Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












PSD și ALDE au pierdut majoritatea în Camera Deputaților

Postat la: 03.12.2018 | Scris de: ZIUA NEWS

0

PSD și ALDE nu mai au majoritate în Camera Deputaților, după ce patru parlamentari social-democrați au fost plecat la partidul lui Victor Ponta. Acum, soarta majorității depinde de UDMR. Operațiunea lui Ponta vizează debarcarea lui Liviu Dragnea din fruntea Camerei Deputaților.

Pro România, partidul condus de Victor Ponta, a racolat, ieri, încă patru deputaţi de la PSD. Cel mai cunoscut este Ion Mocioalcă, fostul lider PSD Caraș-Severin. Ceilalţi trei deputaţi care au plecat de la PSD la Pro România sunt Ion Spânu (Caraş-Severin), Mihai Mohaci (Braşov) şi Mihai Valentin Popa (Braşov).

Ceea ce pare o simplă răfuială între Victor Ponta și Liviu Dragnea are, însă, efecte și asupra situației din Camera Deputaților. După ultimele demisii din partid, PSD mai are 144 de deputați și cu sprijinul celor 19 parlamentari ALDE, adună 163 de voturi. Însă, în Camera Deputaților majoritatea este de 165 de voturi. Pentru aprobarea oricărui proiect de lege, PSD are nevoie, acum, de sprijinul UDMR, formațiune care are 21 de parlamentari. Și până acum PSD apela la sprijinul UDMR, însă voturile Uniunii reprezentau doar o completare a majorității. Acum, fără UDMR, PSD și ALDE nu mai au majoritate în Camera Deputaților.

La Senat, majoritatea este stabilă: PSD și ALDE au, împreună, 81 de parlamentari iar majoritatea este de 69. Cum se explică diferența dintre Camera Deputaților și Senat? PSD și ALDE au o viață liniștitită în Senat pentru că adversarii majorității și-au axat campania de racolări pe Camera Deputaților.

Victor Ponta, cel care a atras nu mai puțin de 16 foști parlamentari PSD în partidul său, nu este interesat de dărâmarea Guvernului PSD, ci de debarcarea lui Liviu Dragnea din fruntea Camerei Deputaților. Ponta are, în continuare, relații apropiate cu unii lideri ai PSD, care i-au transmis că nu vor să piardă guvernarea, fără garanția că președintele Iohannis va numi tot un premier PSD.

Guvernul poate fi demis printr-o moțiune de cenzură, care trebuie adoptată de Senat și Camera Deputaților în ședință comună. În schimb, pentru debarcarea lui Liviu Dragnea din fruntea Camerei Deputaților, este nevoie de schimbarea majorității în acest for. PNL a depus deja o cerere de schimbare a lui Liviu Dragnea din funcția de președinte al Camerei Deputaților. Solicitarea se bazează pe o serie de acuzații de încălcare a Constituției și a regulamentului Camerei Deputaților. Liviu Dragnea este acuzat că a refuzat convocarea sesiunii extraordinare, solicitată de PNL, USR și PMP pentru 20-24 august 2018. De asemenea, liderul PSD este acuzat de încălcarea principiului constituțional al separației puterilor în stat, al independenței justiției și folosirea funcției în interes propriu. Lui Dragnea i se reproșează și declarațiile fără mandat, în numele Camerei Deputaților, împotriva SUA, UE și NATO. Președintelui Camerei Deputaților i se reproșează și blocarea abuzivă a inițiativelor parlamentare ale partidelor din Opoziție.

Strategia lui Ponta a fost vizibilă și în momentul în care liderul PSD a anunțat noile racolări. El a avut o declarație fermă anti-Dragnea. "În acelaşi timp, vreau să dăm un semnal pentru alţi colegi deputaţi şi senatori, că nu trebuie nici să le fie frică de domnul Dragnea, nici să se lase cumpăraţi cu funcţii de domnul Dragnea, trebuie să se teamă doar de alegători şi alături de Pro România putem să mergem pe stradă, putem să vorbim cu oameni, putem să ţinem capul sus şi ăsta e lucrul cel mai important", a precizat Ponta. În schimb, Ponta a avut un răspuns rezervat când a venit vorba de moțiunea de cenzură. "Vă spun de pe acum pentru că am discutat deja şi am şi spus lucrul ăsta, nu vrem să mai rămână doamna Dăncilă prim-ministru, dar în niciun caz nu vrem să o înlocuim cu domnul Orban, că ar însemna să sărim din lac în puţ",a afirmat Ponta. Practic, Ponta, a evitat să dea un răspuns în privința moțiunii de cenzură, în condițiile în care Ludovic Orban este candidatul PNL pentru postul de premier.

Deputatul Ion Mocioalcă a anunțat că a demisionat din PSD și a trecut la partidul lui Victor Ponta, Pro România. Mocioalcă, lider al PSD Caraș-Severin, se numără printre cei care au semnat scrisoarea anti-Dragnea. "Este nedrept și umilitor ca eu, asemenea unor alți colegi ai mei din PSD, să așteptăm fiecare CEX al partidului întrebându-ne dacă acela va fi momentul în care vom fi puși în discuție și judecați de persoane care în marea lor majoritate nu au trăit în acest partid niciodată momentele de care am avut noi parte. Aceasta stare de fapt o consider umilitoare și intolerabilă!" a scris Mocioalcă pe pagina de Facebook. Mocioalcă era membru PSD de 24 de ani. În postarea sa, acesta se plânge de faptul că nu mai există "niciun fel de respect" pentru eforturile pe care le-a făcut pentru PSD și pentru alegerile pe care le-a câștigat.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE