Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Sindicatul MAE ii cere lui Tudose sa elimine nedreptatile salariale din Diplomatie

Postat la: 07.12.2017 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Am primit la rdactie o scrisoare deschisa din partea Sindicatului functionarilor din MAE, prin care solicita o intalnire cu premierul Mihai Tudose. Redam in cele ce urmeaza textul scrisorii deschise:

Scrisoare deschisă premierului Mihai Tudose

Organizația sindicală din MAE solicită Guvernului României o întâlnire de urgență, în încercarea de a elimina în al doisprezecelea ceas nedreptățile cuprinse în Legea 153/2017 cu privire la salarizarea în cadrul familiei ocupaționale de funcții bugetare "Diplomație". Urmare simulărilor privind salariile personalului cu funcții de conducere, dar și al celui de execuție, realizate în cadrul MAE, apreciem că aplicarea prevederilor legii menționate, de la 1 ianuarie 2018, ar afecta în mod profund actul decizional în cadrul instituției pe termen lung, fiind compromisă în mod semnificativ noțiunea de carieră profesională a diplomaților.

Am fost încredintați că toate aspectele semnalate în cele două Note transmise dumneavoastră, prin semnătura ministrului de externe Teodor Meleșcanu și a ministrului delegat pentru afaceri europene Victor Negrescu, în care au fost semnalate anomaliile care ar rezulta din aplicarea Legii 153/2017, vor fi soluționate prin Ordonanța de Urgență aprobată la 06.12.2017, însă am constatat că aspectele care necesitau rezolvare imediată au fost ignorate.

Plecând de la principiile enunțate în discursurile distinșilor nostri conducători, după care, dacă tot nu vom avea salariile mărite, măcar să fim mulțumiți că nu le avem mai mici, considerăm că nu este lipsit de importanță faptul că peste 70% dintre cei care ocupă o funcție de conducere vor avea salariile diminuate și cu 30%, unii dintre ei urmând a fi salarizați chiar la un nivel inferior colegilor din subordine, încadrați pe funcții de execuție și cu același grad diplomatic, ca zeci de alți salariați din Centrala MAE, cu funcții de execuție, vor avea și ei salariile diminuate.

Atenționăm responsabilii guvernamentali că pe lânga efectul diminuării salariilor unor colegi (destul de numeroși), efect care în logica unora ar putea fi ignorat, în plan instituțional vor fi consecințe pe termen lung și greu de cuantificat la această data, multe dintre acestea fiind legate de nivelul de competență al celor care vor mai accepta să-și asume responsabilități în cadrul MAE, având un salariu mai mic decât îl au colegii din subordine. Daca toate acestea nu mai deranjează pe nimeni, chiar în condițiile în care consecințele posibile au fost semnalate în mesajele noastre, în privința a ceea ce numim generic

"diplomație", nivelul de implicare și cel de reprezentare la nivel internațional vor scădea corespunzător. Prin Ordonanța de Urgență aprobată ieri se dorește reglementarea unor situații derezonabile, descoperite în substanța Legii 153/2017, dar cu toate acestea, Guvernul ignoră semnalele comune MAE- Sindicat privind necesitatea implicării executivului pentru eliminarea disfuncționalităților evidente.

Așadar, Sindicatul va informa salariații MAE cu privire la lipsa unui dialog cu cei care au construit o lege de salarizare prin care se demotivează salariații și managementul instituției, prin diminuarea veniturilor salariale, urmând ca în scurt timp să luăm toate măsurile legale necesare în vederea apărării drepturilor membrilor săi. Ca atare, mesajul Organizației sindicale din MAE este următorul: "Daţi-ne o bună politică internă, ca să putem face o bună politică externă"- Nicolae Titulescu.

Valeriu Smadu
Lider Sindicat MAE

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE