Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Ajunul Craciunului - Traditii, obiceiuri si superstitii romanesti si straine

Postat la: 24.12.2018 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Ajunul Craciunului traditii si obiceiuri. Ziua de Ajun este celebrata in data de 24 decembrie. Aceasta este o zi incarcata de traditii, obiceiuri si superstitii, atat in lumea ortodoxa, cat si in cea catolica.

Ajunul Craciunului are numeroase traditii si obiceiuri in toate colturile lumii. Poate ca cel mai popular obicei este este mersul la biserica pentru a sarbatori Nasterea Domnului Iisus Hristos.

Ajunul Craciunului, Traditii romanesti!

In Bucovina exista obiceiul conform caruia pe masa de Ajun se pune doar grau fiert. Dupa ce preotul va pleca, gazda va imparti cateva turte celor din casa, dupa care trebuie sa mearga cu ele prin vecini si sa le imparta pentru sufletul mortilor, pentru sanatatea celor vii si pentru rodul campului.

O superstitie ne invata ca in noaptea dintre Ajun si Craciun nu trebuie sa deschidem usa nimanui pentru ca ne va zbura norocul din casa. Nucile si merele purtate de colindatori se vor descanta dupa care femeile care nu pot avea copii vor manca din ele. Se zice ca in curand acestea vor da nastere la prunci sanatosi. De asemenea, in ajunul de Craciun este bine sa li se dea copiilor sa manance bostan. Astfel, ei vor fi sanatosi tot anul.

In seara de Ajun copiii merg cu colinda si primesc bani, mere sau covrigi in schimbul cantecelor crestine cu care bucura familiile la care ajung. Exista supersitii cum ca la mijlocul noptii, animalele ingenuncheaza pentru a-l slavi pe Iisus care se naste.

Traditii, obiceiuri si superstitii de ajun din toata lumea
In multe tari catolice cum ar fi Spania, Italia sau Franta, acesta este un lucru esential si extrem de important pentru crestini.

Desigur, si pentru ortodocsi slujba Nasterii Domnului este foarte importanta. Numerosi crestini sunt prezenti in dimineata zilei de Craciun la biserica.

Masa din seara de Craciun este de asemenea o traditie peste care nu putem trece cu vederea. Bucate care mai de care mai delicioase sunt preparate si impartite alaturi de cei dragi in fiecare familie. In tari precum Belgia, Lituania sau Finlanda, oamenii iau masa de Craciun si apoi merg la slujba.

Ajunul Craciunului este ziua in care locuitorii uneor tari precum Germania, Suedia si Portugalia fac schimb de cadouri. Probabil ca Mos Craciun ii are pe o lista speciala si le livreaza surprizele mai devreme! Povestea spune ca Mos Craciun calatoreste in Ajunul Craciunului aproximativ 335 de milioane de km pentru a ajunge la fiecare casa de pe Pamant.

In multe tari europene Ajunul Craciunului este ziua in care bradul se aduce in casa. Aici se impodobeste cu globuri, beteala si lumini. Traditia spunea ca in fiecare casa trebuie sa se gaseasca in seara de Ajun vasc. Acesta a proteja familia de spiritele rele si pentru a aduce noroc.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE