Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Rezultatele referendumului din Catalonia

Postat la: 02.10.2017 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Rezultatele referendumului din Catalonia indică o victorie clară a taberei care militează pentru independența regiunii. Astfel, 90% din voturile exprimate în referendumului pe care Guvernul din Spania îl consideră ilegal au fost pentru independența regiunii. Duminică seară, liderul Cataloniei, Carles Puigdemont, a proclamat victoria secesioniștilor.

Premierul provinciei spaniole Catalonia, Carles Puigdemont, a anunțat duminică seară victoria secesioniștilor. Potrivit datelor anunțate de autoritățile din Barcelona, au votat 2,26 de milioane de alegători din 5,34 de milioane, iar 90% dintre voturi au fost pentru independența Cataloniei, precizează Reuters.

„Ne-am câștigat dreptul de a avea un stat independent, cu statut de republică", a declarat Puidgemont, care a mai spus că în zilele următoare va transmite Parlamentului rezultatele votului de duminică pentru a acţiona în conformitate cu prevederile legii referendumului. De cealaltă parte, premierul Spaniei, Mariano Rajoy, a declarat că în Catalonia nu a avut loc un referendum pentru independență și că ce s-a întâmplat duminică a fost un atac la statul de drept. „Nu putem permite ca progresul din ultimii 40 de ani să fie înlocuit prin şantaj", a spus Rajoy.

Referendumul pentru independența Cataloniei a fost unul marcat de evnimente violente. În ciocnirile de duminică între alegători și forțele de ordine au rezultat peste 800 de răniți. Polițiști spanioli au acționat cu gloanțe cu cauciuc împotriva alegătorilor, iar oficialii catalani au condamnat violenţa poliţiei şi au ameninţat conducerea de la Madrid că se vor adresa instanţelor europene.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE