Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Ruşii, oripilaţi după arestarea unui copil care recita din Hamlet, la Moscova

Postat la: 28.05.2017 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Poliţiştii bruschează şi târăsc pe jos băiatul care strigă „Salvaţi-mă!" şi plânge. Mama sa vitregă încearcă să-i ia apărarea, dar este şi ea bruscată. Potrivit martorilor, poliţiştii i-au rupt hainele şi i-au stricat tableta mamei copilului.

Tatăl copilului spune că fiul său este implicat în activităţi teatrale, iar prin ieşirile în stradă încearcă să scape de complexe. Poliţia a explicat că micuţul, Oscar Mironov, practica cerşetoria în stradă, o activitate interzisă, dar tatăl său a asigurat presa rusă că el spunea poezii, iar mama sa vitregă era cu el, aşezată pe o bancă din apropiere. Aceasta din urmă este şi cea care a filmat scena înainte de a-l urma pe copil la secţia de poliţie unde a fost dus. Micuţul şi mama sa vitregă au rămas acolo circa patru ore şi au ieşit puţin după miezul nopţii, a informat presa rusă.

Cu câteva zile înainte de acest incident, un jurnalist de la cotidianul „Moskovski Komsomoleţ" adusese un omagiu lui Oscar, printr-un video postat pe Facebook. În înregistrare, putea fi văzut copilul recitând pe de rost celebrul monolog din Hamlet „To Be Or Not To Be", pe strada Arbat, o arteră pietonală foarte frecventată din centrul Moscovei. Jurnalistul, Alexandre Minkin, l-a numit "prinţul străzii" şi "eroul meu", adăugând că unii trecători îi dădeau monede copilului, dar el nu cerşea.

In prima fază poliţia din Moscova a afirmat tatăl copilului a primit o amendă de 500 de ruble (circa 8 euro) pentru a nu-şi fi îndeplinit obligaţiile părinteşti, dar în faţa reacţiei opiniei publice a anunţat o anchetă în acest caz. Ulterior, poliţia moscovită şi-au cerut scuze de la tatăl băieţelului, scrie pe Tweeter avocatul Tatiana Solomina, care a declarat că copilul se află deja acasă şi procesul verbal al poliţiei va fi anulat. Această polemică s-a amplificat mai ales că poliţia rusă a fost foarte criticată pentru a fi arestat, uneori de manieră brutală, zeci de adolescenţi participanţi la manifestaţiile organizate pe 26 martie de către opozantul rus Alexei Navalnîi.

Ce pare să îngrijoreze autorităţile nu este numai participarea tinerilor la proteste, dar şi rezultatele unor studii care arată că tinerii nu au încredere în politicieni, notează europa liberă. Activistul anti-corupţie Alexei Navalnîi intenţionează să organizeze în 12 iunie noi proteste în toată Rusia. Aşa că autorităţile au reacţionat, producând o serie de clipuri muzicale, prin care încearcă să-i convingă pe tineri să nu se amestece în politică „de partea greşită a baricadei". Un clip este cu Alisa Voks, care cântă „Nu te amesteca în politică, mai bine îţi faci temele".

Într-un alt clip, rapper-ul Platkha îi critică pe cei care „zguduie barca" că primesc bani de la „unchiul Sam", un a propos la insinuările autorităţilor că Navalnîi şi simpatizanţii săi ar fi plătiţi de americani. Navalnîi a acuzat Kremlinul că a finanţat aceste clipuri video cu bani publici, acuzaţie susţinută de două instituţii media respectate şi respectabile, Dozd şi Meduza. Cele două instituţii au citat surse anonime care afirmă că actuale sau foste oficialităţi au comandat video clipurile.

Valeria Kasamara conduce Laboratorul pentru Studii Politice dela Academia de Studii Economice de la Moscova unde a fost studiată implicarea studenţilor în politică. Potrivit unui studiu bazat pe interviuri cu 6.000 de tineri, 66 % dintre ei cred, exact ca Alexei Navalnîi, că cea mai mare problemă a Rusiei actuale este corupţia. Însă doar 19% cred că fenomenul poate fi combătut cu manifestaţii şi proteste, şi numai 14% declară să ar fi pregătiţi să participle la proteste. „Nu sunt dispuşi să-şi încerce curajul pe baricade", comentează Valeria Kasamara. „Nu vor să rişte, vor o viaţă liniştită şi împlinită" continua Kasamara.

Studiul arată că 47% îl sprijină pe preşedintele Vladimir Putin, faţă de numai 7% pe Alexei Navalnîi, care vrea să candideze la alegerile prezidenţiale de anul viitor. „Cifrele nu vorbesc despre încredere în instituţia prezidenţială", explică Valeria Kasamara „ci despre Vladimir Putin. Tinerii au încredere în el, speranţele lor sunt legate de el... totul se concentrează asupra unei singure persoane".

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE