Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Mesajul lui Donald Tusk, dupa ce Romania a preluat presedintia Consiliului UE

Postat la: 02.01.2019 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Presedintele Consiliului European, Donald Tusk, a felicitat marti Romania cu prilejul preluarii mandatului presedintiei rotative a acestei institutii. „La multi ani! Ii urez succes Romaniei cu ocazia primei sale presedintii a (Consiliului) UE. Sunt increzator ca veti reusi si astept cu nerabdare sa colaborez cu dumneavoastra′', a scris oficialul european marti pe pagina sa oficiala de Twitter.

Intre 1 ianuarie si 30 iunie 2019, Romania isi va exercita pentru prima data presedintia rotativa a Consiliului Uniunii Europene pe fundalul unei agende europene marcate de evolutii politice si dosare cu impact decisiv asupra viitorului Uniunii, intre care retragerea Regatului Unit din Uniunea Europeana, negocierea viitorului buget european, alegerile pentru Parlamentul European din mai 2019.

Cu acest prilej, Romania isi propune sa promoveze pe parcursul mandatului sau o viziune pragmatica, axata pe principiul coeziunii europene pe toate palierele: politic, economic, social. Actionand sub motto-ul „Coeziunea, o valoare comuna europeana", Presedintia Romaniei la Consiliul Uniunii Europene se va concentra pe identificarea de solutii care sa reflecte deopotriva interesele statelor membre si viziunea institutiilor europene, raspunzand astfel idealului unei Europe solidare, unite si puternice, precizeaza MAE.

Prioritatile Presedintiei Romaniei la Consiliul Uniunii Europene sunt fundamentate pe imperativul coeziunii, declinat in cei patru piloni principali de actiune: (1) Europa convergentei: crestere, coeziune, competitivitate, conectivitate; (2) Europa sigurantei; (3) Europa, actor global; (4) Europa valorilor comune.

In calitate de Presedintie, Romania va conduce lucrarile Consiliului Uniunii Europene, avand oportunitatea de a contribui la avansarea agendei europene, prin gestionarea cu impartialitate a marilor dosare aflate pe agenda europeana pe durata celor sase luni de mandat: definirea viitorului buget al Uniunii Europene, functionarea Pietei Unice Europene, consolidarea dimensiunii sociale a UE, agenda de securitate interna a Uniunii, lupta impotriva terorismului, gestionarea fenomenul migratiei si consolidarea rolului Uniunii Europene in plan global.

Calendarul Presedintiei Romaniei la Consiliul Uniunii Europene cuprinde un numar important de reuniuni si evenimente de nivel sau cu componenta predominant tehnica, oficiale sau informale. Alaturi de Summit-ul informal de la Sibiu (9 mai 2019), moment-cheie in care vor fi identificate liniile care vor ghida actiunea Uniunii pe termen mediu, in scopul agrearii viitoarei Agende Strategice a UE, numeroase evenimente informale organizate la nivel national vor oferi oportunitatea evidentierii avantajelor comparative ale Romaniei si a promovarii viziunii nationale asupra evolutiei anumitor politici europene.

Primul eveniment al Presedintiei romane este vizita presedintelui CE, Jean Claude Juncker, si a Colegiului comisarilor in 10-11 ianuarie la Bucuresti, iar in 30 ianuarie va avea loc reuniunea ministrilor Apararii din statele membre.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE