Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












27 de ani de la inceputul Revolutiei din decembrie 1989. La Timișoara este zi de doliu în memoria victimelor

Postat la: 17.12.2016 | Scris de: ZIUA NEWS

0

La Timișoara este zi de doliu, astăzi, 17 decembrie, în memoria martirilor Revoluției din Decembrie 1989. În Cimitirul Eroilor a avut loc o slujbă de pomenire a celor peste 100 de oameni care au murit pentru libertate acum 27 de ani. Acolo sunt înmormântați cei care au murit în urmă cu 27 de ani. Rude și prieteni ai acestora s-au adunat pentru a participa la o slujbă de pomenire.

Ca in fiecare an, în 17 decembrie, Timisoara e in doliu, drapelele sunt coborate in berna, iar orasul martir își comemoreaza eroii. Astăzi, parintii, fratii si prietenii celor care au murit in Decembrie 89 au mers la Cimitirul Eroilor sa aprinda o lumanare. Multi dintre cei care au pierdut pe cineva drag in Revolutie nu au nici acum unde sa aseze o floare.

Au fost tinute momente de reculegere, slujbe de pomenire la mai multe biserici din oras, au fost depuse coroane de flori la monumentele dedicate eroilor si a fost organizat un parastas. Ca si in decembrie 1989 si de data aceasta Timisoara a fost singura. Autoritatile centrale par sa fi uitat de mortii Timisoarei. Cei de aici insa, ca de fiecare data si-au cinstit eroii. Au fost aprinse candele in locurile fierbinti ale Revolutiei, iar suporterii alb-violeti au organizat Marsul Eroilor. Este un omagiu pe care acestia il aduc an de an pe 17 decembrie, cand pornesc pe jos, din Piata Maria, unde s-a aprins scateia Revolutiei, si merg pana la cimtirul eroilor unde isi dorm somnul de veci cei care s-au jertfit in 1989 la Timisoara.

La Timişoara au murit, în timpul evenimentelor din Decembrie 1989, aproximativ o sută de persoane. Potrivit reprezentanților Asociației "Memorialul Revoluției", au fost 73 de morţi şi 296 de răniţi în perioada 16 - 22 decembrie 1989, iar după 22 decembrie, 20 de morţi şi 77 răniţi. Protestele din Timișoara, București dar și din alte mari orașe au făcut peste 7 mii de victime: morți. peste 1.200, răniți și persoane private de libertate cu zilele în închisori și unități militare.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE