Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Ce spune Curtea Constitutionala despre pancartele din Parlament

Postat la: 07.12.2018 | Scris de: ZIUA NEWS

0

CCR spune in motivarea deciziei pe tema pancartelor din plenul Camerei Deputatilor ca interdictia introdusa nu se refera la pancartele in sine ci exclusiv continutul mesajului.

Opozitia a reclamat la Curtea Constitutionala faptul ca libertatea de exprimare va fi afectata prin modificarea Regulamentului Camerei Deputatilor in sensul in care „in dezbaterile parlamentare, deputatii nu adopta comportamente si limbaje denigratoare, rasiste sau xenofobe si nici nu desfasoara pancarte sau bannere".

„Astfel, daca prima teza a normei exprima un deziderat general acceptat de normalitate si bunavointa, nu acelasi lucru se poate afirma despre cea de-a doua, care interzice deputatilor sa afiseze pancarte si sa desfasoare bannere, indiferent care ar fi mesajele inscriptionate, ingradindu-le astfel dreptul la libera exprimare, astfel cum a fost consacrat de Constitutie si de numeroase tratate internationale privind drepturile omului la care Romania este parte", se arata in sesizare.

CCR a respins sesizarea pe 24 octombrie si a spus ca interdictia introdusa nu se refera la pancartele in sine ci exclusiv continutul mesajului.
„Reglementand obligatia deputatilor ca, in cadrul dezbaterilor parlamentare, acestia sa nu adopte comportamente si limbaje denigratoare, rasiste sau xenofobe si nici sa nu desfasoare pancarte sau bannere, Camera Deputatilor, in virtutea autonomiei sale regulamentare, a transpus la nivel infraconstitutional limitele libertatii de exprimare consacrate de norma constitutionala. Cu alte cuvinte, prevederea regulamentara interzice comportamentul si limbajul denigratoare, rasiste sau xenofobe, indiferent de modalitatea in care acestea se manifesta, inclusiv pe cale scrisa, prin mesaje afisate pe pancarte sau bannere", se arata in decizia CCR.

De asemenea, CCR spune ca libertatea de exprimare a parlamentarilor nu trebuie sa atinga reputatia Parlamentului. „Interdictia nu vizeaza modalitatea de exprimare a mesajului politic in sine, prin intermediul pancartei sau al bannerului, ci exclusiv continutul mesajului care nu trebuie sa se circumscrie „limbajului denigrator, rasist sau xenofob". Utilizarea diferitelor forme de exprimare a opiniilor politice trebuie sa se circumscrie cadrului, scopului si reputatiei forului legislativ, trebuie sa respecte solemnitatea sedintelor plenului fiecarei Camere si sa nu prejudicieze imaginea Parlamentului si, cu atat mai putin, activitatea sa. De aceea, este necesar ca libertatea de exprimare, ale carei limite sunt stabilite doar de Constitutie, sa isi gaseasca forme de manifestare adecvate, care, pe de o parte, sa raspunda imperativului dreptului parlamentar al opozitiei si al fiecarui senator sau deputat, individual, de a se exprima si de a-si face cunoscute opiniile, pozitiile politice si, pe de alta parte, sa nu fie doar o declaratie de drepturi, fara a fi urmata de o dezbatere reala asupra opiniilor politice, argumentelor juridice prezentate de catre parlamentari in cadrul formal al activitatii forului legislativ", au mai apreciat judecatorii constitutionali.

CCR a constatat, astfel, ca interzicerea pancartelor si a bannerelor in plen „respecta, pe de o parte, libertatea de exprimare a deputatilor (...) dar si limitele constitutionale ale acestei libertati" si prin urmare critica de neconstitutionalitate este neintemeiata.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE