Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Raqqa: Stat Islamic aruncă roiuri de drone asupra asediatorilor americani

Postat la: 16.06.2017 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Disperați că pierd controlul asupra orașului Raqqa, capitala de facto a organizației teroriste Stat Islamic (SI) în Siria, jihadiștii recurg la mijloace neconvenționale pentru a ataca forțele speciale americane. Luptătorii extremiști utilizează roiuri de drone pentru a-i bombarda pe militarii americani și a perturba capacitatea acestora de a cere de la sol sprijin aerian.

De cealaltă parte, luați prin surprindere de strategia teroriștilor, comandanții SUA au cerut Pentagonului să trimită urgent în Siria trupe suplimentare și echipament militar anti-dronă, scrie publicația „The Washington Post", citând o oficialitate americană care a ținut să-și păstreze anonimatul. Luptând cot la cot alături de combatanții arabi și kurzi din Forțele Democratice Siriene (FDS), infanteriștii americani care asediază Raqqa sunt atacați frecvent de drone „trimise în roiuri" de jihadiști, care lansează cu precizie grenade de dimensiuni mici, susține sursa citată. Pe străzile orașului Raqqa, echipe mixte formate din soldați americani și luptători ai FDS se deplasează în vehicule echipate cu stații radio, care comunică permanent cu forțele aeriene și transmit coordonatele țintelor ce urmează să fie bombardate. În ultimele zile, apariția neașteptată a dronelor SI a obligat echipele coaliției conduse de SUA să-și schimbe poziția la sol, nemaiputând furniza coordonatele așteptate de avioanele de luptă. Deși, până în momentul de față, dronele jihadiste nu au făcut victime în rândul aliaților, atacurile lor au încetinit substanțial ofensiva FDS.

Nu este încă foarte clar ce tip de echipament anti-dronă va trimite Departamentul american al Apărării la Raqqa. La Mosul, în Irak, armata americană utilizează deja, încă din luna martie, un echipament special contra dronelor, montat la bordul unor vehicule militare speciale. Acestea patrulează alături de infanteriști, localizând imediat dronele apărute de nicăieri, care sunt apoi doborâte. Tot la Mosul, americanii mai folosesc dispozitive speciale, care întrerup semnalul prin care teroriștii își ghidează aparatele de luptă. Din păcate, aceste dispozitive perturbă și comunicațiile folosite de armata americană și, din acest motiv, utilizarea lor este limitată.

Ofensiva asupra orașului Raqqa a fost declanșată la începutul acestei luni, prin atacuri succesive lansate din estul, vestul și nordul orașului. Luptele sunt extrem de crâncene, iar jihadiștii par deciși să-și dea viața pentru a-și apăra așa-zisa capitală. Combatanții FDS au început încercuirea orașului încă din noiembrie, anul trecut. În prezent, potrivit estimărilor coaliției conduse de SUA, în Raqqa se află între 3.000 și 4.000 de jihadiști din SI, care și-au construit poziții de apărare în punctele strategice ale orașului. Asaltul final asupra principalului bastion al SI în Siria pune o presiune suplimentară pe autodeclaratul „califat", asediat în același timp și în orașul Mosul, ultima sa redută din Irak. În următoarele luni, anticipează coaliția, SI va fi înfrânt în Siria și în Irak.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE