
Amenințarea Inteligenței Artificiale asupra locurilor de munca intr-un exemplu concret.Un barbat și-a pierdut locul de m ...
-
STS, răspuns la acuzațiile AUR: Sistemele destinate prevenirii votului ilegal îndeplinesc toate condițiile legislative, tehnice și operaționale
Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) a raspuns vineri printr-un comunicat la acuzațiile AUR privind o presupusa f ...
-
Diplomatul suedez bănuit de spionaj a fost găsit mort
Un diplomat suedez arestat saptamana trecuta sub suspiciunea de spionaj si eliberat cateva zile mai tarziu a fost gasit ...
-
SUA mizează pe o armă cinetică de ultimă generație, SM-3, după ce a folosit-o pentru prima dată în Israel
Departamentul Apararii al Statelor Unite a anunțat o extindere semnificativa a contractului cu Raytheon, companie din ca ...
-
Forțele Aeriene dezvăluie primele avioane fără pilot din istoria SUA. Un punct de cotitură în modul în care America va concepe războiul aerian al viitorului
Forțele Aeriene ale Statelor Unite au prezentat oficial primele aeronave de lupta fara pilot din istorie care primesc de ...
-
Apple pregătește un telefon revoluționar pentru aniversarea de două decenii. Ce va putea oferi iPhone-ul 100% din sticlă
În 2027, iPhone-ul va implini 20 de ani, iar Apple pare hotarata sa marcheze momentul cu un dispozitiv care sa res ...
-
Un expert susține că a descifrat un mister din Biblie. Descoperire despre Cele zece porunci ale lui Dumnezeu
Biblia povestește cum Moise a urcat pe un munte misterios, s-a intalnit cu Dumnezeu fața in fața și a coborat purtand Ce ...
-
Evoluție dramatică în Statele Unite: Un fenomen nemaivăzut de la pandemie lovește sever
Acordul comercial interimar dintre administrația de la Washington și China, incheiat in Elveția, marcheaza o schimbare d ...
-
Ultima generație care mai mănâncă banane: Fructul preferat din toată lumea, pe cale să dispară în câțiva ani
Bananele, unul dintre cele mai iubite fructe din lume, sunt amenințate cu dispariția! Schimbarile climatice, bolile deva ...
-
Chatbotul lui Elon Musk, acuzat că promovează o teorie conspiraționistă: ce s-a întâmplat cu Grok pe platforma X
Un incident bizar și controversat a reaprins discuțiile despre riscurile inteligenței artificiale in spațiul public digi ...
-
Garda digitală a Papei! Cum un grup de voluntari din întreaga lume apără Vaticanul de hackeri
Într-o epoca in care credința se ciocnește din ce in ce mai des cu tehnologia, Vaticanul se vede nevoit sa iși ape ...
-
România, cu un picior în zona 'junk': Alegerile tensionate amplifică prăbușirea încrederii investitorilor - Bloomberg
Incertitudinea politica generata de alegerile prezidențiale din Romania incepe sa fie tratata cu seriozitate maxima de p ...
-
Sociolog: Pare că George Simion și Călin Georgescu nu au o relație bună
Vladimir Ionaș, sociolog Avangarde, a afirmat joi, ca strategia lui George Simion de a nu se prezenta la dezbateri inain ...
-
SUA, din nou o putere mondială sub Trump: investiții fără precedent din întreaga lume într-o industrie în plină dezvoltare
Deși au trecut 100 de zile din cel de-al doilea mandat al lui Donald Trump, piața criptomonedelor ramane extrem de sensi ...
-
Un robot umanoid „s-a trezit" şi a devenit incontrolabil îngrozind inginerii într-o fabrică din China VIDEO
În China, un videoclip care circula pe retelele sociale arata un robot umanoid al companiei Unitree luptandu-se ag ...
-
Descoperirea secolului: experimentul DUNE, ascuns sub pământ. De ce există lumea
Teoriile actuale ale astronomiei nu pot explica de ce a aparut lumea, planetele, stelele și galaxiile. Dar acum oamenii ...
-
Au furat un ditamai avionul comercial: hoții nu au mai fost văzuți de atunci, nici aeronava sau orice resturi ale acesteia. Lista celor mai bizare furturi
Unele dintre cele mai bizare furturi din lume au devenit celebre tocmai datorita naturii lor neașteptate. Daca majoritat ...
-
A fost creat primul tabel periodic al algoritmilor de inteligență artificială, după modelul Mendeleev
MIT propune un „tabel periodic" al algoritmilor de inteligența artificiala. Daca in liceu am invațat sa ordonam at ...
-
Terifiantul "sindrom al capului căzut": Boala generată de statul cu ochii în telefon. Un caz extrem șochează până și medicii
Medicii japonezi au relatat un caz extrem de rar și alarmant: un barbat in varsta de 25 de ani a ajuns in imposibilitate ...
-
Aplicația care te lasă fără bani în câteva secunde. Nu o descărca niciodată pe telefon
O femeie din Deva a cazut victima unei escrocherii cibernetice de proporții, dupa ce a fost convinsa sa instaleze o apli ...
-
O erupție solară lovește Pământul: Semnalele radio, întrerupte în Europa și Asia. Urmează zile critice
Pe 14 mai 2025, o erupție solara extrem de puternica, de clasa X2.7, a fost emisa de Soare dintr-o noua regiune activa d ...
-
Manelistul Jador a fost prins drogat la volan: A ieșit pozitiv la opiacee
Cantaretul de manele Jador a fost oprit, miercuri seara, de politistii din Bucuresti pe o strada din Sectorul 5, iar tes ...
-
Un scandal de corupție bubuie la NATO: Mai multe persoane arestate într-o anchetă internațională
Mai multe persoane au fost arestate in cadrul unei vaste anchete anticoruptie care implica o agentie NATO ce se ocupa de ...
-
Sfaturi pentru închirierea unui cabinet psihologic
Poate ești in prima ta zi de practica sau ai ani de experiența, alegerea unui cabinet psihologic nu este doar o chestiun ...
-
O furtună solară masivă provoacă pene de curent la nivel mondial. Experții avertizează că ce este mai rău urmează să vină
Soarele a dezlanțuit cea mai puternica erupție solara a anului. Furtuna de radiații provocata de erupția solara de marți ...
-
Falimentul bate la usa României: BNR anunta ca datoria externă a ajuns la cote alarmante si riscam si incapacitate de plata
BNR a transmis datele despre contul curent al balanței de plați a Romaniei, care a inregistrat un deficit de 7,656 milia ...
-
Un român a furat statui din cimitirele din toată Germania. Prejudiciul se ridică la 600.000 de euro
Un cetațean roman de 36 de ani este suspectat pentru furtul unor decorațiuni funerare in valoare de aproximativ 600.000 ...
-
CJUE - Lovitură dură pentru Ursula von der Leyen în scandalul vaccinurilor COVID: Comisia a ascuns ilegal SMS-urile cu Pfizer
Instanța suprema a UE a anulat decizia Comisiei de a refuza ziarului New York Times accesul la mesajele schimbate intre ...
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu