Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Legea de abilitare a Guvernului de a emite ordonanțe, pe masa CCR

Postat la: 12.01.2017 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Curtea Constituțională a României (CCR) discută sesizarea PNL, USR și PMP privind legea de abilitare a Guvernului de a emite ordonanțe simple pe timpul vacanței parlamentare.

Sesizarea semnată de parlamentarii PNL, USR și PMP a fost înaintată CCR, la 6 ianuarie 2017, după ce Parlamentul a adoptat, în aceeași zi, legea de abilitare a Guvernului de a emite ordonanțe.

Un prim motiv pe care semnatarii l-au invocat în sesizare este unul extrinsec și se referă la faptul că nu ar fi fost respectat termenul de depunere a amendamentelor, încălcându-se astfel Regulamentul Camerei Deputaților. Art. 65 alin. (4) din Regulamentul Camerei prevede că deputații care nu fac parte din comisia sesizată în fond vor putea depune amendamente într-un termen care nu poate fi mai mic de jumătate din termenul pe care comisia sesizată în fond îl are pentru predarea raportului.

De asemenea, Legea de abilitare a Guvernului adoptată la 6 ianuarie 2017, ar încălca separația și echilibrul puterilor în stat, principiu constituțional prevăzut la art. 1 alin. 4 din Constituție, prin faptul că Executivul ar primi competențe aparent egale cu puterea legislativă.

Un alt motiv invocat în sesizarea de neconstituționalitate este acela că actul normativ ar cuprinde norme cu caracter general, imprecise, care nu stabilesc cu exactitate măsurile legislative delegate, încălcând astfel Legea 24/2000 privind normele de tehnică legislativă. Delegarea competenței legislative presupune identificarea exactă a atribuțiilor Guvernului, pentru că, altfel, Guvernul s-ar transforma în autoritate legiuitoare, concurentă cu Parlamentul, se mai arată în sesizare.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE