Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












România nu va participa la negocierile Consiliului UE cu Parlamentul European pentru procurorul-şef european

Postat la: 01.03.2019 | Scris de: ZIUA NEWS

0

"Procesul este stabilit de către Consiliu. Consiliul a definit o ierarhie iniţială a celor trei candidaţi, apoi echipa de negociatori care va avea discuţii cu Parlamentul să vadă cum putem reconcilia poziţia celor două instituţii este un grup de trei ambasadori din trei ţări, care reprezintă statele ce urmează să deţină Preşedinţia Consiliului UE", a declarat Romain Sadet pentru Mediafax.

Când un candidat are aceeaşi naţionalitate ca unul din statele ce îşi delegă un reprezentant la negocieri, regulamentul Consiliului UE prevede că următorul stat membru ce va deţine Preşedinţia Rotativă a UE va trimite un ambasador în locul celui de dinainte.

"De aceea a fost luată decizia privind cei trei ambasadori ai statelor care urmează să deţină Preşedinţia Rotativă a Consiliului UE: Finlanda, Croaţia şi Portugalia. Germania urma după Croaţia, dar pentru că unul dintre candidaţi este cetăţean german, a fost înlocuită de următoarea, şi anume Portugalia. Acestea sunt regulile de procedură care au fost agreate de cele 22 de state membre înaintea începerii procesului de alegere a Procurorului-şef European", mai spus reprezentantul Biroului de Presă a Consiliului Uniunii Europene pentru sursa citată.

În contextul în care Laura Codruţa Kovesi este candidatul ales de comisiile parlamentare pentru funcţia de procuror-şef european, iar Consiliul UE a stabilit ca Jean-François Bohnert să fie desemnat pentru şefia Parchetului UE, este necesară o negociere între Parlament şi Consiliu, pentru a se ajunge la consens.

Laura Codruţa Kovesi a obţinut miercuri 26 voturi în Comisia pentru libertăţi civile şi justiţie (LIBE) a Parlamentului European, clasându-se pe locul întâi pentru ocuparea poziţiei de procuror-şef al Parchetului European. Ea a fost urmată de François Bohnert (Franţa) cu 22 voturi, şi de Andres Ritter (Germania), care a obţinut un singur vot. Marţi seară, Kovesi reuşise să se claseze pe primul loc şi la votul din Comisia de control bugetar (CONT).

Fosta şefă DNA a câştigat şi marţi seară votul consultativ din comisia pentru control bugetar (CONT) a PE, clasându-se peste contracandidaţii săi din Franţa şi Germania. Kovesi a fost audiată timp de 75 de minute de membrii celor două comisii, fosta şefă DNA fiind singura dintre cei trei candidaţi care a trebuit să dea răspunsuri unor întrebări ostile, venite în special din partea parlamentarilor români. Kovesi a fost însă apărată de aproape toţi eudodeputaţii străini, care şi-au început intervenţiile exprimându-şi solidaritatea şi regretul că este supusă la o campanie de denigrare venită din partea propriului guvern.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE