Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Suedia reintroduce serviciul militar obligatoriu pe motive de amenintare ruseasca

Postat la: 02.03.2017 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Suedia a anunţat joi că serviciul militar obligatoriu, desfiinţat în 2010, va fi reintrodus în vara lui 2017, pentru a raspunde în faţa situaţiei actuale de securitate şi a reînarmării Rusiei vecine.

"Guvernul vrea un mod de recrutare mai stabil şi majorarea capacităţii noastre militare, deoarece situaţia de securitate s-a schimbat", a explicat ministrul Apărării, Peter Hultqvist. Potrivit proiectului de lege, care urmează să fie adoptat joi în consiliul de miniştri, serviciul militar obligatoriu va fi restabilit pentru toţi suedezi născuţi după 1999 şi va dura 11 luni. Măsura urmează să fie aprobată de Parlament, în condiţiile în care face obiectul unui consens între guvernul de stânga şi opoziţia de centru dreapta.

În 2010, Suedia, care nu mai cunoscuse un conflict armat pe teritoriul său de două secole, a desfiinţat armata obligatorie, înfiinţată pentru prima oară în 1901. Ulterior însă a constatat că o carieră militară este prea puţin atrăgătoare pentru generaţiile de tineri. Circa 13.000 de tineri suedezi urmează să fie mobilizaţi începând cu 1 iulie 2017 dar doar 4.000 vor fi selectionaţi, în funcţie de motivare şi aptitudini, şi chemaţi sub drapel în fiecare an dupa 1 ianuarie 2018. Suedia nu face parte din NATO dar este membră a Parteneriatului pentru Pace, program lansat în 1994 pentru a dezvolta cooperarea militară între Alianţa Atlantică şi statele care nu sunt membre. În 2016, Suedia a încheiat cu Finlanda, care are o graniţă cu Rusia de 1.340 km, un acord de cooperare militara.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE