Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x


AUDIO Republica Moldova: Culisele luptei pentru Ministerul Apararii. Maia, motiv de conflict in PL.

Postat la: 13.12.2016 - 12:54 | Scris de: Ziua News

0

Anatol Șalaru, ministrul Apărării din Republica Moldova l-a supărat și pe președintele ales, pro-rusul Dodon și pe șeful său de partid, pro-unionistul Ghimpu. Politic Scan vă povestește cum s-a ajuns aici.

Citiți și: Ministrul Apărării, singurul unionist din guvern, rămâne fără sprijin politic

Luna trecută Șalaru l-a iritat pe președintele nou ales, Igor Dodon.

"Igor Dodon - în calitatea sa de preşedinte ales - este ca un copil mic, impresionat de faptul că începe să descopere lumea. Pune degetul pe tot, ca sa vadă dacă frige sau nu. Dacă vrea să-şi potolească curiozitatea, nu are decât să înceapă cu demiterea mea şi poate, cu această ocazie, va afla şi el ce prerogative are”, a declarat Șalaru pentru Deschide.md.

Citiți și: Ministrul Apărării din Republica Moldova îl sfidează pe noul președinte ales

Declarațiile au stârnit, așa cum era de așteptat, furia lui Dodon, care a promis că Șalaru va fi demis în primele „săptămâni, luni, zile”. Dodon a revenit cu declarații pe 10 decembrie:

„Dacă Şalaru nu va pleca benevol din funcţie până la începutul anului următor, eu cred că atunci, la una din primele şedinţe, Consiliului de Securitate se va ocupa de treburile acestui Șalaru.” a declarat el, citat de Adevărul.

Partidul Liberal al lui Ghimpu și al lui Șalaru este pro-unionist. Ar fi fost, poate, de așteptat că partidul să se strângă în jurul ministrului său. Se pare, însă ca, dimpotrivă, Ghimpu dorește să o ia înaintea lui Dodon. Astfel, președintele PL a anunțat că lui Șalaru i se retrage sprijinul politic. Motivele declarate țin de abordarea perioadei de după alegeri. PL acuză că Șalaru a încercat...

"să destrame grupul Partidului Liberal din parlament şi (chiar) partidul, unora dintre deputaţi propunându-li-se bani şi diferite favoruri"

Citiți și: Ministrul Apărării, singurul unionist din guvern, rămâne fără sprijin politic

La rândul său Șalaru cere o analizare a motivelor pentru care PL a luat doar 1,8%, deși bazonul unionist este mult mai larg.

Conform unor surse din partid, însă, lui Șalaru i se reproșează că a sprijinit-o prea entuziast pe Maia Sadu în turul doi al prezidențialelor. Asta deși PL s-a aliniat, teoretic, tot în spatele Maiei Sandu în acel tur de scrutin. La o ședință a conducerii partidului, Mihai Ghimpu a citit un mesaj de susținere al lui Șalaru pentru Maia Sandu. Redăm mai jos discuția care a urmat.

Șalaru: Și ce e rău în asta?

Ghimpu: Nu, e foarte bine. Dar de ce nu ai făcut susținere și pentru Ghimpu?

Șalaru: De ce nu ai venit la întâlnirile pe care le-am organizat

Ghimpu: Da, unde le-ai organizat?

Șalaru:La Academia Militară... da' cum

Ghimpu: Eu te întreb de ce nu ai făcut susținere public pentru Ghimpu sa te vadă lumea ca ma susții pe mine.

Șalaru: Dar nu am făcut, dar nu am dat interviuri pe care le-am retipărit și aici? Nu am vorbit despre Mihai Ghimpu?

Ghimpu: De ce ai făcut susținere pentru ca pentru Maia Sandu, public?

Șalaru: Dar interviurile or fost publice?

În continuare sensul cuvintelor lui Ghimpu devine ușor neclar. Acesta pare să îl acuze pe Șalaru că nu era treaba lui ca ministru sa decisă să o susțină pe Maia Sandu în timp ce Șalaru se apară spunând că nu a făcut decât să aplice decizia partidului. Pe final Ghimpu pare să zică: „înseamnă că nu de partidul meu vorbesc” dar înregistrarea este neclară.

Urmăriți înregistrarea integrală mai jos.

 

 

 

 

DIN ACEEASI CATEGORIE...
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA

citysmart.ro
detectivi


DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE