Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Un aisberg gigant s-a desprins de Antarctica

Postat la: 12.07.2017 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Conform cercetătorilor, aisbergul, care măsoară peste 5.800 de kilometri pătraţi şi cântăreşte o mie de miliarde de tone, s-a detaşat de calota glaciară Larsen C, de pe coasta estică, între 10 şi 12 iulie.

Desprinderea aisbergului era iminentă de câteva luni încoace. În iunie, el era legat de restul continentului doar pe o suprafaţă de 13 kilometri, transmite Reuters. Potrivit cercetătorilor, desprinderea acestui aisberg a redus cu peste 12% volumul calotei glaciare Larsen C. „Există riscul ca Larsen C să urmeze calea vecinului său, Larsen B, care s-a dezintegrat în 2002 după o fisură similară în 1995", spun cercetătorii.

Pe baza unor informaţii furnizate de satelitul CryoSat, Agenţia Spaţială Europeană (ESA) a anunţat că „aisbergul final va avea o grosime de circa 190 de metri şi va conţine circa 1.155 de kilometri cubi de gheaţă", dar şi că dimensiunea sub nivelul mării „ar putea atinge 201 metri". Aisbergul stă pe loc deocamdată, fiind blocat de curenţii maritimi şi colinele submarine din zonă. Blocuri de gheaţă se detaşează în permanenţă de Antarctica, dar acesta este deosebit de mare şi trebuie supravegheat pentru că ar putea fi periculos pentru circulaţia maritimă, avertizează ESA.

„Este vorba de unul dintre cele mai mari aisberguri observate vreodată şi este greu de prevăzut traiectoria sa", spune la rândul său Adrian Luckman, profesor la Universitatea Swansea. „Există şanse mari să se fragmenteze, dar ar putea să rămână şi o singură bucată", adaugă el. În 2009, peste 150 de pasageri şi membri ai echipajului au fost evacuaţi de pe nava MTV Explorer, care s-a scufundat după ce a fost lovită de un asiberg în largul Antarcticii.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE