Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Theresa May pierde majoritatea de care dispunea în Parlament

Postat la: 09.06.2017 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Prim-ministra britanică, Theresa May, a pierdut joi pariul său la alegerile legislative anticipate: cea care dorea un "mandat clar" pentru a negocia Brexitul pierde majoritatea absolută de care dispunea în Parlament, scrie AFP, menționând primele estimări de la închiderea secțiilor de votare.

Conservatorii ar obţine 314 mandate, faţă de 330 în precedentul parlament, în timp ce laburiştii lui Jeremy Corbyn ar câştiga 32 de fotolii obţinând acum 266 de mandate, potrivit unei estimări Ipsos/MORI. Conform acestor previziuni, Theresa May, care dispunea până acum de o majoritate de 17 parlamentari, ar pierde această majoritate absolută, cu câteva zile înainte de deschiderea negocierilor cruciale cu Uniunea Europeană privind Brexitul.

AFP aminteşte că, la mai puţin de un an după referendumul pentru ieşirea din UE, şefa guvernului de la Londra, o susţinătoare a unui Brexit "dur", convocase aceste alegeri anticipate pentru a avea o libertate amplă de mişcare în negocierile cu cei 27 începând din 19 iunie. "Pare deja clar că Theresa May a ratat pariul său. Este însă prea curând de spus dacă va rămâne prim-ministru", a comentat Paula Surridge, de la universitatea din Bristol. Ea "ar putea rapid să se găsească sub presiunea de a demisiona din fruntea Partidului Conservator", a adăugat aceasta.

"Este un dezastru pentru Theresa May. Leadership-ul său este pus în discuţie şi ea va fi sub presiunea de a demisiona dacă rezultatele se confirmă", a declarat pentru AFP Iain Begg, profesor la London School of Economics. Primele estimări privind rezultatul alegerilor de joi au provocat o cădere a lirei sterline la New York. Conform acestora, Partidul Naţional Scoţian (SNP) ar pierde 22 de mandate faţă de precedentul parlament, obţinând 34 de locuri acum, iar Liberalii Democraţi, deschis eurofili, ar câştiga şase mandate în plus, ajungând la 14.

În ce priveşte SNP, "este o foarte proastă ştire pentru Nicola Sturgeon (prim-ministra din Scoţia) şi revendicarea acesteia privind un al doilea referendum" de independenţă a Scoţiei, conform expertului citat de AFP. Theresa May a convocat scrutinul de joi în luna aprilie, contrar angajamentelor sale de a nu scurta legislatura, sperând să fructifice sondajele ce creditau Partidul Conservator cu un avans de 20 de puncte faţă de Partidul Laburist. Dar liderul acestuia, Jeremy Corbyn, a semnat o campanie mai reuşită decât era preconizată de politologi, multiplicând contactele cu electoratul şi exploatând mai mulţi paşi greşiţi făcuţi de Theresa May, în special în ce priveşte protecţia socială, scrie AFP.

 

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE