Dan Chitic: "Pe cine reprezentați dvs., domnule Iohannis?"
Postat la: 03.05.2018 | Scris de: ZIUA NEWS

"Teoretic, Preşedintele României reprezintă statul român şi este garantul independenţei naţionale, al unităţii şi al integrităţii teritoriale a ţării. Așa spune Constituția României la art. 80. Asta doar teoretic. Căci, din păcate, alte culori și stindarde par a fi reprezentate de la pupitrul de la Cotroceni, atâta vreme cât Iohannis, în exercitarea madatului său de președinte al României, a încercat să împiedice intrarea în vigoare a unei legi care urmează să aducă în bugetul României cel puțin 9 miliarde de Euro în următorii 30 de ani.", scrie avocatul Dan Chitic intr-un editorial.
Redam in continuare opinia avocatului:
Nu, nu vă voi spune nimic azi despre subiectul zilei - "legile justiției", nici despre petrecerile de 1 Mai de la Mamaia, ci voi reveni asupra unei teme care ar trebui să fie centrul atenției noastre în aceste zile tulburi, căci ACUM se iau decizii care urmează să ne afecteze în mod direct destinul nostru și al copiilor noștri în următoarea jumătate de secol - resursele noastre naturale: singura noastră șansă reală de "dezvoltare durabilă" ca țară, ca neam.
Zilele trecute, documentându-mă pentru un material pe care îl voi publica în curând, am constatat cu îngrijorare că "primul bărbat al țării" este și primul adversar al interesului național. Știu, afirmația e gravă, dar probele sunt irefutabile!
Concret: în anul 2013, ca urmare a dereglementării prețului la vânzarea gazelor naturale pe teritoriul României, Guvernul a adoptat OG 7/2013. Ca să fim mai clari, în sensul legii, noțiunea de dereglementare a preturilor din sectorul gazelor naturale înseamnă ceea ce ne-a ars la buzunar și am numit în limbaj comun "liberalizarea prețului gazelor", și care în Ordonanță e definit ca "procesul de eliminare treptată a prețurilor reglementate pentru furnizarea gazelor naturale la clienții finali, potrivit calendarelor stabilite in conformitate cu reglementarile in vigoare".
În esență, OG 7/2013 prevedea impozitarea cu o cotă procentuală de 60% aplicată veniturilor suplimentare obținute de operatori în cazul gazelor naturale, ca urmare a liberalizării prețurilor. Și încă un element esențial: prevedea o limită maxima de 30% din totalul veniturilor suplimentare pentru deducerea investițiilor in segmentul upstream, în înțelesul legii "segmentul upstream reprezentând investii de dezvoltare si extindere a zăcămintelor existente, explorarea si dezvoltarea de noi zone de productie". În concluzie, OG 7/2013 limita deducerile pentru "investiții" și suprataxa profitul suplimentar obținut ca urmare a liberalizării prețului gazelor de către societățile comerciale care "desfasoara efectiv atat activitati de extractie, cat si activitati de vanzare a gazelor naturale extrase din Romania pe teritoriul national, in marea teritoriala, in zona contigua si/sau zona economica exclusiva a Romaniei din Marea Neagra".
În mod cert, dacă Victor Viorel Ponta a făcut ceva bun și care pe termen lung ar putea chiar să compenseze "pactele de colaborare", numirile din justiție, cele 11 puncte primite și acceptate de la Barosso, dinamitarea USL-ului și toate celelalte ticăloșii... OG 7/2013 este acel ceva.
Începând cu data de 19 martie 2013 (DA! Acum 5 ani în urmă) Ordonanța a pornit lungul drum al aprobării sale de către Parlament, drum finalizat acum o lună, la 1 aprilie 2018, când Ordonanța 7/2013 a devenit în mod oficial Legea 73/2018.
Fără a intra în și mai multe detalii, voi spune că Legea de aprobare este "și mai bună", căci aceasta a venit cu o modificare conform căreia supraimpozitarea se realizează pe două paliere: 60% din venitul suplimentar pentru prețurile de până la 85 lei/MWh inclusiv și respectiv 80% (!!!) pentru prețurile care depășesc 85 lei/MWh.
În concluzie, impozitarea prevăzută de OG 7/2013, devenită Legea 73/2018, a avut două obiective majore pe care și le-a atins: 1. A adus venituri importante la bugetul de stat - aproximativ 1,4 miliarde lei în 2016 (!!!) și 2. A descurajat, fie și parțial, eventualele tendințe de creștere exagerată a prețurilor de vânzare a gazelor naturale, asigurându-se astfel o relativă protecție a consumatorilor casnici în fața unor posibile creșteri nejustificate de preț.
DA, OG 7/2013 a fost bună pentru România! Și DA, Legea 73/2018 a fost adoptată în interes național!Dacă am ajuns la această concluzie, printr-un mecanism logic foarte simplu putem identifica și cine sunt adversarii interesului național prin simpla constatare a oponenților acestei legi.
De pe portalul camerei deputaților aflăm că Legea de aprobare a OG 7/2013 a fost trimisă către Președintele României pentru promulgare la ... 26.06.2017. Adică acum un an.
Prompt și atent, cum îl știm, președintele Iohannis... a retrimis-o imediat la Parlament. În data de 14.07.2017 Iohannis a formulat o Cerere de reexaminare a legii pentru aprobarea OG 7/2013 prin care opina, fără îngrijorare pentru votanții săi, că "Luând în considerare importanța deosebită a cadrului de reglementare pentru performanța sectorului de petrol și gaze, considerăm că este esențială definirea unui cadru fiscal și legislativ predictibil și stabil, propice creării unor planuri de afaceri pe termen lung, pentru continuarea investițiilor curente și stimularea de noi investiții."
Deci "crearea unor planuri de afaceri pe termen lung, pentru continuarea investițiilor curente și stimularea de noi investiții" erau mai importante pentru Iohannis decât școlile, spitalele și infrastructura care s-ar putea construi cu banii veniți la buget din exploatarea resurselor naturale ale acestei țări.
Urmare a cererii de reexaminare, Legea și-a reluat parcursul anevoios prin cele două camere, fiind adoptată până la urmă în forma sa finală de către Camera Deputaților, for decizional, la data de 19.12.2017.
Însă, "surpriză"! Un ultim obstacol: la data 22.12.2017, în loc să comemoreze pios victimele evenimentelor din Decembrie '89, un grup de 56 de deputați PNL a considerat necesar să sesizeze Curtea Constituțională cu o presupusă neconstituționalitate a dispozițiilor "art. 2, al 2, pct. 2 cu referire la art. 7 și pct 3 din Anexă" care ar fi încălcat art 56 - "Contribuţii financiare" din Constituție. Excepția de neconstituționalitate, evident, a fost respinsă în data de 1 Februarie 2018 prin Decizia CCR 46/2018.
Cine au fost semnatarii acestei ultime încercări de a împiedica o lege care apără interesul național să intre în vigoare? Vă las să îi descoperiți singuri AICI... Aceeași spuză toxică antinațională aciuată sub emblema unui partid care în mod fals încă se revendică a fi "național". Măcar prin titulatură.
Legea a trecut. Problema rămâne de actualitate, căci după ce au pierdut o bătălie importantă, exploratorii și exploatatorii noștri (într-o vreme încă mai speram că doar a resurselor noastre) se pregătesc să dea zilele astea bătălia decisivă: Legea resurselor offshore (PL 408/2017 alias PL-X 33)! Care, așa cum vă voi spune într-un viitor articol, are mulți și puternici susținători și în alianța de guvernare PSD-ALDE. Și care, trecând în doar câteva luni prin cele 2 Camere ale Parlamentului, va fi în mod sigur necontestată la CCR de către pedeneliști și grabnic promulgată de către președinte.
Și totuși o întrebare încă mă frământă: Domnule Iohannis, când ați trimis spre reexaminare Parlamentului Legea pentru aprobarea OG 7/2013, în demersul dvs de a renunța la cel puțin 300 milioane de euro intrate anual la bugetul de stat (9 miliarde Euro în următorii 30 de ani!), atunci când vă refereați la "planuri de afaceri pe termen lung, pentru continuarea investițiilor curente și stimularea de noi investiții" pe cine reprezentați: OMV, ExonMobile sau LukOil?
Avocat Dan Chitic
DIN ACEEASI CATEGORIE...
-
Mulți tremură deja: Scena politică din Moldova va exploda dacă Plahotniuc își publică arhiva
Fostul vicepreședinte al Parlamentului și lider politic Alexandru Slusari a reacționat la reținerea fostului lider PDM, ...
-
Alexandru Nazare joacă la rupere: anunță că 21 de persoane cu roluri de conducere au fost schimbate din funcții la ANAF
„Dupa schimbarile la Directia Regionala Antifrauda Bucuresti si stoparea cheltuielilor si birocratiei inutile cu s ...
-
Drone și recuperatori privați pe urmele românilor care nu-și plătesc taxele la timp. Un fost judecător CCR explică ce abuzuri poate crea legea anunțată de Guvern
Ministrul Dezvoltarii, Cseke Attila, alaturi de premierul Ilie Bolojan, au anunțat pregatirea cadrului legal pentru util ...
-
Titus Corlățean face o previziune "neagră" pentru PSD: "Riscă să devină o balama de 10% Nu mai este un partid viu"
Senatorul PSD Titus Corlatean sustine ca PSD nu mai are azi viata dinamica si nu mai este un partid in care oamenii sa a ...
-
Mâna dreaptă a lui Ilie Bolojan vrea austeritate dar pentru alții: El are mașină cu SPP și stă în vilă RA-PPS
Șeful Cancelariei primului ministru, Mihai Jurca, a anunțat, impreuna cu premierul Ilie Bolojan, masurile de austeritate ...
-
Rareș Bogdan o avertizează pe Ursula von der Leyen: "Nu vă atingeți de fondurile pentru fermieri!"
Rareș Bogdan, europarlamentar PNL și vicepreședinte al grupului PPE din Parlamentul European, lanseaza un avertisment l ...
-
Alexandru Nazare - Semnal pentru investitori și agențiile de evaluare: "Nu vrem doar să evităm junk-ul, vrem să urcăm ratingul!"
„Am securizat situatia Romaniei in privinta primei analize. Cand spun acest lucru, inseamna ca pericolul nu a trec ...
-
Revoltă de proporții în Ministerul de Externe: Diplomații au trimis scrisoare deschisă către Nicușor Dan și către ministru
Un grup de diplomați cu experiența din cadrul Ministerului de Externe a transmis o scrisoare deschisa catre ministrul de ...
-
Ilie Bolojan a trecut peste capul Comisiei Europene și a impus CASS la pensii și mame în maternal
Comisia Europeana nu a impus Romaniei sa taxeze cu CASS pensiile romanilor sau mamele aflate in concediu maternal. Este ...
-
Demagogia e de AUR: Românii care luptă în Ucraina îl acuză pe George Simion că a primit 15.000 de dolari de la FSB pentru subminarea unirii cu Republica Moldova
„Romanian Battlegroup Getica", un grup de combatanți vorbitori de limba romana care lupta in Ucraina, impotriva in ...
-
Șeful liberal al CJ Cluj după ce nu a fost ales primvicepresedinte al PNL: Mă autoeliberez de PNL. Cooperativa trădătorilor şi a non-performanţei politice a pus mâna pe partid!
Presedintele Consiliului Judetean Cluj Alin Tise, care a ratat functia de prim-vicepresedinte PNL la Congresul extraordi ...
-
SONDAJ: AUR ar câștiga detașat alegerile parlamentare. Următoarele partide au scor la jumătate
Un sondaj Flashdata arata ca AUR continua sa fie lider in preferințele romanilor in ceea ce privește alegerile parlament ...
-
Directorul Hidroelectrica a sărit să se gudure pe lângă Bolojan. A anuntat ca donează și el un "mărunțiș" de 20% din salariu
Directorul general al Hidroelectrica, Kàroly Borbèly, anunta ca va dona 20% din salariul sau catre Fundati ...
-
Alexandru Nazare dezvăluie momentul când românii vor fi loviți cel mai rău de noile măsuri economice: "Niciodată n-am fost așa de rău ca acum!"
Ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare (PNL), susține ca masurile fiscale adoptate de Guvernul Bolojan vor avea cel mai ...
-
Nicușor Dan și-a publicat declarația de avere și declarația de interese: Care sunt sumele încasate de președinte în ultimul an
Președintele Nicușor Dan și-a publicat declarația de avere și de interese, in ciuda faptului ca decizia Curții Constituț ...
-
Jocurile de culise din CCR pentru funcția de președinte: Cum a fost aleasă judecătoarea Simina Tănăsescu
Curtea Constituționala a Romaniei (CCR) are un nou președinte: judecatoarea Simina Tanasescu, numita anterior la CCR de ...
-
Claudiu Târziu: Impozitul pe proprietate, recalculat după bunul plac al statului, este un nou jaf fiscal împotriva românilor!
Claudiu Tarziu, președintele partidului Acțiunea Conservatoare și europarlamentar roman, a denunțat cu fermitate decizia ...
-
Halici PSD face ordine: Lichidarea adversarilor politici se face prin metode interlope
Un incident de o violența extrema a zguduit recent scena politica și administrativa a județului Vrancea. Astfel, primar ...
-
Neomarxistii regimului BoloDan ar pregăti o posibilă taxare suplimentară a veniturilor preoților și a unităților de cult
Potrivit unor surse, autoritațile guvernamentale analizeaza in prezent o posibila masura fiscala cu impact direct asupra ...
-
Claudiu Târziu: Despre memorie, libertate și un gest firesc
Într-o epoca in care valorile democratice sunt adesea revendicate in registre contradictorii, gestul președintelui ...
-
Tăierile anunțate de Ilie Bolojan: „Limitarea mandatelor pentru cei cu funcții de conducere și plafonarea indemnizațiilor la valori rezonabile"
Premierul Ilie Bolojan a susținut vineri, 11 iulie, o conferinta de presa pe tema proiectelor de reforma ale Guvernului ...
-
Dan Nica n-a mai suportat: "Românii plătesc de două ori mai mult pentru energie decât alte state UE. Nimeni nu trebuie lăsat în urmă!"
Europarlamentarul PSD Dan Nica spune ca romanii nu pot plati mai mult pe energie decat alte state ale UE. "Am spus mereu ...
-
Manevra "Bolojan": Cum a mușamalizat Curtea de Conturi scandalul sediului Eximbank. Prejudiciul, diminuat de 14 ori
Curtea de Conturi ar fi diminuat un prejudiciu in legatura cu imobilul Eximbank, pentru a nu fi nevoie de sesizarea proc ...
-
Bărbații primesc "spor de femeie" la o companie de stat. Ministrul Energiei trimite Corpul de Control
Ministrul Energiei, Bogdan Ivan, a anunțat ca a trimis Corpul de Control la Societatea de Administrare a Participațiilor ...
-
Prețul energiei în România e de patru ori mai mare decât în alte țări UE: Se cere intervenția rapidă din partea Consiliului Europei
Europarlamentarul roman Dan Nica susține ca romanii și firmele din Romania platesc mai mult decat in alte țari UE pentru ...
-
Paul Stănescu cere o decizie fermă privind ieșirea sau rămânerea la guvernare a PSD
Secretarul general al PSD, Paul Stanescu, susține ca social-democrații se vad puși in situația de a fi doar obiect de de ...
-
Consiliul ECOFIN cere noi măsuri din partea României: Guvernul se laudă cu primele semnale pozitive
Consiliul ECOFIN a transmis o comunicare prin care arata faptul ca Romania nu a luat masuri suficiente pentru a corecta ...
-
Sponsorii lui Nicușor Dan din campanie au "dispărut" cu bani cu tot: ANI refuză să ofere datele și invocă decizia CCR
Presedintele Nicusor Dan si-a depus, la 20 iunie, declaratia de avere la Agentia Nationala de Integritate (ANI). El a pr ...
-
Ministrul Nazare merge la EcoFin să salveze țara de sancțiuni. Pe ordinea de zi a întâlnirii este o evaluare a României
Ministrul Finantelor, Alexandru Nazare, participa marți la reuniunea Consiliului pentru Afaceri Economice și Financiare ...
-
România - o imensă petrecere în pijama de nu poti sa pui Cotrogeană pe geană. Mai lipseste Geoană din jacuzzi!
Vedem recent in spatiul public niste imagini cu "presedintele" in slapi si pijama. Se poate zice ca el considera ca este ...
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu