Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Adrian Vasilescu: "Riscul este ca Executivul să dea cu o mână şi să ia cu două"

Postat la: 10.04.2017 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Consultantul strategic al BNR Adrian Vasilescu atrage atenţia asupra expansiunii populismului la nivel mondial, de la care România nu face excepţie. Vasilescu a declarat că riscul cel mare în ceea ce priveşte creşterea salariilor în România este ca Executivul să dea cu o mână şi să ia cu două.

„Un investitor străin analizează trei lucruri: legile, instituţiile şi echipele", a declarat Vasilescu. „De 150 de ani România se dezvoltă cu capital străin. Şi Ceauşescu a apelat la capital străin însă ideologia nu i-a permis să lase investitorului străin mai mult de 49%. De aceea a fost nevoit să apeleze la împrumuturi tot din străinătate. România este o ţară care, cu toate bobârnacele din mass-media, are o atmosferă europeană, este mai occidentală în spirit decât multe alte ţări. Orice investitor străin se uită la trei lucruri: legi, instituţii şi echipe. Ca să-l citez pe Zegrean, avem 14.000 de legi care sunt încâlcite. Însă un investitor străin nu se uită doar la salariile mici", a răspuns Adrian Vasilescu la o întrebare referitoare la cât de atractivă va mai fi România pentru investitorii străini, în momentul în care va creşte nivelul salariilor.

Acesta a evocat însă alte riscuri care pot fi generate de creşterea salariilor. „Întrebarea este nu dacă România îşi permite să plătească astfel de salarii. Legea dintre majorarea salariilor şi creşterea productivităţii este una obiectivă. Întrebarea este dacă România îşi permite să rămână cu actualele venituri", a declarat Adrian Vasilescu. Consultantul BNR a menţionat în acest faptul că, deşi suntem 19,9 milioane de locuitori şi ocupăm locul şapte în UE din acest punct de vedere, la PIB ocupăm tot locul 17, la fel ca în 1990.

„La PIB calculat pe locuitor la paritatea standard a preţurilor de cumpărare suntem pe locul 27, înaintea Bulgariei. Avem un PIB de 160 de miliarde, pe care îl împărţim la 19,9 milioane de oameni, în vreme ce Irlanda împarte 214 miliarde la 4,7 milioane de oameni, Olanda împarte 678 de miliarde la 16 milioane. În momentul de faţă dominanta este tehnologia şi hărnicia vine pe locul doi. Hărnicia înseamnă oameni, care trebuie stimulaţi. PIB trebuie împărţit pe hărnicie, că tehnologia oricum este avansată foarte mult. La plata pe oră România se află pe penultimul loc, înaintea Bulgariei, adică 5,5 euro/ora de muncă, faţă de 4,4 euro cât este în Bulgaria. Iar în Danemarca este 40 de euro", a arătat Vasilescu.

Acesta susţine că este nevoie de o schimbare. „Guvernatorul BNR a spus că nu ne mai permitem să rămânem cu aceste salarii. Riscul cel mai mare este ca într-o zi, Guvernul să de a cu o mână şi să ia cu două. De aceea, Guvernul trebuie să apese pe mai multe pedale, nu doar pe salarii. Important este să nu cedăm din viteza de creştere economică. Viteza economiei are două paradigme: viteza şi sustenabilitatea", a explicat reprezentantul BNR. Acesta a avertizat şi cu privire la expansiunea populismului, care reprezintă „un risc foarte mare pentru întreaga lume". „În România, discursul populist câştigă teren pentru că este atractiv. Omul află din discursul populist ce speră el să fie", a explicat consultantul BNR.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE