Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Trump a vorbit cu regele Arabiei Saudite despre jurnalistul ucis. "Au fost asasini fără scrupule"

Postat la: 16.10.2018 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Regele Salman al Arabiei Saudite a negat categoric orice cunoştiinţă despre ceea ce s-a întâmplat cu jurnalistul ucis în Turcia.

Preşedintele american Donald Trump a sugerat că "ucigaşi fără scrupule" ar putea fi responsabili pentru dispariţia şi presupusa crimă a jurnalistului Jamal Khashoggi, anunţând că l-a trimis pe secretarul de stat Mike Pompeo în Arabia Saudită pentru a discuta cu regele Salman, relatează AP. Comentariul lui Trump a venit după un apel telefonic de 20 de minute cu regele Salman al Arabiei Saudite, în care Trump a spus că regele a negat categoric orice cunoştiinţă despre ceea ce s-a întâmplat cu Khashoggi.

Trump a anunţat că l-a trimis pe secretarul de stat Mike Pompeo în regat, şi oriunde este necesar, pentru a ajunge la capătul aparentei dispariţii a lui Khashoggi, un jurnalist saudit care trăia şi lucra în Statele Unite. "Regele a negat cu fermitate orice cunoaştiinţă despre asta", a declarat Trump reporterilor în timp ce a părăsit Casa Albă pentru a se deplasa să inspecteze pagubele cauzate de uraganul Michael în Florida şi Georgia.

Trump a spus că nu "vrea să intre în mintea lui (Salman)", dar a declarat: "mi s-a părut că s-ar putea ca cei care l-au omorât să fi fost ucigaşi fără scrupule. Cine ştie? Vom încerca să ajungem foarte curând la fondul acestei situaţii, dar el a negat categoric.", mai spus Trump. Departamentul de Stat a cerut o investigaţie amănunţită Arabiei Saudite şi transparenţă cu privire la rezultatul acesteia, sfaturi care urmăresc în linii mari mesajele venite din partea aliaţilor din Europa. Germania, Marea Britanie şi Franţa au emis o declaraţie comună, exprimând "o preocupare serioasă" şi solicitând o investigaţie credibilă pentru a se asigura că cei responsabili de dispariţia jurnalistului "vor fi traşi la răspundere".

În Istanbul, între timp, anchetatorii au intrat în consulat pentru percheziţii. Aceştia au sosit cu maşini de poliţie nemarcate, dar nu au declarat nimic jurnaliştilor care aşteptau în faţa clădirii. Ce daune poate provoca Arabia Saudită dacă își pune în practică amenințările: Un înalt oficial vorbește de 30 de măsuri, inclusiv reduceri de producție ce ar arunca prețul petrolului la 400 dolari/baril

Într-un editorial publicat de Arab News, Turki Aldhakhil, directorul general al canalului oficial de știri saudit, Al Arabiya, a dat de înțeles cam ce decizii punitive ar putea fi luate de Regat. El a spus că Riadul analizează 30 de măsuri menite să pună presiune pe Statele Unite dacă vor impune sancțiuni din cauza uciderii jurnalistului Jamal Khashoggi în consulatul din Istanbul. Turki Aldhakhil a declarat că măsurile vor fi luate "fără nicio ezitare", dacă va fi nevoie.

Printre ele, o reducere a producției de petrol ce ar putea duce prețurile de la circa 80 dolari/baril până la 400 dolari pe baril, cu mult mai mult decât maximul istoric de 147 dolari pe baril atins în 2008. Acest lucru ar avea consecințe profunde la nivel global, nu numai pentru că șoferii ar plăti mai mult la pompă, ci și pentru că s-ar scumpi prețul tuturor produselor transportate pe pe șosele.

De asemenea, Arabia Saudită menține mii de locuri de muncă în SUA prin achizițiile de armament. Este al doilea cel mai mare importator de arme de la nivel mondial (după India), iar 61% dintre aceste importuri vin din Statele Unite. Regatul a fost anul trecut cel mai mare client al SUA, semnând contracte de 17,5 mld. dolari. Tot anul trecut, Donald Trump a semnat, la Riad, o înțelegere în domeniul apărării în valoare de 110 mld. dolari.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE