Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Referendum pentru familie 6-7 octombrie 2018. Tot ce trebuie să știți despre revizuirea Constituției

Postat la: 28.09.2018 | Scris de: ZIUA NEWS

0

În prezent, articolul 48 din Constituție prevede că familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între soţi, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor'.

În noua formă, votată de Parlament, la inițiativa celor 3 milioane de români, articolul din Constituție va fi modificat, astfel: Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor'.

Inițiativa de modificare a Constituției a fost demarată de Coaliția pentru Familie la sfârșitul anului 2015. Inițiativa a strâns 3 milioane de semnături ș ieste sprijinită activ de Biserica Ortodoxă, de Biserica Catolică, precum și de clasa politică.

Schimbarea definiției familiei, prevăzută în Legea Fundamentală, a stârnit controverse în societatea civilă. Mai multe persoane publice și vedete au spus cum vor vota la referendumul pentru familie 2018. De exemplu, actorul Tudor Chirilă a declarat că nu se va duce la referendumul pentru familie pentru că nu este orb'.
Când are loc referendumul pentru familie 2018

Referendumul pentru redefinirea familiei în Constituția României va avea loc timp de două zile, în 6 și 7 octombrie, a stabilit Guvernul, prin ordonanță de urgență.

Românii cu drept de vot se vor prezenta sâmbătă, 6 octombrie 2018, între orele 7,00 și 21,00 și duminică, 7 octombrie 2018, între orele 7,00 și 21,00 la referendumul pentru revizuirea Constituției.
Ce întrebare va fi la referendum pentru familie

Modificarea ar înlocui acest cuvânt cu ideea că soții pot fi doar un bărbat și o femeie. La referendumul familiei, întrebarea la care ar trebui să răspundă cetățenii va fi:

Sunteți de acord cu legea de revizuire a Constituției României în forma aprobată de Parlament', întrebare la care cetățenii vor putea răspunde prin DA sau NU.

Potrivit avocatnet, motivul pentru care nu a fost inserată întrebarea, explicit, este că Legea nr. 3/2000 privind organizarea și desfășurea referendumului prevede că întrebarea de pe buletinele de vot trebuie formulată în sensul prevăzut anterior.

În prezent, căsătoria între persoane de același sex nu este permisă în România, așa cum este prevăzut în articolul 258 din Codul Civil. Dacă definiția familiei va fi schimbată în textul Constituției, modificarea Legii Fundamentale va fi ulterior mult mai dificilă decât a Codului Civil.
Cine poate vota la referendumul pentru familie 2018

Toți cetățenii români care au împlinit 18 ani, inclusiv în ziua referendumului, vor putea vota, cu excepția celor cu probleme mentale dovedite, puși sub interdicție, dar și a celor condamnați la pierderea drepturilor electorale. De asemenea, Biroul Electoral Central a anunțat că o urnă specială va putea fi trimisă pentru persoanele netransportabile din cauză de boală sau de invaliditate, care nu se află în instituţii sanitare, alegătorii care sunt internaţi, persoanele deţinute în baza unui mandat de arestare preventivă sau cele asupra cărora s-a luat măsura arestului la domiciliu.
Unde se poate vota pentru referendumul pentru familie

Cețățenii vor putea vota în localitatea de domiciliu, la secțiile de votare unde sunt arondați. Dacă nu se află în localitatea de domiciliu, vor putea vota în altă localitate. În cazul românilor din străinătate, aceștia vor vota în cadrul secțiilor de vot din străinătate. Acestea se află, de regulă, în aceleași locații cu misiunile diplomatice și secțiile consulare sau institutele culturale, însă pot fi organizate și în alte locuri, cu permisiunea autorităților din statul respectiv.
Actele necesare pentru a vota la referendumul pentru familie 2018

cartea de identitate;
cartea electronică de identitate;
cartea de identitate provizorie;
buletinul de identitate;
pașaportul diplomatic;
pașaportul diplomatic electronic;
pașaportul de serviciu;
pașaportul de serviciu electronic;
carnetul de serviciu militar, în cazul elevilor din școlile militare;
pașaportul simplu, doar pentru cetățenii care votează în străinătate (cu menționarea țării de domiciliu, în cazul cetățenilor români cu domiciliul în străinătate);
pașaportul simplu electronic, doar pentru cetățenii care votează în străinătate (cu menționarea țării de domiciliu, în cazul cetățenilor români cu domiciliul în străinătate);
pașaportul simplu temporar, doar pentru cetățenii care votează în străinătate (cu menționarea țării de domiciliu, în cazul cetățenilor români cu domiciliul în străinătate).
Cetățenii români cu domiciliul în străinătate pot vota doar cu ultimele trei tipuri de documente menționate în lista anterioară (cele trei tipuri de pașaport).

Condiții necesare pentru validarea referendumului pentru familie

Condiţia pentru validarea unui referendum este ca la acesta să participe cel puţin 30% dintre alegătorii înscrişi pe listele electorale. Iar aprobarea se face cu voturile a 25% dintre cei cu drept de vot. Referendumul va avea succes dacă se vor prezenta la urne 5,67 milioane de români și dacă vor vota ‘DA' 4,72 milioane de alegători.

Costul total al organizării referendumului se ridică la 163,712 milioane de lei.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE