Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Cozmin Guşă despre sondajul privind cel mai slab preşedinte PNL: "E un mare semnal de alarmă pentru PNL si pentru Opozitie!"

Postat la: 22.07.2018 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Consultantul politic Cozmin Guşă este de părere că rezultatele sondajului indică o criză majoră, tocmai în momentul în care liderul opoziţiei ar fi trebuit să fie foarte puternic. "Este evident că este un semnal de mare alarmă, având în vedere că preşedintele celui mai mare partid de opoziţie ar trebui considerat şi liderul opoziţiei", este concluzia după rezultatele parţiale ale sondajului realizat de Realitatea.net, care a relevat că Ludovic Orban este cel mai slab preşedinte al PNL.

"Este un sondaj doar pe publicul Realitatea.net, care este unul dintre cele mai citite site-uri din România, poate cel mai citit în materie de politică, citit şi de o parte şi de alta. Este o mare parte din Diaspora care ne citeşte şi oameni anti-PSD, dar şi oameni care ţin cu PSD. Noi vom face o serie. Săptămâna viitoare vom face acelaşi gen de sondaj relativ la UDMR şi apoi de la mijlocul săptămânii către final relativ la PSD. Întrebarea pe care au adresat-o colegii de la site este una legitimă, nu avem cum să vorbim despre un preşedinte "cel mai bun", putem să vorbim despre un preşedinte "cel mai slab". Cel puţin aceste 3 partide, cu PNL înglobând şi PDL, UDMR, respectiv PSD au guvernat în diverse formule România după 1989, cu rezultatele pe care le-am văzut.

Este evident că este un semnal de mare alarmă, având în vedere că preşedintele celui mai mare partid de opoziţie ar trebui considerat şi liderul opoziţiei. Pe site-ul şi la televiziunea Realitatea, care exprimă voinţa cetăţenilor care se opun acestei guvernări haotice, aşa cred eu, că ar trebui să fie o concluzie foarte gravă pentru cei care fac strategii şi care conduc azi PNL. Sondajul arată o criză majoră pentru că avem acest sondaj pe fondul guvernării de sfertodocţi, a celuilalt lider în oglindă al puterii, mă refer la Liviu Dragnea, care astăzi este persoana cea mai urâtă din România, nu urâtă fizic, la propriu... Mă întâlnesc cu fel de fel de oameni, care săracii chiar apucă să spună bazaconii împotriva lui Dragnea şi tot felul de demersuri personale. Ceea ce vedem pe câmp, în galerii, pe numerele de înmatriculare de la maşini exprimă aceată disperare. Pe fondul acestei disperări împotriva lui Dragnea şi ai săi, actualul lider PNL să obţină acest scor negativ, chiar că este un semnal de alarmă", a spus Cozmin Guşă. Cozmin Guşă a subliniat, apoi, care au fost cele două roluri pe care le-a jucat PNL-ul după Revoluţie. "Greşeala preşedinţilor PNL, a celor din listă, este că n-au încercat niciodată să-şi reformeze partidul", i-a taxat Guşă pe liderii liberalilor de după 1989.

"Dacă ne referim la PNL şi la degringoladă, nici nu avea cum să se întâmple altfel, pentru că PNL-ul n-a jucat un rol vectorizant niciodată în istoria lui de după 1989. Jucând un rol vectorizant în perioadele de dinaintea instalării comunismului, stanilismului şi a dictaturii în România. PNL-ul a jucat doar două roluri: un rol de victimă a jocurilor altora împotriva lor sau într-un rol de alternativă falsă, atunci când au preluat guvernarea şi li s-a părut că guvernează, dar, de fapt, prin fel de fel de înţelegeri subterane, fie au fost susţinuţi de PSD, fie au fost susţinuţi de statul paralel, cum s-a întâmplat cu PDL-ul, chiar cu PNL-ul, deci acest rol de alternativă falsă i-a adus în degringoladă şi-i face să nu reuşească să autogenereze o coeziune bazată pe ceva. Nu reprezintă capitalul naţional aşa cum ar trebui, n-au o doctrină simplă pe care să poată s-o disemineze cel puţin în rândul membrilor. E cu "ba pe-a mă-tii" tot timpul şi aşteaptă erodarea unei puteri ca să revină fără să se reformeze la guvernare. Asta a fost şmecheria lor de fiecare dată, spunând acum îi lăsăm o tură pe PSD-işti, ne înţelegem pe nişte legi în Parlament care să ne aducă şi nouă prosperitate şi le mai dăm la împărţirea bugetului şi baronilor noştri portocalii sau galbeni câte ceva. Stăm 4 ani, ne mai bronzăm la soare, apoi venim din nou la guvernare, pentru că ceilalţi sigur nu vor face treabă, pentru că sunt la fel de nereformaţi ca şi noi. De altfel, greşeala preşedinţilor PNL, toţi cei din listă, este că n-au încercat niciodată să-şi reformeze partidul, negândindu-se că dacă PSD-ul are beneficiul unei mase de manevră electorale pe care o susţine cu tot felul de subsidii gurvernamentale, asistenţă socială... Ei ar avea datoria în faţa unui public mai de calitate să vină cu fapte, cu dovezi, să vină cu oameni mai de calitate, care au idei şi pot să dezvolte proiecte. Singura perioadă în care au dominat şi s-au şi îndestulat este perioada 2005-2008, cu Tăriceanu preşedinte, în care au năvălit nepoţeii galbeni în toată guvernarea de atunci, o guvernare proastă, care n-a pregătit ţara pentru criza care a venit peste noi şi atunci putându-se lua nişte măsuri nu s-au luat, am ajuns unde am ajuns în perioada din mandatul doi al lui Băsescu, care deja era pigmentat de o guvernare PDL. Faptul că fuziunea este neterminată, noi am anunţat de câţiva ani că această fuziune nu se va putea face pentru că aceste formaţiuni sunt asemenea unor lichide care nu se amestecă: apa cu uleiul. Aşa cum nu poţi amesteca SRI cu SIE. La începutul anilor '90 când s-au împărţit informatorii şi agenţii de influenţă, PNL-ul a fost pigmentat în mai mare măsură de agenţi acoperiţi ai fostei direcţii de informaţii externe a Securităţii", a evidenţiat Cozmin Guşă la Realitatea TV.

Consultantul politic a comentat refuzul lui Ludovic Orban de a se asocia cu alte partide de dreapta. "Asemenea strategie deplorabilă, care aduce avantaje lui Dragnea şi ai săi, nu poate să fie implementată decât de la nişte butoane", crede Guşă, care apoi a vorbit şi despre cum Cioloş a trădat PNL-ul.

"Lui Ludovic Orban îi este frică de o competiţie la o masă a coaliţiei la care ar mai lua loc şi cineva de la USR, şi poate Cioloş şi mai ales Ponta şi cine mai e pe acolo, şi din acest motiv încearcă să-şi conserve această putere pe care i-au dat-o colegii săi în calitate de preşedinte PNL sau/şi domnul Orban se află pe nişte butoane. Pentru că asemenea strategie deplorabilă, care aduce avantaje lui Dragnea şi ai săi, nu poate să fie implementată decât de la nişte butoane. Butoane cu ajutorul cărora probabil a şi reuşit să câştige această funcţie de preşedinte. Asta neînsemnând că el n-a muncit în PNL. Ludovic Orban a muncit în PNL de foarte mult timp, dar niciodată nu s-a presupus că are o alonjă atât de mare, încât să şi poate ajunge preşedinte al partidului. Nu-i vorbă, a preluat partidul după un parcurs dezastruos de la Gorghiu, Blaga, Turcan, trecând prin episodul alegerilor din 2016, în care practic Cioloş i-a terminat, i-a trădat, venind cu sprijinul lor la guvernare şi fiind susţinut, într-un fel, formal, Cioloş n-a aceptat să-şi unească forţele cu ei în campanie, păcălindu-i până aproape de finalul campaniei că se vor uni şi ar fi putut obţine un scor mai mare, ar fi putut pune probleme mai mari astăzi în Parlament PSD-ului, numai că Cioloş i-a păcălit. Şi nici nu putea să nu-i păcălească, pentru că de fapt Cioloş a ajuns prim-ministru pentru că au vrut Dragnea şi PSD-ul să ajungă prim-ministru, punându-i-se condiţia de viceprim-ministru Vasile Dâncu, iar Cioloş n-a rămas dator. În perioada lui Cioloş, baronii PSD au dus-o foarte bine, bugetele de dezvoltare şi implementare s-au dat cu preferinţă către PSD. PSD-ul şi-a conservat imaginea 1 an de zile după accidentul cu Ponta şi plecarea lui, apoi au venit pe cai mari şi au putut face această fraudă intelectuală şi să mintă poporul cu televizorul", a observat Cozmin Guşă, care a punctat şi că speranţa în Dacian Cioloş a fost în van:

"Am asistat cu speranţă în 2015 la instalarea lui Cioloş. Ba chiar l-am şi sprijinit cu nişte sfaturi de mecanică parlamentară, pentru că nu se pricepea. Am văzut şi apetenţa lui Juncker şi Tusk. Şi chiar în ziua aia cred că m-am şi întâlnit cu Cioloş, când ăştia au aterizat în România, mergând spre G20, doar ca să se întâlnească cu Cioloş înainte să fie instalat, să-l asigure de sprijinul lor, un gest simbolic excepţional, venind de la conducătorii de facto ai UE. Însă speranţa noastră în ardeleanul şi tehnocratul Cioloş a fost în van. Şi din cauza trădării sale, PNL-ul arată azi atât de prost în Parlament şi atât de dezagregat".

Cozmin Guşă a dezvăluit şi autoritatea pe care Vasile Blaga încă o are în PNL. "Referitor la Blaga, el este un episod aparte. Blaga a fost forţat să se retragă din prim-planul PNL din pricina acelui dosar ivit peste noapte, un dosar care l-a lovit în cap. A înţeles mesajul, având experienţă politică, şi s-a retras. Influenţa lui a rămas, pentru că şi ceilalţi lideri, la rândul lor beneficiari ai unor dosare pe la DNA, au înţeles şi au păstrat acest respect şi această autoritate informală pe care el şi-o joacă, pentru că ce a făcut în această săptămână n-a făcut altceva decât să ocupe sediul din Modrogan, numărul 1. Le-a zis: băieţi, m-am întors, nu avem nevoie de noul preşedinte la şedinţă pentru că ăsta e sediul meu şi al câinelui Vasile. Era o glumă pe timpuri că la sediul de la PD îi găseşti tot timpul pe Vasile şi Vasile: Blaga şi câinele istoric al partidului, care a murit acum câţiva ani. Blaga este beneficiarul acestui episod în care practic a fost eliminat prin nişte jocuri absconse", a afirmat consultantul politic. Cozmin Guşă a atenţionat că urmează un meci foarte important în PNL, şi anume pe cine va susţine partidul la prezidenţiale în 2019. Consultantul politic a avertizat şi în privinţa unei fuzionări PSD-ALDE.

"Meciul care urmează în PNL este un meci în care partidul se va deschide, atenţie, apropo de primele două locuri din acest clasament negativ, pe cine va susţine la preşedinţie majoritar în 2019: pe Iohannis sau pe Tăriceanu. Eu deja văd rostogolirea de tip liberal şi în favoarea lui Tăriceanu şi o remanenţă importantă şi în favoarea lui Iohannis. Aici Orban nu contează prea mult în acest joc, contează activul de partid. Tăriceanu, având în vedere scorul, posibilităţile guvernamentale, avantajele pe care poate să le dea, memoria unora dintre liberali face progrese importante să grebleze cât mai multă influenţă şi organizaţii de la actualul PNL. Dacă se intră într-o degringoladă pe partea dreaptă şi dacă Iohannis nu înţelege că trebuie să fie activ, atunci ne putem trezi dintr-o mare criză, în timpul anului 2019, chiar cu o fuziune PNL-ALDE, dar cu o preşedinţie a lui Tăriceanu. Este o posibiliatte, nu cu o probabilitate foarte mare astăzi. Practic, lupta astăzi, pe PNL... suntem în acest punct în care Iohannis şi Tăriceanu îşi dispută ce proporţie din PNL îi va susţine pe fiecare dintre ei în demersul prezidenţial. Repet, la accidente foarte mari, ne putem trezi cu o fuziune PNL-ALDE pentru susţinerea lui Tăriceanu în 2019. Dacă domnul Iohannis nu-şi ia vacanţă în această vară, atunci va fi un meci", a spus Guşă, care, în încheiere, a atras atenţia asupra maşinilor de vot care se pot pune în mişcare: "Sigur, din această seară vor intra în funcţiune maşinile de vot ale tuturor, mai facem trafic. Sondajul ne va arăta foarte clar care este pulsul dreptei, mai ales că se poate vota o singură dată de pe un computer sau telefon. PSD are interesul să-l aibă pe Orban acolo. Pentru că dacă se trezesc cu o criză la Orban şi se mută tot PNL-ul la Tăriceanu, după aia Aleluia, chiar că nu mai câştigă PSD-ul alegerile" .

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE