Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












6 august - sarbatoare mare in calendarul crestin ortodox

Postat la: 06.08.2017 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Sarbatoarea Schimbarea la Fata, praznic imparatesc cu data fixa, este marcata in calendarul crestin ortodox la 6 august, in timpul Postului Adormirii Maici Domnului.

In credinta populara se pastreaza o serie de obiceiuri, traditii si superstitii. Se spune ca aceia care nu tin aceasta sarbatoare vor fi uscati si galbejiti ca florile care de acum incep sa se vestejeasca. Cine spala haine in aceasta zi va fi napadit de paduchi si plosnite. Fetelor care se spala in aceasta zi nu le mai creste parul, asa cum nu mai creste iarba.

„Din 6 august nu mai etse voie sa faci baie in apele curgatoare: fetele nu mai au voie sa se spele pe cap in rau pentru ca nu vor mai avea un par frumos si nici nu se mai doarme afara", a declarat muzeograful pentru Voceabiz.ro. Despre oamenii care nu-si vad umbra capului la rasaritul soarelui, in dimineata zilei, se spune ca vor muri pana la sfarsitul anului. In aceasta zi nu este bine sa te certi cu nimeni si nici sa fii certat de catre cineva, ca asa vei fi tot anul.

Oamenii care se roaga in aceasta zi sa scape de o patima, respectiv betie, tutun, preacurvie, sigur vor fi vindecati. Femeile insarcinate, daca vor tine aceasta zi, vor avea o nastere usoara si copii sanatosi. „Este ziua in care se aduna plantele de leac pentru sanatate", a subliniat Janeta Ciocan.

Nu se omoara serpii

O superstitie mai ciudata este legata de taratoare. Traditia populara spune ca pana pe 14 septembrie, cand se praznuieste Ziua Crucii nu este voie sa omori niciun sarpe. „Daca vezi un sarpe sa te feresti de el pentru ca pana pe data de 14 septembrie ei isi cauta cuibul de iernat. Dupa acea data ei trebuie omorati pentru ca se crede ca au facut un mare rau si nu-i mai primeste pamantul", a mai adaugat muzeograful.

Daca in ziua Schimbarii la fata vremea este insorita si placuta, batranii spun ca toamna va fi roditoare si imbelsugata. Daca ploua, toamna va fi mohorata. Totodata, se mai spune ca de-acum nu mai este vreme sa faci baie in ape repezi de munte, pentru ca le-a spurcat cerbul si te poti imbolnavi, si nici sa mai dormi afara.

Dezlegare la peste si untdelemn

Biserica a randuit ca, de sarbatoarea Schimbarii la Fata, sa se faca dezlegare la peste pentru bucuria praznicului, ce are loc in timpul postului Sfintei Marii. „Postul este foarte important si era tinut de fetele care doreau sa se marite dar si pentru membrii familiei care erau bolnavi", spune Janeta Ciocan. In ziua de 6 august, credinciosii duceau la biserica struguri, faguri de miere si mere de vara care erau sfintite si erau date ca pomana de sufletul mortilor.

 

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE