Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Trei deputaţi doresc ca şcolile să deruleze programe de educatie sexuala

Postat la: 08.12.2018 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Doi deputaţi PSD şi unul USR au depus la Senat un proiect care obligă unităţile şcolare să deruleze cel puţin o dată pe semestru programe de educaţie sexuală pentru copii şi educaţie pentru viaţă, în scopul prevenirii contactării bolilor cu transmitere sexuala.

„Organele de specialitate ale administraţiei publice centrale, autorităţile administraţiei publice locale, precum şi alte instituţii publice sau private cu atribuţii în domeniul sănătăţii şi al educaţiei sunt obligate sa adopte, în condiţiile legii, toate măsurile necesare pentru: derularea sistematică, cel puţin o dată pe semestru, în unităţile şcolare, de programe de educaţie pentru viaţă, inclusiv educaţie sexuală pentru copii, în vederea prevenirii contactării bolilor cu transmitere sexuală şi a gravidităţii minorelor", prevede proiectul care modifică articolul 46 (3) litera i din Legea 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului.

În forma în vigoare a legii menţionate nu este specificată sintagma „cel puţin o dată pe semestru". De asemenea, iniţiatorii propun adăugarea în Lege a obligativităţii organelor de specialitate a unor măsuri pentru ca unităţile de învăţământ să organizeze programe de educaţie pentru sănătate. „Derularea sistematică, cel puţin o dată pe semestru, în unităţile şcolare, de programe de educaţie pentru sănătate, inclusiv pentru dezvoltarea capacităţilor psiho-emoţionale, a comportamentelor sociale şi interpersonale", prevede proiectul de lege. Printre iniţiatorii proiectului legislativ se numără senatorul USR Florina Presadă şi deputaţii PSD Camelia Gavrilă şi Nicolae Georgescu.

„Copilul are dreptul de a se bucura de cea mai bună stare de sănătate pe care o poate atinge, iar statul, prin organele sale administrative, are obligaţia corelativă de a derula în unităţile şcolare de programe de educaţie pentru sănătate, inclusiv educaţie sexuală pentru elevi, în vederea prevenirii contractării bolilor cu transmitere sexuală şi a gravidităţii minorelor", arată iniţiatorii în expunerea de motive a proiectului. Aleşii precizează că România se confruntă cu situaţii dificile din cauza lipsei educaţiei sexuale şi pentru sănătate.

„Date fiind statisticile alarmante cu privire la starea de sănătate precară a populaţiei României, sistemul public şi societatea civilă resimt nevoia stringentă de a găsi soluţiiile optime pentru îmbunătăţirea situaţiei actuale: Rata ridicată de morbiditate şi mortalitate cauzată de lipsa unui comportament alimentar optim. Principalele cauze sunt reprezentate de consumul excesiv de tutun, alcool, zahăr, grăsimi care duc la apariţia bolilor ischemice, a diabetului, a cancerului, a TBC-ului, etc. Numărul extrem de mare al avorturilor din România (480 de avorturi la 1000 de sarcini) 10,6% din tinerele minore sub 20 de ani au sarcini nedorite iar rata sarcinilor în rândul adolescentelor, pe segmentul de vârsta cuprinsă intre 15-19 ani, a înregistrat 12.073 de gravide, dintre care 7547 au ales sa întrerupă sarcina", explică iniţiatorii. Parlamentarii mai susţin că proiectul de lege are scopul de a îi sprijini pe părinţii şi copiii care se confruntă cu astfel de situaţii.

„Scopul demarării acestui demers legislativ vine în întâmpinarea provocărilor actuale cu care se confrunta părinţii şi copiii, corelând prevederile legii educaţiei ch legea 272/2004, în sensul atribuirii responsabilităţii Informării şi autorităţile administraţiei publice locale, precum şi orice alte instituţii publice sau private cu atribuţii în domeniul educaţiei, de a derula în unităţile şcolare, cel putini o dată pe semestru, programe de educaţie pentru viaţă, inclusiv educaţie sexuală pentru copii, în vederea prevenirii contactării bolilor cu transmitere sexuală şi a gravidităţii minorelor", potrivit sursei citate. Propunerea legislativă pentru modificarea Legii nr. 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului a fost depusă la Senat, primă Cameră sesizată, iar for decizional este Camera Deputaţilor.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE