Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












A treia rundă de negocieri între PE şi Consiliu pentru procurorul-șef european

Postat la: 04.04.2019 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Primele două runde de negocieri s-au încheiat fără niciun rezultat. Parlamentul o susţine pe Laura Codruţa Kovesi, Consiliul, pe francezul Jean-Francois Bohnert. Situaţia candidatului român s-a schimbat însă foarte mult de la ultima rundă de discuţii.

Găsirea unui procuror-șef european se dovedeşte a fi o sarcină foarte dificilă. Este o procedură testată în premieră de Uniunea Europeană, astfel încât nu există precedent pentru acest subiect de negociere. În plus, situaţia juridică a Laurei Codruţa Kovesi, fosta șefă a DNA, este fără precedent: un candidat pentru o funcţie la nivel european a primit de la procurorii care o anchetează interdicţia de a părăsi ţara.

Faptul că fosta şefă a DNA este anchetată se ştia de când au început procedurile. Însă de atunci a apărut şi interdicţia de a părăsi ţara, în cadrul măsurii de control judiciar luate de procurorii Secției de investigare a magistraților. Kovesi a contestat măsura, iar judecătorii i-au dat dreptate și i-au revocat controlul judiciar, ceea ce înseamnă că nu mai are nici interdicția de a părăsi țara și nici obligația să se prezinte săptămânal la poliție.

Interdicția de a părăsi țara nu avea efecte asupra procedurii de selecție pentru șefia Parchetului European, pentru că Laura Codruța Kovesi nu trebuie să meargă la Bruxelles pentru această fază a negocierilor. Însă acest argument ar putea fi folosit, cel puţin de o parte a europarlamentarilor socialişti, ca motiv pentru a nu o susţine.

Procesul de selecţie a procurorului-șef european presupune ca alegerea să fie legitimă și transparentă. De aceea, şi Parlamentul European, dar şi Consiliul UE urmau să dea un vot. De preferat, asupra aceluiaşi candidat. Doar că, în acest caz, Parlamentul a susţinut-o pe Laura Codruţa Kovesi, iar Consiliul, care reprezintă statele membre, la nivelul ambasadorilor la UE, l-a votat pe Jean-Francois Bohnert.

Efectul a fost că o delegaţie a PE s-a întâlnit cu reprezentanţi desemnaţi de Consiliu pentru a ajunge la un compromis. Asta s-a întâmplat de două ori, fără niciun rezultat. Ambele instituţii au considerat că ele au întâietate în acest caz. Parlamentul a plusat cu argumentul că Laura Codruța Kovesi a ieşit pe primul loc în raportul întocmit de experţii independenţi.

Potrivit informaţiilor Libertatea, delegaţia Consiliului UE nu s-a referit până acum direct la problemele pe care le are în justiţie fosta şefă DNA, dar a intuit cu privire la ele.

Astăzi are loc a treia rundă de negocieri, care s-ar putea să nu fie şi ultima. În cazul în care nici acum nu se ajunge la un acord, negociatorii se vor întâlni pe 10 aprilie.

Parlamentul European nu vrea însă să dea înapoi, iar preşedintele forului, Antonio Tajani, este aşteptat să trimită României o scrisoare în care să denunţe măsurile judiciare luate împotriva Laurei Codruţa Kovesi.

Și prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, o susține pe Laura Codruța Kovesi, el spunând că fosta șefă a DNA trebuie să aibă libertatea de a candida pentru funcția de procuror-șef european.

Pe hârtie, şansele par a fi de 50/50%, în condiţiile în care nicio instituţie nu este dispusă în acest moment să renunţe la candidatul pe care îl susţine.

Diferenţa o va face lobby-ul care are loc acum în spate uşilor închise. Potrivit informaţiilor Libertatea, există discuţii intense la nivel european pentru a convinge negociatorii Consiliului UE să o susţină pe Kovesi. Va depinde însă şi cum va evolua situaţia ei din justiţie.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE