Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












13 noiembrie, sarbatoare mare in calendarul ortodox! Este sarbatorit Sfantul Ioan Gura de Aur

Postat la: 12.11.2017 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Sfantul Ioan Gura de Aur, arhiepiscop, teolog si predicator in secolele IV-V, in Siria si Constantinopol, este sarbatorit de crestini in data de 13 noiembrie. Ioan Gura de Aur este cunoscut pentru lupta impotriva antisemitismului, denuntarea abuzurilor de autoritate din Biserica si din Imperiul Roman din acea vreme, dar si pentru criticile sale aduse impotriva coruptiei.

Sfantul Ioan Gura de Aur s-a nascut in Antiohia din parinti nobili: tatal sau, Secundus, era un ofiter de rang inalt in armata imperiala. Tatal sau a murit la scurt timp dupa nasterea sa, astfel incat el a fost crescut de mama sa, Antuza, care era crestina. A fost botezat in 370 si hirotesit citet. Si-a inceput educatia pe langa educatorul pagan Libanius, apoi a studiat teologia cu Diodor din Tars (unul din conducatorii a ceea ce mai tarziu s-a numit Scoala din Antiohia), timp in care practica o aspra asceza. Nemultumit de acestea, devine pustnic (cca. 375 d. Hr.) si ramane retras pana cand sanatatea sa precara il sileste sa se intoarca in Antiohia, scrie site-ul crestin-ortodox.ro.

Atunci a fost hirotonit diacon in 381 de catre Sfantul Meletie al Antiohiei, iar mai apoi preot in 386 de catre episcopul Flavian I al Antiohiei. Se pare ca aceasta a fost perioada cea mai fericita din viata sa. De-a lungul a doisprezece ani, a devenit cunoscut datorita elocventei cu care vorbea in public. In acest sens, trebuie amintite explicatiile sale referitoare la diferite pasaje si invataturi morale din Sfanta Scriptura. Cele mai valoroase lucrari ale sale sunt Omiliile la diferite carti ale Bibliei. Sfantul Ioan insista foarte mult asupra milosteniei. De asemeni, el se ingrijea foarte mult de nevoile duhovnicesti si materiale ale saracilor. A predicat mult impotriva abuzurilor de bogatie si de dreptul de proprietate. In multe privinte, faptul ca avea atat de multi ascultatori nu era de mirare. Intrucat avea o intelegere directa a Scripturilor, iar majoritatea temelor abordate in cuvantarile lui erau prin excelenta sociale, explicand cum ar trebui sa traiasca crestinii.

Moastele Sfantului Ioan Gura de Aur se gasesc la Biserica „Sfanta Ecaterina" - Bucuresti, Manastirea Darvari - Bucuresti, Manastirea Secu - Judetul Neamt, Manastirea Filoteu (Muntele Athos): Mana dreapta a Sfantului Ioan Gura de Aur, Manastirea Vatoped - Muntele Athos : Capul Sfantului Ioan Gura de Aur, cu urechea stanga intreaga. La urechea stanga i-a talcuit ingerul Sfintele Evanghelii si a ramas neputreda spre marturie ca a fost adevarata talcuirea ingerului; Catedrala Episcopala, Oltenia, Craiova - racla de argint cu particele din moastele Sfantului Ioan Hristostomul, Capela Imaculatei Conceptiuni a Basilicii San Pietro, Roma - restituite Patriarhiei, Constantinopolului in anul 2004 si plasate in Catedrala Sf. Gheorghe din Constantinopol.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE