Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Adrian Năstase, uimit, despre Sevil Shhaideh: "Wow! Cea mai bună soluție alternativă"

Postat la: 22.12.2016 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Fostul premier Adrian Năstase, afirmă, referindu-se la nominalizarea lui Sevil Shhaideh pentru funcția de prim-ministru din partea PSD -ALDE, că propunerea este "cea mai bună soluție alternativă". Iată mesajul lui Adrian Năstase:

"Desemnarea candidatului de premier de către președintele PSD a determinat - ca să folosesc o formulă pe care am învățat-o recent - o „puternică reacție de wow". Să traduc - în primul moment, o reacție de surpriză și de uimire. După aceea, reacțiile s-au împărțit - cei mai mulți au văzut aspecte și implicații pozitive. Alții, mai puțini, au considerat că este o desemnare neinspirată și că doamna Sevil Shhaideh nu este decât un proxy al lui Liviu Dragnea. O înlocuitoare, un alter ego, o soluție provizorie care ar fi valabilă doar până când se rezolvă cu legea 90/2001. Pe de altă parte, cum spun francezii, „il n'y a pas que le provisoire qui dure". Vom vedea dacă guvernul Shhaideh va dura mai mult de un anotimp.

Sigur, frustrarea determinată de imposibilitatea legală de desemnare a lui Liviu Dragnea, ca premier, a dus la căutarea unor soluții alternative. Pare că formula aleasă este cea care poate fi, cu mai multă ușurință, acceptată la Cotroceni. Va fi o soluție bună pentru țară? Un chinez, întrebat recent ce implicații a avut Revoluția franceză în Europa, a răspuns că suntem încă prea aproape pentru a putea judeca. Vom vedea. Pare că PSD, de fapt Liviu Dragnea, au găsit o variantă bună pentru interior, pentru administrarea economiei și a proiectelor sociale. Personal, cred că Guvernul va avea de rezolvat și multe ecuatii de politică externă. De aceea, va conta cine va prelua portofoliul externelor. Sau spațiul politicii externe va deveni un „domeniu rezervat" pentru Președinte? Aceeași întrebare se va pune în ceea ce privește domeniul justiției. În pactul de coabitare Băsescu/Ponta, acest domeniu fusese cedat președintelui. Personalitatea viitorului ministru al justiției ne va arăta dacă nu cumva se va reveni, tacit, la formula anterioară de coabitare.

În perioada următoare, vom avea, inevitabil, mai multe centre de putere - la Cotroceni, la PSD, la guvern, la Cameră și la Senat, la servicii, la parchete. Cum vor funcționa aceste relații? Experiența CDR a fost proastă, experiența Boc sau Isărescu, deasemenea. Un premier care are pe birou butoane de decizie dar acestea nu sunt conectate la structurile din teritoriu, nu poate fi eficient, în timp real. Am fost, întotdeauna, de părere că premierul trebuie să fie președintele partidului care a obținut cele mai multe voturi - în măsura în care poate organiza o majoritate. Mi-a plăcut concluzia de aseară a lui Crin Antonescu: președintele trebuie să desemneze, prima dată, pentru formarea guvernului, candidatul partidului care a obținut cele mai multe mandate (soluție prevăzută și în proiectul de lege de revizuire a Constituției). Așa este. M-aș fi bucurat însă dacă Crin Antonescu ar fi spus lucrul acesta și în 2004!

Revenind, cred că desemnarea lui Sevil Shhaideh a fost cea mai bună soluție alternativă. Există, totuși, riscul ca miniștrii să nu accepte în întregime autoritatea premierului, mergând la partid, ca la o curte de apel. E adevărat, în lunile următoare, testul important de credibilitate va fi pentru partid. Mai ales în ceea ce privește calendarul măsurilor anuntate. Primul guvern al acestui mandat ar putea fi, în cazul în care testul nu va fi trecut, un guvern de sacrificiu. Dacă va trece acest test, ar putea să dureze".

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE